Tweede hond: welke hondenrassen passen goed bij elkaar?

Tweede hond Dalmatiër Dwergkeeshond

Dalmatiërs en Dwergkeeshonden houden van soortgenoten.

Sommige hondenliefhebbers willen het liefst meteen met twee honden beginnen. Bij anderen trekt een tweede hond pas later in. Maar welke rashond past het beste bij een andere hond? Natuurlijk speelt bij deze zoektocht niet alleen hond het ras een rol, maar ook andere factoren zoals geslacht, leeftijd en socialisatie. Toch gaan sommige honden beter met elkaar om dan andere. Wij geven tips over hondenrassen die goed bij elkaar passen.

Roedeldieren die goed bij elkaar passen

Sommige honden houden van het gezelschap van soortgenoten. Daarom zijn ze ideaal om samen te houden. Ze leven graag samen met soortgenoten. Velen van hen binden zich ook minder hecht met mensen.

Een goed voorbeeld hiervan zijn de typische Scandinavische honden zoals de Alaska Malamute, Groenlandhond en Siberische Husky. Ze passen goed bij elkaar en genieten van het leven in grotere groepen. Als typische roedelhonden kunnen ze samenleven met soortgelijke rassen.

Dit geldt ook voor veel loop- en zweethonden zoals de Engelse Foxhound, Franse loophonden of de Beagle. Ze zijn gewend aan jagen en leven in een roedel. Maar het hoeft geen roedel te zijn: doorgaans kunnen honden van deze rassen ook in kleinere aantallen probleemloos samenleven.

Deze honden houden van soortgenoten

Na een uitgebreide socialisatie in de puppy-tijd zijn er veel hondenrassen graag in het gezelschap van andere honden verkeren. Aangezien ook statuur en sportiviteit een rol spelen, stellen we een aantal verdraagzame honden per formaat voor.

Natuurlijk kunnen ook kleine honden goed overweg met grote, of sportieve honden met gezellige viervoeters. Deze combinaties stellen echter bijzondere eisen aan de baasjes, die met verschillende zaken rekening moeten houden.

Kleine honden die van soortgenoten houden

Middelgrote honden die sociaal verdraagzaam zijn

Sociaal verdraagzame grote honden

Zeer grote honden die goed met soortgenoten samengaan

De lijst is niet volledig. Kijk dus rustig bij soortgelijke rassen om je heen. Bespreek het met de fokker en weet dat dieren altijd hun eigen karakter hebben!

Kangal ligt buiten
Sommige herdershonden, zoals de Kangal, houden er niet van hun territorium met andere honden te delen. Daarom is dit hondenras niet zo geschikt als tweede hond.

Soort zoekt soort?

Het is verstandig om een tweede hond te kiezen die hetzelfde temperament en dezelfde behoefte aan beweging heeft. Maar hetzelfde temperament is geen garantie voor goed begrip.

Veel herdershonden zijn bijvoorbeeld liever eenzame honden en een soortgenoot is vaak geen goed idee. Dus noch het motto ‘soort zoekt soort’ noch het motto “tegenpolen trekken elkaar aan’ klopt.

Wie samenleeft met een hond die sceptisch is tegenover soortgenoten, moet eerst een expert, bijvoorbeeld een hondentrainer, raadplegen voordat een tweede hond binnenkomt.

Deze rassen mogen alleen onder bepaalde voorwaarden samen met andere rashonden worden gehouden:

  • Herdershonden zoals de Kangal
  • Terriërs zoals de Parson Russell Terriër
  • Dobermann
  • Portugese waterhond
  • Sommige Windhonden zoals de Afghaanse windhond en de Barsoi
  • Sommige honden zoals de Dogo Argentino of de Mastino Napoletano
  • Shiba Inu

Ook onder deze honden zijn er uitzonderingen die goed met andere honden overweg kunnen.

Sociaal verdraagzame honden uit het dierenasiel

Als je op zoek bent naar een tweede hond, vind je in het dierenasiel talrijke rashonden of gemengde rassen die sociaal verdraagzaam zijn. Dierenasielmedewerkers kunnen informatie geven over hoe goed de hond met andere honden overweg kan. Vaak zijn dierenasielhonden uit het buitenland, die vroeger een leven als straathond leidden, zeer verdraagzaam met soortgenoten.

Voor hen is het bijzonder fijn als een bestaande eerste hond hen in hun nieuwe dagelijks leven begeleidt. De rust van de eerste hond kalmeert sociaal verdraagzame tweede honden.

Maar ook in het asiel zitten honden die liever alleen zijn. Het ras kan helpen bij de bepaling of het een geschikt hond is. Bij gemengde rassen kan de schijn echter bedriegen. Vertrouw op de mening van de asielmedewerkers.

Welke tweede hond moet ik kiezen?

Als je een tweede hond wilt, moet je rekening houden met een aantal factoren.

Welke rol speelt het geslacht?

Voor honden die zich bij hun soortgenoten goed voelen, speelt het geslacht geen heel grote rol. Maar bij velen gaat het beter als een mannetje en teefje samenleven. Let er wel op dat er minstens een ervan gecastreerd is om ongewenste nakomelingen te voorkomen.

Welke rol speelt leeftijd bij een tweede hond?

Honden van dezelfde leeftijd kunnen vaak het beste met elkaar overweg. Als twee puppy’s van verschillende rassen samen opgroeien, kan er zelfs een vriendschap voor het leven ontstaan.

Maar ook van soevereine eerste honden kunnen jonge honden veel leren. Wordt het voor een oudere hond echter te veel, dan kan het onaangenaam worden. Dit geldt met name als het temperament niet afhankelijk is van leeftijd, maar van het ras.

Welke rol speelt de herkomst?

Een uitgebreide socialisatiefase is essentieel als het erom gaat of hondenrassen bij elkaar passen. Je kunt van een eigenzinnige Terriër geen gezelschapsdier maken. Maar de hond went aan gezelschap en heeft het dan gemakkelijker in een huishouden met meerdere honden.

Wat voor rol speelt activiteit bij een tweede hond?

Sommige hondenliefhebbers willen bewust andere activiteiten met hun tweede hond plannen. Dan kunnen twee hondenrassen van verschillend karakter geschikt zijn.

Let wel: de planning moet goed doordacht zijn. Sommige eigenaars maken dubbele wandelingen, omdat de honden heel andere eisen hebben. Ook hondensport kost veel tijd. Plan realistisch om te voorkomen dat je hond te kort komt.

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.