Ontwikkeling van puppy´s: van geboorte tot volwassen hond This article is verified by a vet

Witte Herdershond puppy's

De ontwikkelingsfases van een puppy beginnen al vroeg bij de moeder.

Iedere pup loopt een aantal ontwikkelingsfases door totdat het een volwassen hond is. Wat er tijdens de ontwikkeling van puppy’s allemaal nodig is om uit te groeien tot zelfverzekerde en ontspannen honden lees je hier in het zooplus magazine.

Hieronder zullen wij je de verschillende fases in de ontwikkeling van puppy’s uitleggen. In een gedeelte daarvan spelen de moederhond en de fokker een zeer belangrijke rol. Wanneer de pup bij je intrekt, ben jij echter verantwoordelijk om hem verder op weg te helpen.

De neonatale/vegetatieve fase in de ontwikkeling van puppy’s

Deze fase van de ontwikkeling van puppy’s begint natuurlijk bij de geboorte. Daarna zijn de eerste twee levensweken van groot belang. De puppy´s worden blind en doof geboren. De belangrijkste prikkels op dat moment zijn honger en kou.

 

Verreweg de meeste tijd zullen de puppy´s slapen of ze zoeken naar contact met de moeder voor eten en warmte. Als ze zoeken, maken ze zoekbewegingen: De puppy´s bewegen hun kop heen en weer en maken daarbij draaiende bewegingen. Dat doen ze om niet te ver van het nest te hoeven gaan.

Op dat moment leren ze hun eerste dingen. Als de pup het koud of honger heeft, dan moet hij daar actief iets tegen doen en hij wordt daar dan met succes – voeding of lichaamscontact – voor beloond. Die ervaring moet niet door te veel hulp van mensen van ze worden afgenomen. Milde stress bevordert een stabiel emotioneel evenwicht.

De pups moeten in deze fase van de ontwikkeling beschermd, maar niet oververzorgd worden.

Tip: je wilt je nieuwe hondje natuurlijk zo lng mogelijk gezond houden, maar soms ontstaan er onvoorziene kosten uit ziektes of ongelukken. Een huisdierverzekering voor honden kan helpen dergelijke kosten laag te houden. Als je de verzekering afsluit als je hond nog jong is, vallen de maandelijkse kosten lager uit dan wanneer je hond volwassen is. Op deze pagina hebben we een handig overzicht van de verschillende huisdierverzekeringen samengesteld.

Socialisatie puppy's mens
Vroeg contact met mensen bevordert de socialisatie.

De overgangsfase in de ontwikkeling van puppy´s

Vanaf de derde week gaat de pup wordt een overgangsfase in. Dan worden de ogen en oren geopend, en ook de melktanden komen door. Het zicht komt echter pas vanaf de 17de of 18de dag. De toename van zintuigen zorgt ervoor dat de puppy´s op de broers, zussen, mensen en de omgeving beginnen te reageren.

Hun activiteit neemt toe, ook als ze nog altijd veel slapen. Aangezien ze meer bewegen, bijvoorbeeld wanneer ze naar achter kruipen, start de spieraanmaak en ook de coördinatie neemt toe.

In deze fase van de ontwikkeling van de puppy´s vindt bovendien de eerste socialisatie plaats, waarbij hij contact heeft met de rest van het nest. Een fokker kan de hond laten wennen aan mensen door de hond regelmatig te aaien.

De socialisatiefase in de ontwikkeling van puppy’s

Het belangrijkst in het leven van een jonge hond is de socialisatiefase. Naargelang het ras kan deze fase van de vierde tot zestiende week duren.

Deze eerste sensibele fase heeft een typisch karakter en is beslissend wat leren betreft. Alle prikkels uit de omgeving (soortgenoten, andere levende wezens om hem heen) die hij in deze fase op een positieve manier ontmoet, worden in zijn herinnering opgeslagen als normaal. Deze geborgenheid helpt de hond zelfverzekerd nieuwe prikkels en situaties aan te gaan.

Aangezien vanaf de zevende week de voorzichtigheid tegenover nieuwe dingen toeneemt, is het heel belangrijk dat hij in de derde tot vijfde week al zo veel mogelijk nieuwe indrukken heeft gehad. Nieuwsgierigheid heeft de overhand in deze fase en het leren gebeurt al zonder dat een bijzondere beloning nodig is. Daardoor kan er al vroeg met een speelse eerste training begonnen worden.

Na ongeveer acht weken trekt de pup bij je in. Op dat moment is de socialisatiefase nog lang niet afgelopen. Juist dan neem je de verantwoordelijke opdracht over om je pup op een rustige manier aan de nieuwe omgeving te laten wennen en hem zo veel mogelijk te laten zien.

Belangrijk 

Bij de fokker moeten puppy´s al veel positieve ervaringen en indrukken opdoen. De socialisatie moet na intrede in het nieuwe thuis zeker voortgezet worden.

De jonge fase in de ontwikkeling van puppy´s

Dan nu de volgende fase in de ontwikkeling van puppy´s: de jongerenfase. Die begint wanneer de tanden gewisseld worden en eindigt wanneer de honden geslachtsrijp worden (loopsheid bij vrouwtjes en bij de mannetjes als ze de poot optillen). Naargelang het ras kan dit na 6 tot 12 weken gebeuren. In deze fase doen zich niet meer zulke kenmerkende veranderingen voor als in de fases hiervoor.

De flinke groei van de eerste maand is voorbij en de pups hebben aan het begin van de fase ongeveer twee derde van hun volwassen grootte bereikt. Vooral de kracht en motorische vaardigheden nemen nu toe.

Liefdevolle en consequente opvoeding

Ook in deze fase van de ontwikkeling van puppy’s moet je je jonge hond op speelse wijze, maar ook consequent opvoeden. Je moet hem steeds langer aanleren te zitten en de motorische vaardigheden uitbreiden. Op die manier zorg je voor een goede basis voor een goed gemanierde hond.

Wat ook heel normaal gedrag is voor honden in deze fase van hun ontwikkeling is dat ze steeds opnieuw zullen kijken waar de grens ligt. Op die manier leert hij de sociale structuren in zijn omgeving te ordenen en hierin te integreren. Ook in het dagelijks leven is een liefdevolle en consequente leiding heel belangrijk!

Vaak begint na ongeveer vier maanden de tweede angstfase. Ineens worden bekende prikkels uit de omgeving als gevaarlijk gezien. Laat je puppy in deze fase met rust en kalmte zien dat hij op je kan vertrouwen. Geef hem de tijd om de nieuwe situatie ontspannen en in eigen tempo te kunnen overzien.

Jonge labrador hondenschool
Ook tijdens de jeugd van je hond gaat de opvoeding op school verder.

De adolescente fase

Naargelang het ras komt je hond na 6 tot 12 maanden in de adolescente fase. Deze fase begint met de geslachtsrijpheid en na ongeveer twee jaar zijn de honden rijp.

De geslachtsrijpheid

Het eerste deel van deze fase die begint met de geslachtsrijpheid en kan naargelang het type hond en ras tot het tweede levensjaar duren. Dit deel in de ontwikkeling van puppy’s wordt ook wel pubertijd of jeugdjaren genoemd.

Zodra de geslachtshormonen voor het eerst actief worden, is het voor jonge honden vaak lastig om mee te werken, net als bij jonge mensen in de pubertijd. Ineens heb je een jonge hond die eerst alle commando´s en misschien zelfs al een paar trucjes geleerd had, maar nu niet eens meer op ´zit´ reageert.

Dan is het belangrijk om ontspannen en consequent te blijven. Je kan terugvallen op de vertrouwensband die je in de eerste maanden hebt opgebouwd. Oefen de commando´s weer op een liefdevolle manier met je jonde hond.

Ook contact met andere honden is in deze fase belangrijk. Doe dat alleen wel op een zo rustig mogelijke manier en zorg ervoor dat het geen machtswedstrijd wordt. Vermijd sowieso contacten met conflicten.

Op dit moment wordt de jonge hond langzaam een volwassen hond.

De rijptijd

Afhankelijk van het ras begint na ongeveer twee jaar de zogenoemde ´rijptijd´. Soms worden de typische ras- en karaktereigenschappen nu zichtbaar. Vaak is er sprake van uiteenlopend en opvallend territoriaal gedrag.

De hormoonspiegel stabiliseert en daarmee ook het gedrag tegenover soortgenoten. Je hond accepteert niet meer zomaar iedere hond als speelkameraad en opdringend gedrag wordt vaak bestraft.

De volwassen fase

Je hond is qua karakter en lichamelijke ontwikkeling gerijpt en stabiel. Eenmalige negatieve gebeurtenissen of ervaringen kunnen hem over het algemeen niet meer van zijn stuk brengen. Maar ook nu blijft consequent gedrag door de baas noodzakelijk. Soms zal de hond namelijk testen of de bestaande grenzen en regels nog steeds gelden.

Over het algemeen geldt: Hoe groter het ras, hoe later je hond volwassen wordt.


Dr Cornelia Kolo, Dierenarts
frau zwei hunde

Tijdens mijn studie Diergeneeskunde en mijn PhD aan de Ludwig Maximilians-Universiteit in München deed ik veel kennis op over de verschillende afdelingen van diergeneeskunde. Sinds 2011 werk ik als dierenarts met veel verschillende dieren en ziekten. Het is mijn passie om mijn patiënten zo goed mogelijk te helpen en hun welzijn te bevorderen. Ik doe graag samen met mijn hond aan hondensport en vind het ook leuk om mijn kennis als dierenarts door te geven.


Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Hoe kan ik mijn hond afleren te blaffen?

Veel honden reageren overal op door hard te blaffen. Natuurlijk hoort dit gedrag bij honden. Het is hun manier om zich uit te drukken. Maar als je hond onbeheerst blaft, moet je er iets aan doen. Wij geven je hier tips over hoe je je hond kan afleren te blaffen.
16 min

Basis van de puppy opvoeding

Hoe vroeger, des te beter! Voor de hondenopvoeding klopt dit motto gegarandeerd. Jonge honden zijn erg nieuwsgierig en willen alles ontdekken. Hier kun je gebruik van maken. Je kunt de hond op een speelse maar consequente manier leren wat er van hem verwacht wordt en welk gedrag gewenst is. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over puppy opvoeding!
10 min

„Help, mijn hond maakt alles kapot!“

Help! Mijn hond maakt alles kapot, schoenen, kabels, telefoon, filtstiften, vloerbedekking of afvalbak – alles gaat eraan bij sommige honden. Binnen korte tijd kunnen de wilde viervoeters de woning inclusief meubels op zijn kop zetten. Maar waarom maken sommige honden alles kapot en hoe kun je dit gedrag afleren?