17 juli 2018

Het boodschappenlijstje voor een knaagdier

Als een nieuw familielid in het huis komt te wonen, is de voorpret meestal groot! Wie zijn dierlijke huisgenootje vanaf het begin alles wil bieden dat hij nodig heeft, moet al voor de verhuizing wat essentiële dingen in huis halen.

De knaagdierkooi

Ieder klein dier heeft een kooi nodig. Deze moet zo groot mogelijk zijn, actieve diertjes zoals grondeekhoorns zouden minimaal in een volière van één bij één meter grondoppervlak en twee meter hoogte ondergebracht moeten worden. Ook chinchilla’s hebben veel ruimte en hoogte nodig om te kunnen spelen en bewegen. Konijnen hebben per snuitje minstens 2 m2 grondoppervlak nodig, net als cavia’s.

Drinkbakken voor knaagdieren

De voer- en drinkbakken moeten tegen knagen kunnen – dus idealiter van aardewerk of keramiek gemaakt zijn.

Inrichting van de kooi

Alle kleine dieren hebben stevige accessoires in hun kooi nodig waar ze op kunnen spelen en klauteren. De inrichting is naar de behoeften van de specifieke diersoort aan te passen: Chinchilla’s hebben het liefst veel vlakken waar ze op kunnen klimmen en springen, grondeekhoorns veel klim- en slaapgelegenheden. Ook een kooi voor cavia’s, konijnen of hamsters kun je met een paar creatieve ideeën omtoveren tot een speelplaats vol avontuur met verstop- en speelmogelijkheden!

Knaagdiervoer

Laat degene die je het diertje heeft verkocht je iets vertellen over het dieet tot dan toe. Voerwisselingen mogen niet al te snel en onvoorzichtig gebeuren.

Transportmand

In een speciale transportmand voor knaagdieren kun je jouw nieuwe huisgenootje veilig naar huis of – indien nodig – naar de dierenarts dragen.

Kijk ook gerust eens rond in onze zooplus knaagdier-shop!

Meest gelezen artikelen

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?