10 mei 2019 - Updated 31 mei 2019

Rasspecifiek kattenvoer

rasspecifiek kattenvoer

Het aanbod van kattenvoer is ontzettend groot en het zorgt ervoor dat sommige kattenbaasjes niet zo goed weten welke voeding voor hun dier het beste is. Er is één knelpunt dat opmerkelijk veel twijfel teweeg brengt: hebben katten daadwerkelijk een behoefte aan rasspecifiek voer? Lees in dit artikel waarom jouw kat een voordeel kan hebben aan rasspecifieke voeding.

Het onstaan van kattenrassen

Alle kattenrassen die we vandaag de dag kennen stammen af van de Afrikaanse wilde kat. Sommige rassen zijn op natuurlijke wijze ontstaan en sommige zijn ontstaan door het doelgericht fokken door mensen. De domesticatie van katten begon met de gewoonte van katten om dicht bij mensen te zijn, zodat ze op muizen konden jagen. Deze muizen waren namelijk graag in de buurt van de voedselvoorraden van mensen. De mens leerde al gauw de jachtvaardigheden van katten te waarderen. Zo werd de kat steeds tammer en verloor het haar angst tegenover de mens.

De zogenaamde “natuurrassen” hebben hun naam te danken aan het feit dat ze zonder invloed van mensen tot stand zijn gekomen. Ze hebben zich aangepast aan de lokale omstandigheden van de regio waar ze zijn opgegroeid. Afgezien van de muizenjacht hadden katten niet echt een bepaalde functie voor mensen en daarom is de mens pas relatief laat begonnen met het fokken van katten. Tijdens het fokproces worden karakteristieke eigenschappen en lichamelijke bijzonderheden verder uitgewerkt. Elke kat heeft namelijk niet alleen speciale eigenschappen, maar ook specifieke behoeften. Dit reflecteert ook terug op de voeding van je kat.

Welke voordelen heeft rasspecifiek kattenvoer?

Rasspecifieke kattenvoeding kan positief bijdragen aan de gezondheid van je kat. Bij de samenstelling van rasspecifiek kattenvoer wordt namelijk zeer goed gelet op de individuele behoeftes van het ras. Kattenrassen die naar overgewicht neigen hebben bijvoorbeeld een lager energiegehalte in de voor hun bestemde voeding. Zo kan de kat makkelijker het streefgewicht behouden en zo ziektes die door overgewicht worden veroorzaakt voorkomen. Ook op rasspecifieke neigingen naar ziektes zoals een gewrichtsstoornis kan rasspecifiek kattenvoer een positieve invloed hebben. Samengevat is het doel van rasspecifiek kattenvoer eigenlijk om zo goed mogelijk in te spelen op de invidivuele behoeftes van elk ras. Zo is dus ook de grootte van de brokjes afgestemd op de grootte van je kat.

Voorbeeld 1: voeding voor de Maine Coon kat

De Maine Coon is één van de grootste kattenrassen. Door haar gewicht zijn haar gewrichten sneller belast dan die van andere katten. Daarom bevat de rasspecifieke kattenvoeding voor de Maine Coon bestanddelen die de natuurlijke gewrichtsfunctie ondersteunen en zo beschermen tegen gewrichtsziektes. Verder loopt de Maine Coon ook relatief meer risico op hartziektes. Daarom zitten er speciale ingrediënten in de rasspecifieke voeding die de gezondheid van het hart ondersteunen.

Aanbevolen: De Maine Coon Adult voeding van Concept for Life is optimaal afgestemd op de individuele behoeftes van een Maine Coon kat.

  • Ontwikkeld volgens wetenschappelijke kennis
  • Ondersteunt de hartfunctie
  • Bescherming van kraakbeen & gewrichten
concept for life maine coon adult

Voorbeeld 2: voeding voor de Britisch Shorthair

Ook de British Shorthair neigt al snel naar gewrichtsproblemen en is relatief vatbaar voor hartziektes. Idealiter bevat de voeding van een Britse korthaar voedingsstoffen die de gewrichtsfunctie ondersteunen en bijdragen aan de gezondheid van het hart. De Britse korthaar heeft bovendien een verhoogd risico op de opbouw van urinestenen. Rasspecifieke voeding kan in deze situatie helpen met het verlagen van de pH-waarde van de urine en zo de opbouw van urinestenen voorkomen.

Aanbevolen: De British Shorthair Adult voeding van Royal Canin is optimaal afstemd op de individuele behoeftes de volwassen Brits Korthaar kat.

  • Versterking van de spierspanning
  • Gezonde spijsvertering
  • Ondersteuning van de hartfunctie
royal canin british shorthair adult

Voeding voor andere kattenrassen

In onze webshop vind je speciaal ontwikkeld kattenvoer voor de Main Coon, Brits Korthaar en nog veel meer rassen. Klik op een van de volgende links en ontdek het aanbod:

Meest gelezen artikelen

Droog- of natvoer voor katten?

Voor katten zijn er veel verschillende types voersoorten en voedingswijzen. Bij het kiezen voor het juiste kattenvoer wil je graag met alles rekening houden: het moet lekker zijn voor de viervoeter, niet al te duur en samengesteld zijn uit hoogwaardige producten. Maar moet je nu kiezen voor droog- of natvoer, of een combinatie van deze? Welke voordelen hebben droog- en natvoer voor de kat? In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen!

Het juiste kattengras

De kat is een pure vleeseter. Toch verafschuwen katten ook zeker geen grasspriet zo af en toe om de spijsvertering te stimuleren en om de natuurlijk uitzetting van haarballen mogelijk te maken.

Het juiste kattenvoer voor de volwassen kat

‘Je bent wat je eet’ – dit principe geldt ook voor onze kat. Maar waaraan herkent men goede voeding voor zijn kat? Welke voedingsstoffen heeft ons beestje nodig? En bestaat er ‘het perfecte kattenvoer’?