Houdt mijn hond van mij? 10 signalen, die het bewijzen

Houdt mijn hond van mij

Houdt mijn hond van mij

Houdt mijn hond van mij? Als we van iemand houden, willen we natuurlijk weten of dit wederzijds is. We willen ook de signalen kunnen lezen bij onze viervoeter, waarmee ze ons laten weten dat ze  van ons houden, net zoals wij van hun houden. Echter hebben honden andere manieren om hun liefde te tonen want ze kunnen "Ik hou van je" niet in woorden uitdrukken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Het is makkelijker dan je denkt om deze tekenen te herkennen.

We laten je tien duidelijke signalen zien dat jouw hond van jou houdt en dat zijn staart kwispelt voor je. Het belangrijkste is dat je je ervan bewust bent dat jouw eigen instinct een cruciale factor is om de taal van jouw hond te begrijpen. Zoals onze harige vrienden volledig vertrouwen op het natuurlijke repertoire van hun instincten, zo zijn onze instincten ook een betrouwbare leidraad als het gaat om het begrijpen van de taal van onze hond. Derhalve zijn de volgende tien punten slechts een globale richtlijn, dus een oriëntatie, die geen aanspraak maakt op volledigheid. Misschien vindt jouw hond wel andere manieren om zijn liefde voor jou te tonen dan de 10 signalen die we in dit artikel noemen. Hoe beter jouw relatie met hem is, hoe beter je in staat zult zijn om deze signalen te herkennen.

 • Jouw hond kijkt je diep in de ogen

  Hij kijkt je diep in je ogen als hij naar je kijkt. Vooral teckels staan hierom bekend maar ook Herdershonden, Golden Retrievers of andere rassen kunnen deze blik opzetten - evenals alle andere denkbare kruisingen. Als de blik van de hond zo diep in de jouwe verankerd is, duidt dit op diepgewortelde liefde. Verschillende studies wijzen uit dat het oxytocineniveau van je hond op dat moment stijgt. Dit is hetzelfde hormoon dat gevoelens van intense gehechtheid bij de mens oproept.

 • Hij is altijd aan je zijde

  Als jouw hond van je houdt, is er geen plaats waar hij liever wil zijn dan aan je zijde. In tegenstelling tot een mens, heeft hij geen momenten voor zichzelf nodig om zich terug te trekken maar ervaart hij de plek aan de zijde van zijn favoriete persoon als de mooiste plek ter wereld. Dit betekent natuurlijk niet hij niet graag bij zijn voerbak of zijn mandje is, maar het liefste vergezelt hij je overal naartoe. Het maakt niet uit of je gezamenlijk gaat wandelen of koken in de keuken - waarbij idealiter het ene of het andere voor hem op de grond valt. (Houd er rekening mee dat jouw geliefde hond licht verteerbaar voedsel eet, waaronder veel van onze voedingsmiddelen niet vallen!)

Houdt mijn hond van mij
 • Hij geeft je een mooi cadeau

  Dit is natuurlijk geen 18-karaats gouden ring, maar - veel beter: zijn lievelingsbot, waar hij enorm trots op is. Het weggeven van zijn speelgoed is een onmiskenbaar teken van liefde van jouw hond. Dit geldt echter vooral als hij je zijn speelgoed ook daadwerkelijk geeft. Als de hond je het speelgoed brengt, maar het dan niet aan je wil overhandigen, is het vooral een uitnodiging om te spelen!

 • Hij heeft geen verlatingsangst

  Je zou verlatingsangst bij honden verkeerd kunnen interpreteren als een teken van liefde. In feite is het precies het tegenovergestelde! Als jouw hond alleen kan zijn en er zeker van is dat je terugkomt, is dit een goed teken. Zelfs honden die in het verleden iemand hebben verloren, kunnen deze kalmte tonen. Als jouw hond goed alleen kan zijn, en hij laat dat ook zien, dan accepteert hij je als zijn leider - wat zeer wenselijk is. De hond accepteert dat de ‘baas’ heeft besloten om te vertrekken. Als je hond erg blij is om je weer te zien maar niet overdreven opgewonden is bij binnenkomst is dit een goed teken. Te veel opwinding bij de begroeting kan namelijk ook een uiting zijn van dominant gedrag ten opzichte van jou.

 • Je hond springt tegen je op

  Dit teken, dat vaak wordt geïnterpreteerd als een teken van liefde, heeft eigenlijk nog een andere betekenis: het is namelijk een uiting van dominant gedrag. Als de hond dergelijk gedrag vertoont, moet je er niet overdreven vrolijk op reageren. Dit zou namelijk het signaal aan je hond kunnen geven dat je onder hem staat in de hiërarchie. Dit kan problemen veroorzaken in jullie relatie. Natuurlijk mag je ook vreugde laten zien. Maar let erop dat je altijd rust en gezag uitstraalt.

 • Jouw hond troost je

  Door zijn perfect werkende instincten kan jouw hond heel goed aanvoelen hoe jij je op dit moment voelt. Als hij voelt dat het niet goed met je gaat, zal hij er alles aan doen om je op te vrolijken door dicht bij je te zijn. De vraag "houdt mijn hond van mij?" wordt dan duidelijk beantwoordt.

Houdt mijn hond van mij
 • Jouw hond geeft blijk van bezorgdheid

  Als hij voelt dat je in gevaar bent, zal jouw hond je altijd beschermen. Tegelijkertijd moet je kritisch naar dit gedrag kijken, in zoverre dat jouw hond je niet beschouwt als een leider die de situatie onder controle heeft. Je moet jouw hond altijd laten zien dat hij volledig erop kan vertrouwen dat je de situatie onder controle hebt, door zelfverzekerd op te treden.

Purizon Snack Rund & Kip - Graanvrij

Purizon hondensnack rundvlees & kip

 • 100 % fijn rund- en kippenvlees
 • Zorgvuldig gevriesdroogd & graanvrij
 • Hij kwispelt met zijn staart

Als jouw hond zijn staart heftig van de ene naar de andere kant beweegt, drukt dit zijn intense vreugde uit. Dit is een duidelijk teken: hij is blij dat je bestaat - want hij houdt van je! Dit geldt in de meeste gevallen. Maar ben je er echter van bewust dat kwispelen met de staart in eerste instantie betekent dat je hond opgewonden is. De omstandigheden laten zien hoe je zijn gedrag moet duiden. Als de hond angstig is, zal hij ook kwispelen met zijn staart, maar dan is de staart naar beneden gericht en stijfjes. Daarnaast is het belangrijk bij het interpreteren van signalen dat je goed de positie van de oren in de gaten houdt.

 • De hond likt je af

De hond lijkt je als een traktatie te beschouwen omdat hij je aflikt. Als honden likken, verzorgen ze voornamelijk hun eigen vacht. Hij laat zien dat hij om je geeft. Dit kan worden opgevat als een zeker teken van affectie. Als je niet wilt dat je hond op deze manier zijn liefde toont, moet je hem dit voorzichtig afleren door bijvoorbeeld een compromis te sluiten waarbij hij alleen je hand likt in plaats van je hele gezicht. Anders kan jouw hond zich beledigd voelen.

 • Samen met jouw slapen

Het is duidelijk: het is een goed teken als hij graag dicht bij je is en goed kan slapen als jij dicht in de buurt bent. Dat laat zien dat hij je vertrouwt. En dit vertrouwen is een teken van zijn liefde voor jou. Eigenlijk zou hij over jou moeten waken. Maar als de hond voelt dat je veiligheid uitstraalt, kan hij zich wijden aan het slapen omdat hij je als leider accepteert. Een leider heeft de bescherming van de hond niet nodig. Een leider kan echter wel een beetje de oren van zijn hond kroelen.

Houdt mijn hond van mij? Laat jouw hond zien dat je van hem houdt - door hem een authentiek en mooi leven te geven en de rustige leider te zijn die jouw hond nodig heeft. Dit is het grootste bewijs van liefde voor jouw hond.

Onze meest behulpzame artikelen

Houdt mijn hond van mij? 10 signalen, die het bewijzen

Houdt mijn hond van mij? Als we van iemand houden, willen we natuurlijk weten of dit wederzijds is. We willen ook de signalen kunnen lezen bij onze viervoeter, waarmee ze ons laten weten dat ze  van ons houden, net zoals wij van hun houden. Echter hebben honden andere manieren om hun liefde te tonen want ze kunnen "Ik hou van je" niet in woorden uitdrukken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Het is makkelijker dan je denkt om deze tekenen te herkennen.

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.