Zelf een snuffeltapijt maken

Hond snuffelt in zelfgemaakt snuffeltapijt

Met een zelfgemaakt snuffeltapijt vermaakt je hond zich goed!

Is jouw hond dol op snuffelen? Een snuffeltapijt is ideaal voor speels spoorzoeken. Hier lees je hoe je zelf een snuffeltapijt kan maken!

DIY-snuffeltapijt voor speurneuzen

Een zelfgemaakt behoort niet voor niets onder de populairste DIY-projecten voor hondenbaasjes.

Een snuffeltapijt bestaat uit veel overlappende en dicht geknoopte stukjes stof waartussen je snacks verstopt. Je hond probeert vervolgens de snacks te vinden. Daarna kan hij met zijn poten, neus en snuit de lekkernij ui het tapijt pulken.

Waarom is een snuffeltapijt nuttig?

Honden hebben baat bij uitdaging, zowel fysiek als mentaal. Maar soms is het makkelijker gezegd dan gedaan om je hond bezig te houden als je al genoeg aan je hoofd hebt.

Vooral als het weer grauw en grijs wordt, kort je de dagelijkse wandelingen vaak in. Dan moet je je hond op een andere manier vermaken.

In dergelijke gevallen is intelligentiespeelgoed een uitkomst! Hiervoor wordt er namelijk concentratie en tijd van je hond gevergd. De voordelen: je kunt dit speelgoed zelf maken en je hond wordt op een afwisselende manier uitgedaagd

Bij het uitvoerig snuffelen maken de hersenen van je hond overuren. Dat daagt hem niet alleen uit, maar traint ook op speelse wijze zijn reukzin. Daarnaast voldoet ook aan zijn natuurlijke instinct! Leerzaam & leuk dus!

Overigens: het DIY-snuffeltapijt is niet alleen geschikt voor grauw weer. Ook in de zomer, als het buiten te heet is voor uitgebreide wandelingen, kun je je hond hiermee bezighouden.

Voor welke honden is een snuffeltapijt geschikt?

In de regel geldt dat een snufeltapijt geschikt is voor alle hondenrassen die graag spoorzoeken, zelfs voor puppy's.

Pas het formaat van het tapijt echter aan aan je hond om hem niet te overweldigen.

Het snuffeltapijt is ook een uitkomst voor veelvraten en schrokkers. Je kunt een deel van het droogvoer namelijk in het tapijt verstoppen zodat je hond gedwongen wordt rustig te eten. Door het uitbundig zoeken kun je de snelheid van het eten en hoeveelheid voer beter controleren

Iedereen kan zelf een snuffeltapijt maken!

Ten eerste hoef je je geen zorgen te maken. Je hoeft geen naaister te zijn om zelf een snuffeltapijt te maken. Je hebt de meeste benodigdheden waarschijnlijk al in huis en kunt al snel beginnen.

Wat heb je nodig?

  • Stukken stof;
  • Rubberen mat met gaten (bijv. een gootsteenmat);
  • Schaar;
  • Meetlint
materiaal voor een zelfgemaakt snuffeltapijt voor honden

Aan de slag:

  1. Voorbereiding: knip de stukken stoffen in gelijkmatige stroken (ca. 3-5 cm breed en ca. 30 cm lang)
  2. Knopen, knopen, knopen: knoop de losse repen stof door de gaten in de mat. Maak dubbele knopen zodat de stroken bij fervent snuffelen niet zomaar losraken. Knoop zoveel stroken aan de mat, tot die dicht is.

Net zo uniek als jouw hond

Met wat oefening en verschillende kleuren kun je ook leuke patronen maken. Als je een snijdbare mat als basis neemt, kun je ook aparte vormen maken, zoals een bloem of hart. Je hond zal meteen weten wat hij moet doen! Sommige honden zullen het soms zelfs gaan gebruiken als knuffelkussen of matje. Belangrijk: houd altijd toezicht op je hond als hij met speelgoed speelt Vooral als je hond ruig speelt is dit van groot belang. Zo kan je snel handelen als je hond bijvoorbeeld, door veel te woelen, zich zou verslikken in een stuk losgeraakte stof.

Tip: een zelfgemaakt snuffeltapijt is ook een leuk cadeau voor andere baasjes! Wil je liever een kant-en-klaar exemplaar? Ga dan naar de zooplus shop!

Onze meest behulpzame artikelen
7 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.
11 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.