Vrienden voor het leven: de juiste producten voor iedere levensfase van puppy tot senior

Vanaf de geboorte tot het volwassen leven en uiteindelijk een hoge leeftijd doorloopt jouw hond een aantal spannende levensfases. Iedere levensfase brengt nieuwe geluksmomentjes, maar ook uitdagingen, voor jou en jouw hond met zich mee.

Puppy
Adult
Senior
Levensfasen van katten

Start van een mooi leven: zo groeien puppy's gelukkig op

Puppy

Hoe kan ik mijn puppy gezond voeren?

Er zijn ontzettend veel verschillende hondenrassen en elk ras heeft zijn eigen voedingsbehoeften. Puppy's hebben een hoge behoefte aan energie. Toch moeten ze enkel zoveel eten als nodig is voor de groei.

Zo ontwikkelen zich het lichaam en karakter van jouw puppy

Puppy's trekken in de regel al na enkele weken in bij hun nieuwe familie. Ze bevinden zich dan midden in de socialisatiefase. Ze zijn ten eerste zeer nieuwsgierig en vervolgens voorzichtig en een beetje angstig. Hoe ouder ze worden, des te meer grenzen ze opzoeken.

Na vier maanden wisselen de honden van tanden en tussen zes en 12 maanden worden ze geslachtsrijp en komen ze in de pubertijd. Dat zijn twee mijlpalen die je geduld op de proef gaan stellen. Met onze tips voor de opvoeding van puppy's kun je redelijk ontspannen aan deze fases beginnen.

Waar moet ik bij de verzorging van puppy's op letten?

Om je hond zich van het begin af aan op zijn gemak te stellen, heeft hij liefdevolle verzorging, beweging en vermaak nodig. Stevig hondenspeelgoed, snacks en een knus knuffelkussen horen ook bij de basisuitrusting net als de vacht- en tandverzorging.

Opvoedhulpjes, trainingsspeeltjes of hondenlijnen maken het leven makkelijker. Want jong geleerd, oud gedaan: puppy's hebben een consequente, maar ook liefdevolle opvoeding en veel menselijk contact nodig. Gelukkig zijn jonge honden extreem nieuwsgierig. Dat maakt de opvoeding wat makkelijker.

Tot de belangrijkste lessen voor puppy's behoren:

  • Wennen aan het nieuwe thuis.
  • Zindelijkheid en wennen aan de lijn.
  • Grenzen kennen.
  • Bijtremming trainen.
  • Komen en blijven als je ze roept.
  • Lang alleen blijven.

Volwassen honden en hun behoeftes

Adult

Tussen 12 en 18 maanden worden honden volwassen. Langzaam maar zeker ontspant je hond steeds meer. Nu is het tijd voor een grote verandering: de overstap van puppyvoer naar adultvoer.

Adult

Wisselen van voer na puppyvoer of een castratie

Een van de grote uitdagingen bij volwassen honden is de overstap van puppyvoer naar adultvoer. Met een paar eenvoudige regels voor het overstappen en tips voor de berekening van de juiste hoeveelheid voer lukt je dit zonder problemen.

Hierdoor wordt goed voer voor volwassenen gekenmerkt:

  • Vlees of vis staan vooraan in de ingrediëntenlijst.
  • Het voer is vrij van kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen.
  • Bij droogvoer past de brokgrootte en -vorm bij jouw hond.
  • Het voer smaakt je hond.

Gecastreerde honden hebben vaak een bijzonder dieet nodig, aangezien hun behoefte aan energie daalt, terwijl ze een hogere eetlust krijgen. Een overstap van voer voor de operatie bespaart jou en je hond stress achteraf.

Opvoeding voor volwassen honden

Net als wij mensen zijn ook honden nooit uitgeleerd. Het belangrijkste voorwerk heb je met de opvoeding van je puppy gedaan. Nu is het van belang de vastgestelde regels te waarborgen en je hond vermaak en afwisseling te bieden.

Heb je een volwassen hond geadopteerd? Ook volwassen honden kunnen nog leren alleen te blijven of aan de lijn te lopen. De training is vaak makkelijker dan met volwassen puppy's. Als ongewenst gedrag eenmaal is ingesleten, overwin deze uitdaging dan met geduld en onze tips voor het trainen van volwassen honden. 

Zo blijft jouw hond lichamelijk fit

Heeft jouw hond de volwassen schofthoogte en gewicht bereikt? Dan is zijn lichamelijke ontwikkeling voltooid en zijn de botten stevig gebouwd. De perfecte tijd om verschillende hondensporten en activiteiten uit te proberen.

Of je gaat joggen in het park, of behendigheidstraining op een hindernisparcours probeert: samen bewegen is gezond voor baasje en hond.

Oudere honden: een comfortabele oude dag

Senior

Net als wij mensen willen ook honden van een zo rustig mogelijk oude dag genieten. Met liefdevolle verzorging en soortspecifiek hondenvoer voor senioren gun je je hond een mooie oude dag.

Het juiste voer voor senior honden

Ondersteun de gezondheid en vitaliteit van je hond op leeftijd met een dieet dat op zijn behoeften is afgestemd.

Soortspecifiek seniorvoer is:

  • Rijk aan voedingsstoffen
  • Caloriearm
  • Licht verteerbaar
  • Kwalitatief hoogwaardig

Wanneer is een hond senior?

Als jouw hond langzaamaan grijs wordt en rustiger wordt, weet je dat hij ouder wordt.

Wanneer jouw trouwe viervoeter precies senior is, hangt af van het hondenras. Kleine hondenrassen hebben namelijk vaak een hogere levensverwachting dan grote rassen. Het gebit van je hond geeft vaak wat weg over de leeftijd van je hond.

Met accessoires speciaal voor oudere honden, veel geduld en begrip kun je het dagelijkse leven van jouw hond in deze fase gemakkelijker maken.

Zo veranderen honden mentaal en lichamelijk

Vijf tekenen dat jouw hond ouder wordt:

  • grijze, doffe of matte vacht en haartuitval
  • Minder eetlust en afvallen
  • Gewricht- en botproblemen als gevolg van botverlies of artrose.
  • Verminderd hoor-, zicht- en reukvermogen
  • Vermeerderd urineren of een zwakke blaas

Als oude honden commando's af en toe niet uitvoeren, kan een verminderd gehoor hiervan de oorzaak zijn. Als ze daarentegen vaker iets weggelaten, zou dat op dementie kunnen wijzen.

Ongeveer 30% tot 60% van de honden ouder dan zeven jaar vertoont symptomen. Begin zo snel mogelijk na het begin van de symptomen met de behandeling van Alzheimer door een dierenarts. Dieetmaatregelen, medicatie en mentale stimulatie kunnen de ziekte vertragen. 

Maak een huisdierprofiel aan!

Pet Profile

Meld je aan voor de Puppyclub!

Meld je aan voor de Puppyclub!