De juiste verzorging voor het paard

Borstelen van het paard

In de lente en in de herfst is het paard in de rui. Hoewel de meeste viervoeters een korte vacht hebben die gemakkelijk te verzorgen is, hebben niet alleen de manen en de staart dagelijkse verzorging nodig.

Inhoudsopgave

  1. Verzorging is nodig...

Verzorging is nodig...

De hoeven moeten regelmatig, ten minste voor en na elke buitenrit, gekrabt worden. Overbodig is daarentegen het regelmatig invetten van de hoefhoorn. Deze is lucht- en waterdoorlaatbaar. Het vochtgehalte van de hoef wordt bij gezonde paarden zonder problemen gereguleerd. Overtollig hoefvet zou de poriën daarentegen verstoppen en de doorlaatbaarheid van de hoefhoorn beperken. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen! Bij paarden die op stal staan kan het invetten voorkomen dat de hoeven zacht worden door de urine.

Meteen boven de hoeven bevinden zich de kroonrand. Deze is gevoelig voor schimmelziekten en modderkoorts. Het helpt om regelmatig te wassen en het te behandelen met wondzalf en een speciale spray. De benen moeten regelmatig gecontrolleerd worden op verwondingen en zwellingen.

De vacht van het paard heeft – afgezien van het regelmatig poetsen voor en na elke buitenrit – alleen  tijdens de rui een bijzondere verzorging nodig. Het regelmatig poetsen met een plastic borstel, het gebruik van een roskam en een zachte borstel is in principe genoeg om elke vacht op de juiste manier te verzorgen. Voor paarden die ook in de winter nog aan het verharen zijn, kan een tondeuse handig zijn. Daardoor droogt het paard na het zweten sneller op, maar kan hij ook makkelijker verkouden worden als het vriest. Vergeet de paardendeken daarom alstublieft niet!

Het verzorgen van de manen en de staart kan afhankelijk van haarstructuur veel tijd kosten. Naast het regelmatig kammen, helpen ook manensprays en lotions. Bij erg lange en dunne manen zoals bij Arabieren helpt vaak alleen het invlechten, zodat de gevoelige manen niet gaan klitten of zelfs geknipt moeten worden.

Bij zooplus vindt je veel producten voor het poetsen en verzorgen van jouw paard!

Meest gelezen artikelen

Wormen bij katten

Wormen bij katten zijn een akelig hoofdstuk in het leven van een kat, en van zijn of haar baasje. Helaas komen de meeste kattenvrienden (figuurlijk) met wormen in aanraking – vooral als jouw kat vrij door de buurt mag dwalen. Maar ook binnenkatten kunnen wormen oplopen door verontreinigd voer.

Bepaal het geslacht bij kittens

De geslachtsdelen van vrouwtjes- en mannetjeskittens zijn minder goed uit elkaar te houden dan bij volwassen katten. Zelfs experts zoals dierenartsen maken zo nu en dan fouten bij het bepalen van het geslacht van je huisdier. In dit artikel verraden wij je hoe je kunt herkennen of je kitten een jongetje of een meisje is.

Castratie en sterilisatie bij katten

Er is nauwelijks iets schattiger in de wereld dan kittens. Helaas vinden niet alle kattenkinderen een leuk huis. Als zwerfkatten zonder eigenaar met elkaar of met loslopende katten paren, is een leven vol ellende voor hun nakomelingen bijna onvermijdelijk. Castratie en sterilisatie bij katten voorkomen onnodig lijden.