Kattenbakvulling: silicaatgrit of klonterend grit

Kattenbakvulling

‘Een mooi kattentoilet – oh wat een pret!’ Dat zou een kat zeggen als ze kon praten. Maar met alleen uiterlijke pracht is het nog niet gedaan. Iedere dierenvriend weet: bij de juiste kattenbak hoort de juiste vulling, die de ontlasting van de kat opzuigt en in het ideale geval geurtjes neutraliseert.

Maar het perfecte kattengrit vinden is moeilijker als je misschien denkt. In de schappen van de dierenwinkel vinden kattenliefhebbers verschillende soorten grit van natuurlijk klonterend grit van betoniet via niet-klonterend grit tot kattenbakvulling van plantaardig materiaal en silicaatgrit. Strooisel van silicaatkristallen en klonterend grit van natuurlijke klei zijn bij kattenbaasjes en hun viervoetertjes het populairst.

Maar welk strooisel is beter voor de kat, het baasje en het milieu?

Materiaal

Klonterend grit is gemaakt van kleimateriaal zoals betoniet. Klei is poreus en bindt veel vocht, aangezien de korreltjes week worden, aan elkaar plakken en klonten vormen wanneer ze met vocht in contact komen, zodat het baasje ze eenvoudig uit de kattenbak kan verwijderen. Hoe stevig deze klonten zijn en hoe makkelijk ze uit het toilet zijn te halen hangt van de producent af.

Silicaatgrit bestaat uit kwartszand vermengd met spuitwater. Silicaat is een verbinding van silicium en zuurstof. De basiscomponent van alle silicaten is het zogenaamde viervlak: een siliciumatoom is daarbij omgeven door vier zuurstofatomen, samen vormt het een soort kooi. Dankzij deze unieke structuur kan het grit een relatief grote hoeveelheid vocht binden en in de meeste gevallen de geur vrijwel zonder restjes neutraliseren.

Effectiviteit

Bij klonterend grit kun je de gevormde klonten simpelweg uit de kattenbak scheppen. Goede kattenbakvulling gaat zo lang mee omdat het ongebruikte kattengrit gewoon verder kan worden gebruikt en alleen maar tot aan de oorspronkelijke hoeveelheid aangevuld hoeft te worden.

Silicaatstrooisel werkt weer op een andere manier: het grit zuigt alle ontlasting op, zonder restjes. Als je de kattenontlasting regelmatig verwijdert, kunnen het grit en het gebonden vocht tot wel vier weken in het kattentoilet blijven. Daardoor is ook deze kattenbakvulling erg effectief, 5 liter silicaatstrooisel staat gelijk aan ongeveer drie keer zoveel klonterend grit.

Gewicht

Een zak kattengrit weegt al gauw een paar kilo. Kleimaterialen zijn relatief zwaar, daarom hoort klonterend grit bij de zwaarste soorten kattenbakvulling.

Een voordeel van silicaatstrooisel tegenover klonterend grit is het lage gewicht. Silicaatgrit is relatief licht en er is minder van nodig, maar het gewicht neemt wel toe als er vocht is opgenomen.

Hygiëne

Katten zijn hygiënische diertjes en hebben een erg gevoelig reukvermogen. De ideale kattenbakvulling zou daarom niet alleen alle gedane behoeften in hun geheel op moeten zuigen, maar zou ook geurtjes moeten neutraliseren.

Bij klonterend grit uit natuurlijk materiaal wordt vocht opgezogen, de gevormde klonten kunnen in hun geheel uit het toilet worden geschept.

Silicaatstrooisel zuigt het vocht op en bindt dit in de unieke structuur. Er worde kleine klontjes gevormd, die gericht uit het toilet kunnen worden gehaald. De urine kan desondanks tot wel vier weken in de kattenbak blijven, zonder dat de karakteristieke geur doordringt. Dat vindt echter niet iedereen even nodig…

Hygiënisch zijn allebei de alternatieven – welke jij liever hebt is vooral een kwestie van smaak…

Milieu

De natuurlijke kleimaterialen van klonterend grit zijn biologisch afbreekbaar en daarmee milieuvriendelijk. Maar ook veel soorten kattenbakvulling die juist op silicaat zijn gebaseerd, zijn tegenwoordig ondertussen te composteren.

Gezondheid

Silicaatvulling heeft een voordeel ten opzichte van klonterend grit uit kleimateriaal: het is bijna compleet stofvrij, waardoor het bijzonder goed geschikt is voor een huishouden geplaagd door allergieën. Klonterend grit van kleimaterialen wordt vaak aangevuld door kwarts, mica, calciet en een klein deel organische substanties. Desondanks vond het invloedrijke Duitse maandblad ÖKO-TEST in 2000 kankerverwekkende deeltjes die in de longen door kunnen dringen in twee van de twintig geteste producten. Ook al mogen veel producten met het predicaat ‘arseenvrij’ pronken, is het makkelijk om dit verkeerd op te vatten: -vrij wil hier eigenlijk zeggen onder de aantoonbare grens.

Keuzestress

Zoekt en gij zult vinden – deze gevleugelde uitspraak biedt helaas geen uitkomst over wanneer of hoe makkelijk je zal vinden. Ook de zoektocht naar het perfecte kattengrit is niet bepaald makkelijk. Naast de voorliefden van het kattenbaasje zijn natuurlijk ook de wensen van de kat doorslaggevend: je bent misschien dol op kattenbakvulling met babypoedergeur, maar dat betekent nog niet dat jouw kat er ook zo van geniet. Of misschien reageert jouw kat gevoelig op harde silicaatballetjes op de bodem? Misschien bent je tevreden met de gritsoort die je nu gebruikt. Misschien ben je beide wel ontevreden en ben je op zoek naar een nieuwe inhoud voor de kattenbak. Vergeet echter niet: katten zijn gewoontedieren. Ze zullen niet zelden vergeten om de nieuwe, gezondere of ecologisch verantwoorde variant te gebruiken. Voor het wisselen van soort kattenbakvulling geldt dus hetzelfde als voor het omstellen op nieuw voer: gun uw kat wat tijd om te wennen en meng langzaamaan de nieuwe soort grit door de oude vertrouwde.

Wij wensen jou en jouw huisdier het allerbeste!

In onze webshop vind je een ruim assortiment aan kattenbakvulling. Daarnaast bestel je ook een kattenbak en accessoires voor de kattenbak eenvoudig en goedkoop bij zooplus!

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.