Katten adopteren

Er is weinig mooier dan een fluweelzacht viervoetertje in huis nemen. Er zijn wel veel dingen die je niet mag vergeten als je een kat wil adopteren. Hier moet je aan denken voordat je een kat een nieuw thuis gunt. Lees meer

Katten adopteren

Kittens acclimatiseren – basisuitrusting en tips

Als kat en mens onder één dak wonen U verwacht binnenkort een nieuw, miauwend huisgenootje bij u thuis? Dan kunnen wij niets anders dan u van harte feliciteren! Katten zijn namelijk unieke dieren, die in gelijke mate eigenzinnigheid en sensibiliteit hebben. Veel meelevende katten kunnen met hun fijne antennes voelen hoe het met hun baasje gaat en bieden graag wat troost als het baasje eens een keer niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Hun fijngevoeligheid en hun seismografisch gevoel zijn zo ver ontwikkeld dat ze fenomenen als aardbevingen en onweer kunnen aanvoelen voordat het zover is.

Krabpaal vs. krabmeubel

Krabben is voor iedere kat zijn lust en zijn leven. Niet alleen binnenkatten, maar ook katten die buiten vrij ronddwalen moeten hun nageltjes scherpen om overschotten van hoornweefsel kwijt te raken. Bovendien markeert de kat zijn of haar territorium met het krabben. De zichtbare sporen zijn een duidelijke boodschap: hier woon ík. Ook de geurklieren op de bal van de kattenpoot scheiden een feel-good-hormoon uit. Iedere kat laat zo zijn of haar eigen visitekaartje achter.

Een kattenproof tuin

Toen meneer Böhm een offerte had gekregen om zijn tuin kattenproof te maken, schrok hij van de hoge kosten. Böhm besloot zijn lot in eigen hand te nemen en zelf een omheining in elkaar te zetten. Dat kostte hem dan wel best wat tijd, maar bespaarde hem een hoop geld.

De correcte kattenbak

Een kattentoilet hoort bij ieder kattenhuishouden. Maar de keuze is niet altijd makkelijk – welke wc is er nu oké? Er zijn toiletten voor katten met en zonder kap of zelfs geheel automatische kattenbakken! Een paar tips om je erbij te helpen het juiste kleine kamertje te kiezen!

Krabpaalkwestie

Voor huiskatten is een krabpaal of ander krabmeubel een essentieel speeltje, maar ook vrij rondwandelende kitten zijn altijd blij met een mogelijkheid om zich ook binnenshuis eens lekker helemaal uit te leven. Katten zijn erg nieuwsgierig en altijd op zoek naar nieuwe avonturen en uitdagingen.

Geluk in een klein hoekje met het kattennet

Katten zijn geen ingewikkelde schepsels en hoeven niet per se beziggehouden te worden! Klopt dat? Helaas zien veel mensen de kat nog altijd als een dier dat zich zelf bezig houdt en geen menselijke hulp nodig heeft. Het tegendeel is waar: lang niet alle katten kunnen zichzelf maar altijd bezighouden. Als kleine roofdieren zijn ze het namelijk van nature gewend om hun territorium dagelijks te verdedigen, te gaan jagen en eten te zoeken. Binnenshuis vervelen ze zich daarentegen heel erg snel, nieuwe, frisse ervaringen en indrukken houden ze fit, druk bezig en tevreden.

Katten en vogels onder één dak

In Nederlandse huishoudens wonen meer dan 33 miljoen huisdieren, daaronder zo’n 2,5 miljoen katten en bijna vier miljoen vogels. Veel dierenvrienden willen meerdere diersoorten een dak boven hun hoofd bieden, de kanarie wordt vergezeld door een kat of een parkietje is het nieuwste gezinslid. Maar hoe ziet het dagelijks leven eruit met dieren die in het wild elkaars natuurlijke vijanden zijn?

Kattenbak met kap of zonder kap?

Iedere kattenbak is hetzelfde, of toch niet? Wie op zoek is naar het juiste kattentoilet voor zijn kat kan, afgezien van verschillende maten en kleuren, kiezen tussen twee opties: een kattenbak zonder kap of één met kap. Welke voor- en nadelen hebben deze twee opties?

Waterbak vs. drinkfontein voor katten

Water is water, toch? Niet per se. Want stromend water zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer in huis, maar het stimuleert een kat ook om meer te drinken. De klassieke waterbak heeft daarentegen ook zijn voordelen!
Meest gelezen artikelen
Vis Vissoorten

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.
Vis Vissoorten

Clownvis (Annemoonvis)

Hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.
Hond Hondenverzorging en gezondheid

Mijten bij honden

Deze vervelende parasieten wachten op veel plaatsen op hun gastheer - de hond. Afhankelijk van de mijtensoort kunnen de symptomen en de manier van besmetting variëren. Hoewel mijten geen ziekten overbrengen zoals teken doen, kunnen ze nog steeds ernstige symptomen veroorzaken. In dit artikel lees je meer over de symptomen, diagnose, therapie en preventie van mijten bij honden!
Nieuwe artikelen
Hond Hondenvoeding

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?

Kiezen voor een kat

Als je een kat wil adopteren, zijn tussenpersonen of de particuliere markt interessante plekken om je zoektocht te beginnen. Ben je op zoek naar een rasdier, kun je het beste bij een fokker terecht. Een serieuze fokker herken je aan zijn of haar lidmaatschap bij een fokkervereniging, het feit dat hij of zij maximaal twee rassen fokt en dat de dieren papieren hebben. Ook in het dierenasiel wachten hele groepen katten op een nieuw thuis. Als je de dieren alleen binnen kunt houden, zou je minstens twee katten moeten houden, zodat ze niet al te eenzaam worden.

De kat trekt het huis in

Voordat de kat jouw huis intrekt, moet je een aantal voorbereidingen treffen: heb je een balkon, maak dat dan katvriendelijk, bijvoorbeeld met een speciaal net. Als je nieuwe huisgenootjes jonge katten zijn, moet je breekbaare accessoires weghalen. Kittens tieren graag door het huis en kunnen daar wel eens wat bij kapot maken. Als je nieuwe kat pas verhuist is, geef hem of haar dan wat rust, zodat ze aan de nieuwe omgeving kunnen wennen. Vroeg of laat komt het dier vanzelf bij je.

Dit heeft een kat nodig

Speeltjes zoals balletjes, kwastjes en speelmuisjes met kattenkruid vindt je kat geweldig. Een kattenbak is echt onmisbaar, ook als ze vrij door de buurt dwalen. Ook moeten er genoeg water- en voerbakken staan. Met speeltjes en krabmeubels kan voorkomen worden dat je kat zich uitleeft aan je meubilair omdat ze zich verveelt en haar nageltjes toch érgens moet scherpen.

Katten en andere dieren

Kat en hond spreken verschillende lichaamstalen en begrijpen elkaar daarom vaak verkeerd. Er zal veel geduld van beide kanten voor nodig zijn om aan elkaar te wennen, maar in principe is het niet ongebruikelijk dat dat op den duur lukt. Katten kunnen samen met vogels en knaagdieren of konijnen in hetzelfde huis wonen, zolang de kat niet bij de kooi kan. Anders is de kans groot dat de kat de kleine diertjes als prooi aanziet.