23 april 2018 - Updated 23 mei 2018

Fretten

Fretti

Heb je al fretten of ben je geïnteresseerd in deze flinke rakkers? De kleine soortgenoten genieten steeds meer populariteit. Fretten zijn geen gewone huisdieren, daarom is het belangrijk in de overwegingen voor de aankoop wat feiten mee te nemen!

Onderdak

Fretten zijn erg nieuwsgierig en speels, ze hebben iedere dag minstens 2 tot 3 uur uitloop en activiteit nodig. Vandaar is het ook aan te bevelen om meer dan één fret in huis te nemen. Als ze niet in de gaten gehouden worden, zijn ze niet 100% veilig, daarom kun je ze beter in een kooi onderbrengen als je niet thuis bent. De kooi moet op zijn minst 1,50 m x 0,80 m x 0,80 m groot zijn, bij meerdere dieren in dezelfde verhouding groter. Essentieel bij de inrichting zijn naast voer- en waterbak een kattentoilet, een slaaphuisje, doeken om in weg te kruipen, één of meerdere hangmatten en klim- en speelmogelijkheden.

5 waardevolle tips bij het houden van fretten:

  1. Je kunt fretten in jouw woning of ook in een kooi of volière buiten houden.
  2. Fretten hebben per dag minimaal drie uur uitloop nodig.
  3. Ga met jouw fret een rondje lopen — in de tuin of in het park – maar altijd aangelijnd!
  4. Fretten zijn erg energiek en zijn hoogstens gedeeltelijk op te voeden.
  5. Fretten mogen nooit alleen gehouden worden. Ze hebben minstens één soortgenoot nodig!

Voeding

Fretten zijn geen knaagdieren, maar roofdieren! Vandaar is het ook niet meer dan logisch dat hun dieet overwegend uit vlees bestaat: het proteïnegehalte van het voer moet boven de 30% liggen en uit vlees gewonnen zijn, niet uit graan! In principe kun je een fret op drie manieren voeden:

  1. Droogvoer: Speciaal fretten droogvoer is er bijvoorbeeld van Ferret, maar ook hoogwaardig kattendroogvoer voor kittens is prima geschikt voor de fret.
  2. Natvoer: Fretten houden van katten-natvoer, Animonda is een voorbeeld van hoogwaardig en geschikt voer.
  3. Vers voer: Een dieet van alleen vlees leidt tot ondervoeding, vandaar is vers voer in het frettendieet erg belangrijk. Let op de volgende dingen:
  • Paprika, komkommer, rijst, kattensnoepjes enz. staan helemaal boven aan het verlanglijstje van de fret.
  • Wees er zeker van dat jouw fret voldoende vocht binnenkrijgt door water goed beschikbaar te maken.

Verzorging

Voor de verzorging van de fret is het in de eerste plaats nodig om de kattentoiletten dagelijks te reinigen, de slaapdoeken regelmatig te verwisselen en natuurlijk de voer- en waterbak schoon te houden. De fret poetst zijn vacht zelf, het verharen in de lente en herfst kun je eventueel met een zachte borstel ondersteunen. Wat de beste manier is om de oren te reinigen en de nagels te knippen, kun je ervaren frettenbezitters of de dierenarts vragen om je te laten zien.

Verzorging door een dierenarts

Fretten moeten jaarlijks ingeënt worden, ten minste tegen hondsdolheid en hondenziekte. Wij bevelen de vijfvoudige inenting aan, zoals die ook bij honden gebruikelijk is.

Voordat je een fret in huis haalt, zou je jezelf natuurlijk uitgebreid over de eigenaardigheden en behoeften van fretten moeten informeren, niet alleen door de vakliteratuur, maar ook in gesprek met frettenbezitters. Ook verschillende verenigingen en interessegroepen vertellen je graag alles wat zij weten.

Meest gelezen artikelen

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan.

Blaffende honden kalmeren

„Blaffende honden bijten niet!“ Het spreekwoord klinkt troostend, maar honden die alsmaar blaffen werken niet alleen op de zenuwen, maar storen ook de buren. Maar waarom blaffen honden eigenlijk? En kan men dit ook afleren?

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.