Open of gesloten kattenbak?

Kattenbak met kap of zonder kap

Iedere kattenbak is hetzelfde, of toch niet? Wie op zoek is naar het juiste kattentoilet voor zijn kat kan, afgezien van verschillende maten en kleuren, kiezen tussen twee opties: een open kattenbak of gesloten kattenbak. Welke voor- en nadelen hebben deze twee opties?

Benodigde ruimte van je kat

Gesloten kattenbakken zijn veel hoger dan open kattenbakken. Gesloten kattenbakken kunnen ongeveer 50 centimeter hoog zijn, terwijl open kattenbakken vaak maar 20 tot 30 centimeter hoog zijn. Dat verandert natuurlijk niks aan de ruimte die een kat nodig heeft om zijn behoefte te doen. Dit maakt de open kattenbak wel iets flexibeler als het gaat om het vinden van de juiste plek voor de kattenbak.

Toch moet de grootte van het kattentoilet worden aangepast aan de grootte van je kat. Een grotere kat heeft meer ruimte nodig om zich te draaien, te hurken en te wroeten. Dit geldt vooral bij het gebruik van een gesloten kattenbak. Hier heeft een kat niet de mogelijkheid om zijn staart of snorharen uit het toilet steken! Let er daarom op dat je kat voldoende ruimte heeft bij het kopen van een gesloten kattenbak.

Uiterlijk kattenbak

Het maakt niet uit hoeveel je van je kat houdt, de gebruikte kattenbakvulling is geen mooi gezicht. De gesloten kattenbakken zijn discreter dan de open kattenbakken. Hier is de boodschap van je kat altijd goed verborgen. Vooral als de kattenbak op een plek staat waar hij goed zichtbaar is, kan dit een groot voordeel zijn! Doordat er geen kap op zit is het bij een open kattenbak echter meteen duidelijk wanneer je kat de kattenbak heeft gebruikt. Dit kan motiveren om het kattentoilet snel schoon te maken.

Geur

Katten zijn schone dieren. Toch blijft er na een bezoek aan het kattentoilet vaak een onaangename geur hangen. Een gesloten kattenbak schermt de geuren af onder de kap en zorgt ervoor dat ze niet over de kamer verspreid kunnen worden. De geuren blijven veilig opgesloten onder de kap. Dat is weliswaar leuk voor mensen, maar het is voor katten niet noodzakelijk.

Overigens: of een kattenbak hygiënisch is of niet, hangt met name af van de gebruikte kattenbakvulling en een regelmatige reiniging. De in de winkel verkrijgbare producten vergemakkelijken de regelmatige reiniging en desinfectie van een gesloten of open kattentoilet.

gesloten kattenbak

Kattengedrag

Je boodschap in het geheim doen: ook al is het voor ons menselijk om de privacy van onze viervoeters te willen beschermen, zien katten de wereld anders dan wij. Katten kunnen dan wel jagers zijn, maar in het wild hebben zij ook natuurlijke vijanden. Een kat wil zich veilig voelen wanneer hij naar de kattenbak gaat. Ze willen het gevoel hebben dat ze ieder moment kunnen ontsnappen. Een open kattenbak geeft je kat de mogelijkheid om zicht te hebben op mogelijke vijanden en vluchtroutes. Een gesloten kattenbak biedt echter maar één in- en uitgang. Deze ontsnappingsroute kan al snel worden geblokkeerd door potentiële vijanden of andere katten. Niet alleen angstige katten kunnen zich al snel opgesloten of onzeker voelen op een gesloten kattentoilet. Vanuit het oogpunt van een kat is daarom een open kattenbak een betere keuze dan een gesloten kattenbak!

open kattenbak

De beslissing: open of gesloten kattenbak

Het maakt niet uit of je een open of gesloten kattenbak kiest: het regelmatig schoonmaken, minimaal één of twee keer per dag, van de kattenbak is een must. Ons artikel over kattenbakvulling in het zooplus magazine zal je helpen bij het kiezen van de juiste kattenbakvulling. In een huishouden met meerdere katten moet je idealiter meerdere kattenbakken ter beschikking stellen, zodat er geen territoriaal gedrag en ruzies ontstaan. Het ideale aantal is het aantal katten plus 1, voor katten die vriendelijk zijn tegen elkaar is het vaak geen probleem om een kattentoilet te delen, zo lang de kattenbak groot genoeg is.

Het beste voor jou en jouw kat!

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.
5 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.