Onderhoud van zadel en bit

Onderhoud van zadel en bit

Onderhoud van zadel en bit

Paardenbenodigdheden van leer zijn duur – daarom moeten zadel en bit ook goed onderhouden worden. Het verzorgen van leer is een koud kunstje: met een paar kleine handgrepen blijft het leer van het zadel en van het bit jarenlang mooi en onderhouden!

Zweet

Zweet is de vijand van elk leer. Maak het zadel daarom na een intensieve training of warme buitenrit goed schoon met lauw water en een spons! Wring de spons goed uit zodat het leer alleen vochtig wordt.

Zadelzeep

Zadelzeep reinigt leer op een behoedzame manier en is vooral geschikt voor erge vervuilingen. De stoffen die zich in de zeep bevinden, werken hydraterend en voorkomen uitdroging na contact met water.

Leerverzorging

Leerverzorgingsproducten zoals leervet en leerolie voeden het leer en houden het soepel. Het juiste verzorgingsproduct moet zijn afgestemd op de leertextuur: wildleer heeft geen verzorging nodig, leer met versieringen zoals het geval is bij Western-zadels of gevlochten bitten kan beter worden verzorgd met leerolie. Een nadeel: door de structuur verstopt olie de poriën in het leer. Leerolie moet alleen mondjesmaat gebruikt worden. Na het insmeren moet het met een schoon doekje worden afgenomen!

Leervet is vooral geschikt voor glad leer en helpt ook bij het onderhoud van rijlaarzen.

Bewaren

Leer moet altijd droog en luchtig worden gehouden – bij te vochtige zadelkamers ontstaat er erg snel schimmel, waardoor het leer kan beschadigen. Zodra er schimmel zit op het leer zorgen de sporen ervoor dat de schimmel – ook bij het aanpassen van de luchtvochtigheid- terug komt. Let vanaf het begin op een droge bewaarplaats!

De passende leerverzorging vindt je in de zooplus paardenshop!

Naast dit artikel zijn er nog veel meer verschillende interessante en leuke artikelen te vinden in ons zooplus magazine! Lees bijvoorbeeld over: Engelse rijstijl vs Westernrijden of over paardrijden voor volwassenen! Naast artikelen over paarden vind je ook informatie over, honden, katten, vissen, vogels, konijnen en knaagdieren in het magazine!

Onze meest behulpzame artikelen

De uitrusting voor je eigen paard

Eindelijk: lang heb je gehoopt en gevreesd, gespaard en gezocht – en nu is het dan eindelijk zover en staat de komst van een paard voor de deur. Onze kleine lijst helpt je bij de eerste aanschaf van accessoires voor jouw paard! In dit artikel lees je alles over: de uitrusting voor je paard.

Paarden houden op de juiste manier

Als het om paarden houden gaat zijn de meningen altijd erg verdeelt. Wat een grote rol speelt is het ras. Bij het kiezen van de juist manier van paarden onderbrengen spelen verschillende factoren een rol. Is een open stal bijvoorbeeld wel geschikt voor mijn paard? In dit artikel lees je alles over paarden houden.