Verkoeling voor honden: 10 tips voor hete zomerdagen
© Jne Valokuvaus / stock.adobe.com
In de zomer is het belangrijk dat je extra oplet dat je hond op warme dagen niet oververhit raakt. Honden kunnen doorgaans niet goed tegen warmte, omdat ze niet kunnen afkoelen op dezelfde manier als mensen dat doen. Met een paar tips kun je er echter voor zorgen dat ook je hond de hete zomerdagen goed doorkomt. In dit artikel lees je wat je hond bij hitte nodig heeft en hoe je het beste voor verkoeling kunt zorgen.
Inhoudsopgave
Een koele schuilplek maken
Anders dan bij mensen kunnen honden enkel via hun poten zweten. Aangezien dit niet voldoende is om de temperatuur van het hele lichaam te reguleren, hijgen honden om van de extra warmte af te komen. Als het erg heet is, helpt dit echter ook niet meer.
Daarom hebben honden meer opties nodig om zich tegen de zon te beschermen en een zonnesteek te vermijden. Je kunt in de tuin of op het balkon bijvoorbeeld een zonnescherm neerzetten. Ook onder struiken of bomen zoeken honden graag verkoeling op.
Donkere vloeren kun je afdekken met een lichte deken of een oude handdoek om te voorkomen dat ze snel opwarmen in het zonlicht. Als het bijzonder heet is, kun je ze ook vochtig maken. Om je hond een koel oppervlak om op uit te rusten te bieden kun je overigens ook koelmatten voor honden gebruiken. Ze zijn gevuld met water of gel en kunnen in de koelkast worden gekoeld.
Om je woning koel te houden is het daarnaast ook een goed idee om al ’s ochtends de ramen met gordijnen of rolluiken te verduisteren. ’s Nachts kun je dan de ramen en deuren open zetten en de warme lucht eruit ventileren.
Lekker ijsje
Bij warm weer heeft iedereen zin in een ijsje. Dat geldt ook voor honden! Hondenijs zorgt in een handomdraai voor smakelijke verkoeling. Om het zelf te maken heb je maar een paar ingrediënten nodig. Na ze een paar uur in te vriezen in bijvoorbeeld een ijsblokjesvorm is het ijs voor je hond klaar. Laat je creativiteit de vrije loop!
Hier vind je enige ideeën voor ijs waar je hond ongetwijfeld gek op zal zijn.
- Natuurlijke yoghurt of kwark vinden de meeste honden ook bevroren lekker.
- Als smaakvolle variant met minder koolhydraten kun je ook runder- of kippenbouillon invriezen.
- Als je hond snel moet afkoelen, zijn normale ijsblokjes van water ook voldoende.
Let er hierbij wel altijd op dat je hond het ijs enkel mag likken en niet in zijn geheel mag inslikken. Het temperatuurverschil tussen het ijs en de maag van een hond is namelijk te groot, waardoor dit een gevaar kan vormen voor de gezondheid van je hond.
Niet in de auto laten
Zelfs bij gemiddelde temperaturen wordt het in auto’s binnen een mum van tijd gevaarlijk warm. Een open raam zorgt dan vanaf een bepaalde temperatuur helaas niet voldoende verkoeling.
Het gevaar van oververhitting en een levensgevaarlijke zonnesteek is in de zomer daarom bijzonder groot. Om je hond hiertegen te kunnen beschermen, moet je je hond daarom indien mogelijk lekker thuis laten als je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen.
Water drinken
Door te hijgen wordt er meer lucht tegen de slijmhuid gedrukt. Daarbij wordt er vocht verdampt en koelt je hond af. Hoe meer hij hijgt, des te meer vocht hij ook verliest.
Bij extreme hitte is het daarom nog belangrijker dan anders dat je hond voldoende drinkt. Om ervoor te zorgen dat jouw hond genoeg vers water drinkt, kun je de volgende trucjes toepassen:
- Zet verspreid door je woning meerdere drinkbakken neer.
- Spoor je hond actief tot drinken aan door hem water te geven of de drinkbak te laten zien.
- Veel honden drinken liever water uit de tuin en ook ongezouten bouillon.
- Stromend of sproeiend water motiveert soms eveneens tot drinken. Hiervoor zijn er speciale drinkbronnen voor honden.
Let er wel op dat je hond niet te veel water drinkt, vooral wanneer je de hond water laat drinken uit de tuinslang. Te veel water in een korte periode kan in het ergste geval zorgen voor een gescheurde maag of watervergiftiging.
Voer met een hoog vochtigheidsgehalte
De dagelijkse behoefte aan water is per hond afhankelijk van het lichaamsgewicht, activiteit en het voer. Zo moeten honden die enkel droogvoer eten meer water drinken.
In een deel van het drinken kun je echter ook al met het voer voorzien. Als je hond ook graag natvoer eet, kun je het droogvoer daarmee aanvullen of tijdens de zomer zelfs vervangen.
Actieve verkoeling voor honden: natte vacht
Een heel eenvoudige methode om je hond bij hitte af te laten koelen is een bad. Als je geen meer of beek in de buurt hebt, kun je de vacht van je hond ook gewoon natmaken.
Zo vinden honden het in de zomer erg fijn om een duik in een hondenzwembad of in een kleine kuip te nemen. Met het juiste speelgoed kun je je hond nog extra aanmoedigen voor een bad. Ook sproeiers en waterslangen zijn zeer geliefd om af te koelen en mee te spelen.
Let er echter op dat je hond niet al te lang in het water blijft. Door het inslikken van water stijgt het risico op watervergiftiging. De eerste symptomen zijn onrust en braken.
Leestip: handige trucs over zwemmen met honden vind je in ons artikel Hondenzwembad.
Pas op voor blaasontstekingen
Verkoeling is op hete dagen van groot belang. Toch moet je het niet overdrijven. Te koude vloeren of een te koud bad kunnen bij honden namelijk leiden tot blaasontsteking (cystitis). Typische symptomen zijn regelmatig urineren polyurie of pijn bij het plassen (strangurie).
Geef je hond daarom altijd de mogelijkheid om zich op een handdoek af te kunnen drogen. Ook moet je temperatuur van koelmatten controleren en eventueel afdekken met een handdoek.
Pas wandelingen aan aan het tijdstip
Uitgelaten worden in de middag gedurende de zomer is voor de meeste honden geen pretje. Het asfalt wordt kokend heet en de zon brandt op de dikke vacht van je hond.
Daarom wordt het aangeraden je hond op hete zomerdagen in de koelere ochtend- en avonduren uit te laten. Daarnaast zijn kortere afstanden in de meeste gevallen voldoende, met name in een schaduwrijk bos of park.
Even bijknippen?
Veel hondenrassen hebben een zeer lange vacht. Wij mensen vermoeden dan al snel, dat het daaronder veel te warm wordt. Maar heeft een knipbeurt echt het gewenste effect?
De dichte vacht van onze honden heeft behalve een verwarmende functie ook een verkoelende functie. Door de verdamping van water in de vacht ontstaat een koelende damp. Daarom hoeft in de zomer niet automatisch iedere hond zijn vacht in te laten korten. Dit is afhankelijk van het ras.
Als je het niet zeker weet, kun je altijd advies inwinnen van jouw dierenarts of trimmer.
Leestip: Vachtverzorging bij honden: tips voor alle soorten vacht
Bescherming tegen parasieten
Oké, onze laatste tip heeft niet per se iets met verkoeling voor honden te maken. Het onderwerp parasieten is echter met name in de zomer belangrijk. Het groene gras en de hoge temperaturen zijn namelijk de beste combinatie voor teken en mijten. Bescherm je hond tegen gevaarlijke infectieziekten of allergische reacties door al in het voorjaar te beginnen met de bestrijding.
Gebruik bijvoorbeeld een vlooien- en tekenhalsband met pyrethroïden, een vlooienpipet die je op de huid druppelt of een kauwtablet tegen vlooien en teken. Alle drie de producten bevatten middelen tegen parasieten (antiparasitica) die qua werking en duur onderling verschillen.
Loopsheid van het teefje
De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
Giardia bij honden
Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
Atopische dermatitis bij de hond
Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.