Thuiswerken met de hond

thuiswerken met de hond

Hond kijkt mee terwijl baasje werkt op laptop

De wereld digitaliseert en steeds meer mensen kunnen vanuit huis werken. Daar horen werknemers, freelancers en zelfstandigen bij. Maar ook door de ontwikkelingen rondom het coronavirus is het voor mensen nodig om thuis te werken. Als een hond tot de familie behoort, kan dit nog een uitdaging worden. Wanneer je echter goed plant en onze ideeën in je achterhoofd houdt, is een hond op je thuiskantoor een hele verrijking. Met de volgende tips komen jij en je viervoeter ontspannen door de gezamenlijke werkdag.  

Een goede start 

Wil je samen met je hond thuiswerken? Dat kan, maar eerst naar buiten! Want een voldane hond is een tevreden hond. Investeer de tijd die je bespaart doordat je niet hoeft te pendelen in een uitgebreide uitlaatronde met de hond. In de zomer kan je de grote uitlaatronde naar de ochtend verplaatsen, zodat het uitlaten tijdens de middagpauze korter wordt. Afhankelijk van hoe sportief jij en je viervoeter zijn, is een rondje joggen ook een optimaal begin van de dag op het thuiskantoor. Aansluitend volgt een gezond ontbijt voor beide. Frisse lucht en beweging maken geconcentreerd werken mogelijk, terwijl je viervoeter ontspannen kan uitrusten. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor home-office, maar het is ook voor elk ander mens-en-hond-team dat een positieve start in de ochtend.  

Een comfortabele slaapplek  

Zo belangrijk als een goede bureaustoel voor jou is, is een vaste en comfortabele plaats voor je hond in het thuiskantoor. Maak hiervan een gewoonte voor je hond, want dan leert hij snel: “Op deze slaapplaats krijg ik ontspanning zonder aandacht van mijn baas”. Een holletje of sluitbare box bieden je hond een terugtrekplek. Dat is echter minder belangrijk voor honden die thuis zijn dan honden op een kantoor. Denk aan comfortabele kussens of beddenAls je viervoeter beschermend is, kan een plaats vlakbij de buitendeur ervoor zorgen dat hij vaak blaft. In dat geval is een slaapplek op een strategisch andere plek een beter idee. Je hond hoeft echter niet de hele werkdag op die plek te blijven: laat hem rondlopen en andere ligplekken uitzoeken als hij dat wil. Als je je heel erg moet kunnen concentreren dan is het echter handig wanneer je hond op commando – bijvoorbeeld ‘siesta’ – tot een half uur rustig op zijn plaats blijft. Denk eraan het commando ook weer in te trekken.  

Met de hond thuiswerken: is de werkkamer veilig voor de hond?  

Vooral voor puppy’s en zeer speelse honden geldt: let erop dat de hond in de werkkamer op niets gevaarlijks kan gaan bijten. Daar horen vooral kabels van de pc, printer en telefoon bij. Kabelbescherming kan daarbij helpen. Maak van de ruimte achter de pc van het begin af aan verboden terrein. Ook rondom de prullenbak kunnen gevaren op de loer liggen. Prullenbakken op het bureau zijn meestal open, maar de hondensnuit heeft het snel door wanneer er iets interessants in belandt. Houd dus je viervoeter in de gaten. Als hij de neiging heeft de prullenbak te gaan inspecteren, gooi er dan niets in wat ingeslikt kan worden. Voorzichtigheid is ook geboden bij gevallen gommen, paperclips en plakbandrollen.  

Is een hond geschikt voor flexible office?  

Steeds meer bedrijven staan het toe om een of twee dagen thuis te werken, waarbij de werknemers de andere dagen van de week op kantoor worden verwacht. Dit ‘flexible-office-concept‘ is geschikt voor hondenbezitters, wanneer ook je hond de rest van de dagen mee naar kantoor mag. Of wanneer er een andere mogelijkheid van opvang bestaat, bijvoorbeeld een hondenopvang. Honden hebben sociaal contact nodig en mogen niet regelmatig langer dan vier of vijf uur alleen zijn. Ook als je jouw hond mee kunt nemen naar het werk of op dit moment thuiswerkt, moet je je bedenken: welke alternatieven zijn er voor mijn viervoeter, mocht de situatie veranderen?   

Middagpauze: naar buiten!  

Thuiswerken met de hond betekent veel meer flexibiliteit. Je kunt de middagpauze flexibel indelen. Wie ’s ochtends maar kort buiten is geweest, kan tussen de middag een langere ronde maken met de hond. Al helemaal als er een bos of park in de buurt is. Ook hondensport, zoals Flyball en apporteer-oefeningen vullen de middagpauze perfect aan. Zo wordt je viervoeter niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk getraind. Als je een eigen tuin hebt, kan je hond hier ook uitrazen.  

5-minuten-training 

De meesten die op de computer werken, zijn bekend met de kleine productiviteitsdippen. In plaats van chocoladerepen pakken of kijken naar grappige hondenvideo’s, kunnen hondenbezitters op het thuiskantoor deze tijd beter besteden: oefen met je hond kleine trucjes, zoals ‘geef poot’ of ‘rol om’. Is je viervoeter niet te porren voor trucjes? Gebruik dan de woning voor een kort snuffelspel. Of werk met je hond aan de gehoorzaamheid, bijvoorbeeld met het commando ‘blijf’ terwijl je een speeltje weggooit. Zodra je ‘go’ zegt, mag hij het naar je terugbrengen. Er zijn veel spelideeën die tegelijkertijd een training inhouden. Wissel de oefeningen regelmatig af.  

Welk speelgoed past bij het thuiswerken met de hond?  

Samen spelen zorgt voor plezier en het versterkt de band. Wanneer je echter vanuit huis werkt, moet de hond zich alleen kunnen vermaken. Zorg dan voor de keuzemogelijkheid uit intelligentie- en bezigheidspeeltjes voor hondenHier zijn een paar mogelijkheden: 

  • Intelligentiespeeltjes waarbij je hond door te drukken, trekken of friemelen droogvoerbrokjes verdient  
  • Snuffeltapijten voor ‚hondenneuzen‘  
  • Ballen die met droogvoer gevuld zijn motiveren om rond te lopen, maken echter een beetje geluid  
  • Geluidsloze knuffelspeeltjes 

Let erop dat je viervoeter geen speelgoed kapotmaakt en losse delen daarvan opeet.  

Voor honden die graag kauwen zijn er ongevaarlijke kauwsnacks 

Thuiswerken met de hond, kauwen ontspant honden op kantoor 

Veel honden vinden het heerlijk uitgebreid te kauwen. Dat komt de kauwbehoefte tegemoet en maakt hem tegelijkertijd rustig. Zorg daarom voor een kleine voorraad kauwproducten in huis, die je jouw hond bij behoefte kunt geven. Staat er een videoconferentie of belangrijk telefoontje op de planning? Geef dan je hond kort van tevoren iets om op te kauwen! Dat kunnen bijvoorbeeld gedroogde natuurproducten als pensen of bullenpees zijn. Gedroogde runderhuid is in veel variaties met met talrijke extras verkrijgbaar en het geeft de meeste honden veel kauwplezier. Ook speciale hondenbotten of tandverzorgingssnacks zijn heel geschikt. Let erop dat je viervoeter geen grote delen in één keer inslikt. Bij honden die schrokken helpt het om lange of dikke kauwproducten te kiezen en ze weer van de hond af te pakken voordat hij ermee klaar is. Een goed alternatief is speelgoed van vast natuurrubber dat gevuld is met lekkere snacks of speciale hondenpasta’s.  

De smekende blik weerstaan  

Je bent geconcentreerd aan het werk en je viervoeter zit jou met een bal in zijn bek en een smekende blik aan te kijken? De boodschap is duidelijk: “Speel met mij!” Wie dan bezwijkt, zal vaker van het werk afgeleid worden. Ook al is het lastig: stuur je hond terug naar zijn slaapplaats. Het is nog beter wanneer je de start en het eine van kleine speel- en trainingsactiviteiten afbakent. Plan deze echter wel afgestemd op de hond, zodat je viervoeter goed actief is. Ook de pauzes voor de kleine en de grote behoefte moet je afstemmen op de behoeftes van je hond. Jonge honden mogen iedere een tot twee uur kort naar buiten. Oudere honden moeten uiterlijk na vijf uur de gelegenheid hebben even naar buiten te gaan.  

Wij wensen je veel plezier met thuiswerken met hond! 

Onze meest behulpzame artikelen

Houdt mijn hond van mij? 10 signalen, die het bewijzen

Houdt mijn hond van mij? Als we van iemand houden, willen we natuurlijk weten of dit wederzijds is. We willen ook de signalen kunnen lezen bij onze viervoeter, waarmee ze ons laten weten dat ze  van ons houden, net zoals wij van hun houden. Echter hebben honden andere manieren om hun liefde te tonen want ze kunnen "Ik hou van je" niet in woorden uitdrukken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Het is makkelijker dan je denkt om deze tekenen te herkennen.

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.