Alles wat je moet weten over hondenbelasting

Hondenbelasting

Als je een hond hebt, moet je hondenbelasting betalen.

Wat is er nou leuker dan een nieuwe hond in huis? Natuurlijk draagt dit ook kosten met zich mee, zoals voor voer, de dierenarts, accessoires etc. Veel mensen hebben ook weleens van hondenbelasting gehoord, maar wat is het nu precies? Moet je deze belasting altijd betalen en wat gebeurt er als je niet betaalt? Lees in dit artikel alles wat je moet weten over hondenbelasting. 

Wat is hondenbelasting? 

Hondenbelasting is een gemeentelijke belasting. Dat betekent dat je bedrag van de hondenbelasting niet betaalt aan de Belastingdienst, maar aan jouw gemeente. 

Als je een hond neemt, ben je verplicht die aan te melden bij jouw gemeente. Dit kan vaak via een onlineformulier of telefonisch. Doe je dit niet, dan loop je het risico op een boete. Als je verhuist moet je je hond ook tijdig afmelden bij je huidige gemeente en aanmelden bij je nieuwe gemeente. Mocht je hond komen te overlijden, moet je hem ook afmelden bij je gemeente om onterechte aanslagen voor de hondenbelasting te voorkomen. Hiervoor heb je een bewijs nodig, zoals een verklaring van de dierenarts. Ook als je je hond afstaat, moet je dit aangeven bij de gemeente met behulp van een verklaring van het asiel. 

Alleen voor het bezit van een of meerdere honden moet belasting worden betaald. Voor andere huisdieren bestaan er geen belastingen. 

Tip: op de website van je gemeente vind je meer informatie over het plaatselijke gang van zaken en de kosten. 

hondenbelasting

Waarom moet je hondenbelasting betalen? 

Sinds de Middeleeuwen wordt er in Nederland hondenbelasting geheven om het aantal (zwerf)honden in toom te houden en daarmee gepaarde overlast (zoals hondsdolheid en ontlasting) tegen te gaan. 

Tegenwoordig mogen gemeenten op basis van artikel 226 van de Gemeentewet hondenbelasting heffen. Met het geld worden verschillende dingen ondernomen. Zo wordt overlast van hondenpoep opgeruimd en voorkomen. Er worden uitlaatplekken, hondenweiden en parken aangelegd en onderhouden. 

Overigens hoef je voor puppy’s jonger dan drie maanden die nog bij de moederhond leven geen hondenbelasting te betalen. Hetzelfde geldt voor o.a. politiehonden, blindengeleidehonden en hulphonden. 

Hoe hoog is de hondenbelasting? 

De hoogte van de hondenbelasting is afhankelijk van het aantal honden in je bezit. Daarnaast hanteert iedere gemeente een eigen tarief. In sommige gemeenten hoef je niets te betalen, in andere gemeenten betaal je circa 135 euro per jaar. 

Vergeet je te betalen of betaal je te laat, moet je in de meeste gemeenten een boete van 50% van het plaatselijke tarief betalen. Als je opzettelijk niet betaalt, betaal je een boete van 150% van het gehanteerde tarief. 

Gemeentes controleren jaarlijks op het bezit van honden. Vervolgens sturen ze een aanslag. De controle gebeurt soms aangekondigd, vaak echter zonder aankondiging. Vraag altijd om legitimatie als er iemand komt controleren op het bezit van honden. Zo voorkom je dat je wordt opgelicht. 

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.