Krabpalen keuzehulp

Krabpaal keuzehulp

Van nature heeft een kat de behoefte om te krabben. Er zijn verschillende redenen waarom ze dit doen. Zo kunnen ze zich dan rekken en strekken, werkt het ontspannend en houden ze de nagels schoon. Uiteraard willen we niet dat ze gaan krabben aan bijv. de bank of het gordijn. Daarom is belangrijk om een goed krabmeubel in huis te hebben.

Maar welk krabmeubel past bij jouw kat? En wat zijn de verschillen tussen de krabmeubels? Jouw keuze bij het aanschaffen van een krabmeubel is afhankelijk van verschillende factoren. Om je hier een handje bij te helpen geven we je op deze pagina een aantal tips zodat je weet waar je op moet letten bij het aanschaffen van een krabmeubel.

Verschillende krabpalen

Verschillende krabpalen

Er zijn verschillende soorten krabmeubels. Omdat er zoveel opties zijn geven we hieronder per soort een korte uitleg:

  • Plafondkrabpaal: een plafondkrabpaal (210 tot 270 cm hoog) kun je tussen de vloer en het plafond vastzetten. Dit zorgt ervoor dat de krabpaal extra stevig staat. Deze krabpalen hebben als voordeel dat ze in hoogte verstelbaar zijn en dat er altijd leuke extra opties bij de krabpaal zitten. Bijv. een kussen of leuke speeltjes. Klik hier voor alle plafondkrabpalen

  • Krabton: een krabton is erg veelzijdig. Jouw kat kan er in spelen, slapen en zich verstoppen. Krabtonnen hebben daarnaast ook een uitkijkplatform waar jouw kat alles kan bekijken wat er zich afspeelt in de ruimte waar de krabton staat. Klik hier voor alle krabtonnen

  • Krabstam: deze krabmeubels zijn bijzonder geschikt voor kleine ruimtes. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in verschillende maten. Een krabstam is een eenvoudige krabpaal zonder franje, maar dat maakt het niet minder leuk voor jouw kat! Klik hier voor alle krabstammen

Stevigheid

Stevigheid - krabpaal

De stevigheid/stabiliteit van het krabmeubel is erg belangrijk. Hieronder benoemen we een aantal punten die de stevigheid verhogen.

  • Dikke sisalpalen: jouw kat zal vol enthousiasme in bijv. een krabpaal klimmen en krabben. Het is belangrijk dat de palen van de krabpaal stevig en dik genoeg zijn. Uiteraard is dit afhankelijk van het gewicht van de kat. Een krabpaal voor kittens is voor een volwassen kat bijvoorbeeld niet geschikt. Let er op dat katten van bijv. het kattenras Maine Coon of Ragdoll een krabpaal nodig hebben met een dikke paal (ook als ze kitten zijn). De krabpalen van Natural Paradise hebben een extra dikke sisalstam. Bekijk hier het assortiment van Natural Paradise.

  • Bodemplaat: een stevige en brede bodemplaat geeft voldoende stevigheid en zorgt ervoor dat de krabpaal stabiel blijft.

Speciaal voor jou hebben we alle krabmeubels die geschikt zijn voor kittens en grote katten op één pagina gezet. Wanneer je op de onderstaande link klikt ga je direct naar de juiste pagina.

Materiaal

Materiaal - krabpaal

Het materiaal van een krabmeubel is mede bepalend voor de levensduur van het krabmeubel. Daarnaast vinden niet alle katten het prettig om te krabben aan sisaltouw. Sisaltouw is het meest gebruikt, maar sommige katten krabben liever aan karton. Het is belangrijk om te weten aan wat jouw kat het liefst krabt.

Extra opties

Extra opties

Sommige krabmeubels hebben extraatjes waardoor het aantrekkelijker wordt voor de kat. Wil je jouw kat de optie geven om bovenop de krabpaal te kunnen dutten? Of wil je dat er leuke speeltjes aan de krabpaal zitten?

Hieronder benoemen we een aantal opties die standaard bij diverse krabpalen wordt meegeleverd. Wij raden je aan om de productbeschrijving van een krabpaal goed te lezen. Zo weet je precies wat er wel en niet bij het krabmeubel wordt meegeleverd.

Aantrekkelijk maken

Aantrekkelijk maken krabpaal

Hoe kun je ervoor zorgen dat het krabmeubel nog aantrekkelijker wordt voor jouw kat? Dit kun je op verschillende manieren doen. De eerder genoemde extraatjes kunnen een krabmeubel al aantrekkelijker maken, maar er is meer.

Spray bijvoorbeeld kattenkruid of valeriaan tegen het meubel. Dit leidt de aandacht nog meer naar het krabmeubel. Een goede optie hiervoor is de Feliway FeliScratch. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit product ervoor zorgt dat ongewenst krabgedrag doet verminderen of stoppen. Klik hier om het product, Feliway FeliScratch, te bekijken.

Checklist voor het aanschaffen van een krabmeubel

De bovenstaande informatie geeft je een start bij de keuze voor het aanschaffen van het juiste krabmeubel. Om het nog een keer op een rijtje te zetten hebben onderstaande checklist gemaakt voor jou. Deze checklist geeft je een goed overzicht van waar je op moet letten bij het maken van jouw keuze.

  • Verschillende krabmeubels: bepaal waar je het krabmeubel wilt plaatsen. Aan de hand van de beschikbare ruimte kun je kijken welke het meest aan jouw wensen voldoet.
  • Stevigheid: Wil je een krabmeubel aanschaffen voor een kitten of een kat? Dit is bepalend voor hoe stevig de krabpaal moet zijn.
  • Materiaal: Het is goed om te weten of dat je kat liever krabt aan karton, indien dat het geval is kun je jouw keuze hierop aanpassen.
  • Extra opties: Veel krabmeubels hebben verschillende extraatjes. Welke wens je voor jouw kat? Een wasbaar kussen of een lekkere hangmat?
  • Aantrekkelijk maken: Zorg ervoor dat jouw kat het krabmeubel niet kan weerstaan. Dit kan door de extraatjes die sommige krabmeubels bieden, maar ook door het gebruik van bijv. kattenkruid.