Waterbak vs. drinkfontein voor katten

Waterbak vs. drinkfontein

Waterbak vs drinkfontein, water is water, toch? Niet per se. Want stromend water zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer in huis, maar het stimuleert een kat ook om meer te drinken. De klassieke waterbak heeft daarentegen ook zijn voordelen!

Waarom katten moeten drinken

Katten zijn van nature woestijndieren: hun voorouders zwierven door de woestijnen van Noord-Afrika. Ook hun enige nog levende familielid, de Afrikaanse wilde kat, leeft in een omgeving waarin er maar weinig drinkwater beschikbaar is. Net als de voorouders van onze katten neemt ze een groot deel van het benodigde vocht op via het voer. Ten slotte bevat de natuurlijke prooi van de kat, de muis, tot wel 70 procent water! Juist het droogvoer dat ze in huis vaak krijgen bevat te weinig vocht. Om te compenseren voor het vochtgehalte van maximaal 10 procent, moet de kat veel meer drinken. Als de kat te weinig drinkt, wordt de urine geconcentreerder, wat dan weer tot urinestenen, blaasgruis en nieraandoeningen kan leiden. Het opnemen van genoeg vocht is al voorzorg genoeg! Maar hoe motiveert je jouw kat om meer water tot zich te nemen?

De aanschaf

Waar de klassieke waterbak recht naast de voerbak een paar jaar geleden nog de regel was, wordt de markt nu veroverd door drinkfonteinen speciaal voor viervoeters. In tegenstelling tot kamerfonteinen zijn deze gemaakt van niet-giftig materiaal, moeten makkelijk te reinigen zijn en de dagelijkse drinkbeleving van katten verrijken. Drinkfonteinen zijn er in veel soorten, maten, designs en prijsklassen – er is er voor iedereen eentje.

In principe zijn goede drinkfonteinen wel duurder dan simpele waterbakken. De meeste fonteinen zijn makkelijk te installeren en moeten aan het elektriciteitsnet aangesloten worden. Maar drinkfonteinen zijn de moeite wel waard:

Aantrekkelijk

Door hun woestijnaard zoeken katten maar zelden zelf de waterbak op. Stromend water is daarentegen meestal wel verleidelijk voor katten. Het nieuwsgierige besnuffelen van de drinkfontein leidt zomaar tot een paar slokjes van het essentiële, koele vocht.

De klassieke waterbak wordt graag genegeerd door katten. Dat geldt vooral als die recht naast de voerbak staat.

Heerlijk fris

Het stromende water in de drinkfontein wordt constant verrijkt met zuurstof en smaakt frisser dan het water dat vaak al langer in een schaaltje stilstaat.

Het is ook verre van onmogelijk om een klassieke waterbak aantrekkelijk te maken: er moet dan gewoon iedere dag vers en schoon water in worden gedaan. Meerdere waterbakken, verspreid over de woning, zorgen er bovendien voor dat jouw kat zonder moeite af en toe een slokje kan nemen.

Klimaat

Droge verwarmingslucht beschadigt onze huid en longen. Dankzij het verdampte water van een kamerfontein wordt de lucht in de kamer gezonder – nog beter, als die ook door jouw kat als drinkgelegenheid kan worden gebruikt! Voordat je een decoratieve kamerfontein bestelt, is het de moeite waard om naar een drinkfontein te zoeken die goed bij jouw kat past. Zo doe je iets goeds voor jouw viervoeter én de lucht die je inademt!

Hygiëne

Waterbak vs drinkfontein zijn alleen hygiënisch als ze regelmatig worden schoongemaakt. Oud water en algen kunnen al snel een risico voor de gezondheid worden en de smaak van het water grondig bederven… Hier scoort de klassieke waterbak wat punten: afhankelijk van het materiaal kan die snel met de hand of in de vaatwasser afgespoeld worden. Het schoonmaken van drinkfonteinen is vaak wat moeilijker en duurt ook wat langer.

Waar je voor kiest, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Juist in de warmere zomermaanden is het belangrijk dat jouw kat genoeg water binnenkrijgt. De drinkbeleving van jouw kat kun je ook gewoon met een simpele waterbak verrijken: dagelijks vers water is essentieel. Meerdere drinkschalen verspreiden over de woning is nog beter. Zo doe je niet alleen iets voor jouw kat, maar ook voor jouw woonklimaat.

Wij wensen jou en jouw kat het allerbeste!

Onze meest behulpzame artikelen

Thuiswerken met de kat

Vooral in tijden van crisis, zoals tijdens de corona-epidemie is een werkplek in eigen huis goud waard. Niet alleen daarom bieden steeds meer bedrijven home-office of flexible-office-dagen aan. Ook zelfstandigen, freelancers of docenten die zich op hun les voorbereiden, zijn veel thuis aan het werk, en vaak niet alleen. Want veel mensen delen hun werkkamer met een dier. Hoe gaat het samenwerken met katten? Wij geven je tips over thuiswerken met de kat!

Kittens acclimatiseren – basisuitrusting en tips

Als kat en mens onder één dak wonen. Je verwacht binnenkort een nieuw, miauwend huisgenootje bij je thuis? Dan kunnen wij niets anders dan jou van harte feliciteren! Katten zijn namelijk unieke dieren, die in gelijke mate eigenzinnigheid en sensibiliteit hebben. Veel meelevende katten kunnen met hun fijne antennes voelen hoe het met hun baasje gaat en bieden graag wat troost als het baasje eens een keer niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Hun fijngevoeligheid en hun seismografisch gevoel zijn zo ver ontwikkeld dat ze fenomenen als aardbevingen en onweer kunnen aanvoelen voordat het zover is. Dit artikel gaat over: kittens acclimatiseren in hun nieuwe leefomgeving.

Katten met knaagdieren en konijnen

Kattenvrienden zijn dierenvrienden – ze zijn dan ook zelden de enige dieren in het huishouden. Wanneer twee katten aan elkaar moeten wennen, gedragen ze zich lang niet altijd poeslief, maar als je katten en knaagdieren bij elkaar wilt houden, wordt het alleen maar moeilijker – kan dat wel goed gaan? In dit artikel lees je alles over: katten samen met knaagdieren en konijnen laten samenleven.