Krabpaal of krabmeubel

Krabpaal vs. krabmeubel

Wat is beter voor de kat? Een krabpaal of krabmeubel?

Krabben is voor iedere kat zijn lust en zijn leven. Niet alleen binnenkatten, maar ook katten die buiten vrij ronddwalen moeten hun nageltjes scherpen om overschotten van hoornweefsel kwijt te raken. Bovendien markeert de kat zijn of haar territorium met het krabben. De zichtbare sporen zijn een duidelijke boodschap: hier woon ík. Ook de geurklieren op de bal van de kattenpoot scheiden een feel-good-hormoon uit. Iedere kat laat zo zijn of haar eigen visitekaartje achter.

Als een kat in zijn nieuwe stulpje trekt, is er naast voerbak, kattenbak en waterbak nog iets erg belangrijk: een goede krabgelegenheid. Als de kat geen mogelijkheid heeft om zijn krabbehoefte op juiste wijze te botvieren, zal ze naar de meubels en bekleding uit moeten wijken. Dit is geen protestgedrag van de kat. Ze heeft gewoon geen andere mogelijkheid om haar aangeboren instincten uit te leven!

Er zijn veel uiteenlopende krabmeubels op de markt te vinden, van simpele krabborden via krabmatten, krabtonnen tot krabpalen van iedere mogelijke grootte. Maar wat is het best voor de kat? Wat is beter een krabpaal of krabmeubel? Het is belangrijk dat je kat haar krabbehoefte kan bevredigen. Krabmeubels van iedere maat en soort hebben hun eigen voor- en nadelen. Het is dus iets te ingewikkeld om in één kernzin te vatten.

Spelen vol plezier

Kattenvrienden met een kleine woning vragen zich vaak af of katten met minder ruimte wel gelukkig kunnen worden. Goed nieuws: om jouw kat gelukkig en gezond te houden, is niet het aantal vierkante meter doorslaggevend, maar het gebruik van de beschikbare ruimte.

Grote krabpalen kunnen katten de zogenaamde ‘derde dimensie’ bieden. Dit betekent niet dat je kat in de computer wordt geüpload, maar dat ze lekker de hoogte in kunnen. Hier kan de kat niet alleen aan krabben, ze kan er ook op en in spelen, slapen of gewoon een oogje in het zeil houden. Grote krabpalen zijn perfect voor kattenfamilies en actievere katten! Met kleinere krabinstallaties hebben de katten minder mogelijkheden om zich helemaal uit te leven. Veel krabtonnen hebben bovenop een platform, maar hier kan de kat niet zo hoog klimmen als in krabpalen die tot het plafond komen. Het is niet ongebruikelijk dat krabmatten en krabplaten aan een muur kunnen worden vastgemaakt en verschaffen jouw kat de mogelijkheid om zich heerlijk uit te strekken en lekker te krabben. De kat kan hier natuurlijk niet op klimmen of zijn rijk overzien.

Plaats besparen

Krabmatten en krabplaten nemen veel minder ruimte in dan de meeste krabpalen. Deze zijn dus ideaal voor kattenbezitters die niet zo ruim wonen. Jouw kat kan dan misschien niet recht omhoog klimmen, maar als je dit met andere uitzichts- en speelmogelijkheden combineert, kun je toch een optimaal kattenhuis inrichten! Je kunt bijvoorbeeld een plank op een kast vrijhouden en er met een kussen een heerlijk gezellig plekje van maken.

Design

Misschien heb je jouw huis met veel bloed, zweet, tranen en geld ingericht. Een krabpaal past helemaal niet in je ontwerp… Een begrijpelijk bezwaar, maar geen zorgen: er zijn veel strakke moderne krabpalen, krabplaten, krabtonnen en krabmatten op de markt, die geheid in ieder interieur passen.

Krabplaat, krabton, krabmat of krabpaal? Dat is de vraag die in dit artikel is behandeld. Het antwoord is misschien wat onbevredigend: de keuze hangt namelijk helemaal af van je persoonlijke voorkeuren en die van je kat. Is jouw viervoetige huisgenoot erg actief of juist wat gemoedelijker? Klimt jouw kat graag of ligt ze graag te luieren? Vaak helpt het ook om eens een goede blik te werpen op de inrichting tot nu toe: zijn er oppervlakten die nog niet gebruikt worden, waar een krabpaal zou kunnen staan? Moet het nieuwe krabmeubel in het interieur opgaan of bijzonder plaatsbesparend zijn?

Wij wensen jouw kat veel succes met lekker krabben, klimmen, stoeien en luieren!

Onze meest behulpzame artikelen

Kittens acclimatiseren – basisuitrusting en tips

Als kat en mens onder één dak wonen. Je verwacht binnenkort een nieuw, miauwend huisgenootje bij je thuis? Dan kunnen wij niets anders dan jou van harte feliciteren! Katten zijn namelijk unieke dieren, die in gelijke mate eigenzinnigheid en sensibiliteit hebben. Veel meelevende katten kunnen met hun fijne antennes voelen hoe het met hun baasje gaat en bieden graag wat troost als het baasje eens een keer niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Hun fijngevoeligheid en hun seismografisch gevoel zijn zo ver ontwikkeld dat ze fenomenen als aardbevingen en onweer kunnen aanvoelen voordat het zover is. Dit artikel gaat over: kittens acclimatiseren in hun nieuwe leefomgeving.

Thuiswerken met de kat

Vooral in tijden van crisis, zoals tijdens de corona-epidemie is een werkplek in eigen huis goud waard. Niet alleen daarom bieden steeds meer bedrijven home-office of flexible-office-dagen aan. Ook zelfstandigen, freelancers of docenten die zich op hun les voorbereiden, zijn veel thuis aan het werk, en vaak niet alleen. Want veel mensen delen hun werkkamer met een dier. Hoe gaat het samenwerken met katten? Wij geven je tips over thuiswerken met de kat!

Katten met knaagdieren en konijnen

Kattenvrienden zijn dierenvrienden – ze zijn dan ook zelden de enige dieren in het huishouden. Wanneer twee katten aan elkaar moeten wennen, gedragen ze zich lang niet altijd poeslief, maar als je katten en knaagdieren bij elkaar wilt houden, wordt het alleen maar moeilijker – kan dat wel goed gaan? In dit artikel lees je alles over: katten samen met knaagdieren en konijnen laten samenleven.