Het boodschappenlijstje voor een knaagdier

Boodschappen voor een knaagdier

Boodschappen voor een knaagdier

Als een nieuw familielid in het huis komt te wonen, is de voorpret meestal groot! Wie zijn dierlijke huisgenootje vanaf het begin alles wil bieden dat hij nodig heeft, moet al voor de verhuizing wat essentiële dingen in huis halen. In dit artikel lees je alles over de verschillende boodschappen voor een knaagdier die in huis moet hebben voor het nieuwe familielid!

Knaagdierkooi

Ieder klein dier heeft een kooi nodig. Deze moet zo groot mogelijk zijn, actieve diertjes zoals grondeekhoorns zouden minimaal in een volière van één bij één meter grondoppervlak en twee meter hoogte ondergebracht moeten worden. Ook chinchilla’s hebben veel ruimte en hoogte nodig om te kunnen spelen en bewegen. Konijnen hebben per snuitje minstens 2 m2 grondoppervlak nodig, net als cavia’s. (Tip: kijk eens naar onze meest verkochte knaagdierenkooien!)

Drinkbakken voor knaagdieren

In tegenstelling tot drinkflessen zijn drinkbakken de meer hygiënische variant. Ze zijn gemakkelijker schoon te maken, waardoor bacteriën zich niet kunnen ophopen. De voer- en drinkbakken moeten tegen knagen kunnen – dus idealiter van aardewerk of keramiek gemaakt zijn.

Inrichting van de kooi

Alle kleine dieren hebben stevige accessoires in hun kooi nodig waar ze op kunnen spelen en klauteren. De inrichting is naar de behoeften van de specifieke diersoort aan te passen: Chinchilla’s hebben het liefst veel vlakken waar ze op kunnen klimmen en springen, grondeekhoorns veel klim- en slaapgelegenheden. Ook een kooi voor cavia’s, konijnen of hamsters kun je met een paar creatieve ideeën omtoveren tot een speelplaats vol avontuur met verstop- en speelmogelijkheden!

Knaagdiervoer

Kortom, de knaagdieren moeten hooi, granen en vers voer worden aangeboden. Het verse voer moet altijd schoon en vrij van verontreinigende stoffen zijn. De voedselvoorkeuren van de verschillende soorten knaagdieren variëren echter. Knaagdieren hebben in wezen een gevoelige spijsvertering, daarom moeten voerveranderingen langzaam en voorzichtig worden aangebracht. Laat degene die je het diertje heeft verkocht je iets vertellen over het dieet tot dan toe. Voerwisselingen mogen namelijk niet al te snel en onvoorzichtig gebeuren.

Transportmand

In een speciale transportmand voor knaagdieren kun je jouw nieuwe huisgenootje veilig naar huis of – indien nodig – naar de dierenarts dragen.

In onze webshop vind je een groot assortiment voor je knaagdier, zoals voer, snacks en toebehoren van bekende merken!

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

Eindelijk een konijn in huis!

Vanaf het moment dat jonge konijntjes zo’n 8 tot 10 weken oud zijn, zijn ze klaar om afscheid te nemen van hun broertjes, zusjes en hun moeder. Ze kunnen nu de wijde wereld in. Het is niet ongebruikelijk dat de kleine dieren in deze periode naar hun nieuwe thuis gaan. Om er voor te zorgen dat je jonge konijn gezond wordt, moet je op een aantal dingen letten! In dit artikel lees je alles wat je nodig hebt voor de verzorging van jouw konijn.
3 min

De leeftijd van je konijn bepalen

Konijnen behoren niet voor niets tot de populairste huisdieren in Nederland. Toch is het voor velen niet eenvoudig om de leeftijd van de aaibare huisdieren in te schatten op basis van uiterlijke kenmerken. Maar is het überhaupt mogelijk om de leeftijd van een konijn te bepalen?