Cavia of konijn: welk dier past bij mij?

Konijn en cavia

Cavia’s en konijnen hebben veel overeenkomsten, maar ook verschillen.

Ronde ogen, schattige gezichtjes en een zachte vacht – geen wonder dat konijnen en cavia’s vele harten stelen. Kinderen hebben deze huisdieren dan ook vaak bovenaan hun verlanglijstje staan. Maar wat kunnen ze het beste kiezen? Een konijn of cavia?

Konijnen en cavia’s: dit zijn de overeenkomsten

Voordat we naar de verschillen kijken, richten we ons eerst op de overeenkomsten tussen de twee diersoorten. Deze helpen je bij het kiezen of en welke van de beide dieren je het beste kunt nemen.

Observeren in plaats van knuffelen

Cavia’s en konijnen hebben één grote overeenkomst: ze zien er enorm schattig uit! Je wilt ze meteen knuffelen, maar dat mag niet de hoofdreden zijn om voor het nemen van één van deze huisdieren te kiezen. Beide soorten zijn vluchtdieren. Ze kunnen dan ook bang worden als je ze veel oppakt of aanraakt zonder dat ze hieraan gewend zijn. Gelukkig kun je beide huisdieren geleidelijk aan het knuffelen laten wennen. Daarmee verschillen ze van hamsters die je enkel kunt observeren.

Veel groenvoer op het menu

Dat konijntjes en cavia’s vegetariërs zijn, is geen verrassing. Beide houden van veel hooi en vers groenvoer. Aangezien konijnen iets groter zijn, kunnen de voerkosten ook net iets hoger uitvallen dan bij cavia’s.

Hooi

Beide huisdieren hebben de neiging om spijsverteringsstoornissen te ontwikkelen. Informeer je van tevoren dus goed over de voeding van konijnen en cavia’s.

Lees hier over het juiste voer voor konijnen en de voedselvoorziening van de cavia.

Etende cavia's en konijnen.
Over hun lievelingsvoer zijn ze het met elkaar eens: veel groenvoer.

Ze leven graag in een groep

Konijntjes en cavia’s zijn zeer sociale dieren. Experts omschrijven ze als “obligaat sociaal”. Dat houdt in: een soortgenoot is een must – in hun eentje zijn ze niet gelukkig. Als je rekening houdt met de behoeften van je huisdier moet je dus minimaal twee konijntjes of twee cavia’s nemen. Het liefst leven ze in groepen vanaf drie dieren en kunnen samen communiceren, eten, liggen en hun vacht verzorgen.

Buiten leven

Beide soorten kunnen in een buitenhok leven. Daarbij is het belangrijk dat ze het hele jaar door buiten leven, dus al in de herfst aan de lage temperaturen kunnen wennen.

Let op: cavia’s hebben geen vacht op hun poten. Voor hen zijn droge, warme en beschermde delen van het hok bijzonder belangrijk. Daarnaast kunnen Rex konijnen en andere konijntjes zonder dekvacht niet buiten leven omdat ze zich niet voldoende warm kunnen houden.

Informeer je hier over cavia’s buiten houden in de winter.

Verschillen tussen konijnen en cavia‘s

Tot zover de overeenkomsten, maar waarin verschillen de dieren?

Andere familiebanden

Veel mensen denken dat konijnen en cavia’s tot de knaagdieren behoren. Dat is echter alleen waar bij de cavia’s. Ze vormen de familie genaamd Caviidae die onder de knaagdieren valt. Het grootste lid van deze familie is de capibara met een maximaal gewicht van 91 kilo. Konijnen behoren daarentegen tot de familie van haasachtigen.

Levensverwachting van konijnen en cavia’s

Beide huisdiersoorten hebben een vergelijkbare levensverwachting van ongeveer tien jaar. Bij cavia’s ligt dit tussen de acht en tien jaar en bij konijnen tussen de tien en twaalf jaar.

Konijntjes of cavia’s voor kinderen?

Zowel konijnen alsook cavia’s zijn geschikt voor kinderen. Echter blijft de verantwoordelijkheid voor de dieren bij de volwassenen. Ze moeten voldoende tijd nemen om de kinderen te leren om liefdevol om te gaan met de huisdieren.

Dit kan je het beste tijdens het voeren doen. Eerst laat je ze de nieuwe huisdieren in de gaten houden en dan mogen ze gelokt worden met lekkernijen zoals paardenbloem.

Dit kun je het beste vanaf de basisschoolleeftijd doen. Experts raden cavia’s aan vanaf een leeftijd van acht jaar en konijnen vanaf twaalf jaar, maar dit hangt natuurlijk van de individuele ontwikkeling van je kinderen af.

Meer bewegingsruimte voor konijntjes

Dwergkonijntjes wegen ongeveer 1.5 kilo en zijn iets zwaarder dan cavia’s. Daarnaast hebben ze meer bewegingsdrang en daarom een ruimere kooi en uitloopmogelijkheden nodig. Idealiter heeft elk konijntje twee vierkante meter voor zichzelf, cavia’s hebben de helft hiervan nodig.

Konijnen zijn beweeglijker

Of ze nou springen of graven: konijnen zijn beweeglijker en daarmee betere ontsnappingskunstenaars. Als je ze in een ren wilt houden, moet je daarom bijzondere voorzorgsmaatregelen treffen.

Er zijn echter ook een aantal maatregelen voor cavia’s vereist. Ten slotte wil je niet dat mogelijke roofdieren of roofvogels in de buurt kunnen komen. Ook katten kunnen een gevaar vormen voor dieren in een ren.

Cavia’s zijn luider

Piep, piep piep! Als een cavia voer wil, kan je dat luid en duidelijk horen. Konijntjes zijn daarentegen rustiger. Sommige mensen vinden de geluiden schattig, anderen juist storend.

Bedenk goed tot welke groep je behoort. Vooral met cavia’s in huis kun je omringd worden door geluiden: ter begroeting of als je cavia’s om voer bedelen – en ze hebben veel trek.

Lees in het zooplus magazine over caviageluiden.

Groep cavia's en konijn in gras

Konijnen en cavia’s samen houden?

Je kunt niet kiezen en wilt ze het liefst allebei in huis? Bedenk: cavia’s en konijnen hebben weinig te zeggen tegen elkaar. Zonder soortgenoten voelen de dieren zich niet fijn.

Het is wel mogelijk om twee groepen cavia’s en konijnen samen in een groot hok te houden. Alle dieren moeten voldoende terugtrekmogelijkheden en plek voor zichzelf hebben.

Houd daarbij rekening met de verschillende karakters. Piepende geluiden kunnen stress veroorzaken bij rustige konijnen. Andersom kunnen cavia’s huppelende konijnen als een bedreiging zien. Je moet dus goed aanvoelen welke dieren bij elkaar passen.

Konijn of cavia: welke keuze moet ik maken?

Neem de tijd om een goede keuze te maken wat betreft je toekomstige huisdieren. Bezoek een fokker of een familie die konijntjes of cavia’s hebben en stel je vragen.

Ook een gesprek bij het plaatselijke dierenasiel kan je verder helpen. Wie weet zit daar wel je droomdier te wachten op een nieuw thuis. De medewerkers van de dierenbescherming kunnen je verdere tips geven wat betreft je individuele situatie.

Veel info rondom de beide huisdiersoorten vind je bovendien in ons magazine: zorgen voor een dwergkonijn en verzorgingstips voor een tevreden cavia.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Eindelijk een konijn in huis!

Vanaf het moment dat jonge konijntjes zo’n 8 tot 10 weken oud zijn, zijn ze klaar om afscheid te nemen van hun broertjes, zusjes en hun moeder. Ze kunnen nu de wijde wereld in. Het is niet ongebruikelijk dat de kleine dieren in deze periode naar hun nieuwe thuis gaan. Om er voor te zorgen dat je jonge konijn gezond wordt, moet je op een aantal dingen letten! In dit artikel lees je alles wat je nodig hebt voor de verzorging van jouw konijn.
3 min

De leeftijd van je konijn bepalen

Konijnen behoren niet voor niets tot de populairste huisdieren in Nederland. Toch is het voor velen niet eenvoudig om de leeftijd van de aaibare huisdieren in te schatten op basis van uiterlijke kenmerken. Maar is het überhaupt mogelijk om de leeftijd van een konijn te bepalen?