Grasparkieten – nakomelingen gewenst?

Grasparkieten – nakomelingen gewenst?

Grasparkieten – nakomelingen gewenst?

Twee Grasparkieten

Grasparkieten behoren tot de meest geliefde huisdieren. Hoe mooi zou het zijn als er dan ook nog nakomelingen komen. Bij de familieplanning van deze vogels zijn er een paar aandachtspunten, waar je op moet letten. In dit artikel lees je alles over: grasparkieten nakomelingen.

Aandachtspunten voor het fokken

  • Verwacht niet meer dan twee nestjes per jaar van jouw grasparkieten. Vooral het vrouwtje wordt anders overbelast.
  • Je kunt jouw grasparkieten vanaf 10 maanden laten broeden
  • Stel van te voren de vraag: “Wat gebeurt er met de jonge vogels?” Heb je genoeg plaats en tijd om je te ontfermen over de vogels of heb je de mogelijkheid de dieren in goede handen te geven?

Nestkast

Nu moet je jouw paartje een nestkast geven. Let erop dat het kastje voldoet aan de behoeften van het vrouwtje van de grasparkiet. Alleen de duisternis in het nestkastje zorgt ervoor dat het vrouwtje de juiste hormonen aanmaakt, die nodig zijn voor de bevruchting van het ei.

Nestmateriaal hebben grasparkieten niet nodig, omdat ze geen nest bouwen. De nestkast moet een goot voor het ei bevatten. Ideaal voor de broedkast is een ingebouwd raam, die men van een houten wand kan voorzien. Door dit raam kun je af en toe kijken of alles in orde is. Let erop dat je de vogels niet stoort en dat de controle niet langer dan een paar minuten duurt.

Legperiode en broedperiode

Als het mannetje het vrouwtje voor zich gewonnen heeft, legt de hen binnen twee weken na het paren 4 tot 7 eieren. Voor het vrouwtje begint er nu een lange periode van isolatie, omdat ze de nestkast niet verlaat, alleen om haar behoefte te doen. Het mannetje is gedurende de gehele broedtijd verantwoordelijk voor de verzorging van zijn partner. Hij voert haar en bewaakt het broedhuisje.

De eieren komen uit

Na circa 18 dagen wordt het spannend: de eieren beginnen uit te komen. Met hun eitand prikken de kuikens een gat in de schil en roepen ze piepend om hun moeder. Gealarmeerd door het gepiep helpt de moeder haar kleintjes als het ze niet lukt om de schil zelf kapot te krijgen. Als de kuikens uit het ei zijn gekomen, worden ze door de moeder gevoerd en verwarmd. Ze wegen net twee gram en zijn naakt en blind. Zeker nu moet je het nest regelmatig controleren, zodat er geen dood kuikentje in het nest achterblijft.

Het grootbrengen van grasparkieten nakomelingen

Voor het voeren en het grootbrengen van de kleintjes blijft de moeder nog steeds in het nest. Het mannetje verzorgt haar en de kleintjes met voer, maar maakt geen deel uit van het familieleven in de broedkast. Als jouw vogels gevoerd worden, met voer dat alle belangrijke bestanddelen bevat, hebben de jongen geen speciaal voer nodig. Na ongeveer 17 dagen hebben de jonge vogels het gewicht van een volwassen vogel (circa 40 gram). Ze ontwikkelen zich nu erg snel.

Grasparkieten nakomelingen, liefdevolle broers en zussen

Wat de grasparkietfamilie zo uniek maakt, is de manier waarop de jonge vogels met elkaar omgaan. Ze voeren en liefkozen elkaar als ze drie weken zijn. Jongere vogels worden door de grotere gevoerd. Ze ontwikkelen hun sociale gedrag door samen te ontdekken en te spelen.

Het nest verlaten

Na 4-5 weken wagen ze zich voor het eerst naar buiten. Ze zijn dan klaar om uit te vliegen. Ze verlaten het veilige nest om de grote spannende buitenwereld buiten de broedkast te ontdekken. Desalniettemin worden ze doorgaans nog door hun ouders gevoerd, tot ze groot genoeg zijn om zelf graankorrels te eten. Pas als de jongen geheel zelfstandig hun dagelijkse porties kunnen eten, mogen de dieren worden afgegeven. Normaalgesproken is dat na 8 weken het geval. Bij sommige dieren kan het sneller gaan of juist langer duren.

Nu begint voor elk van hun een nieuw, hopelijk gelukkig vogelleven.

Onze meest behulpzame artikelen
8 min

Zebravink

Zebravinken zijn mooi, gezellig en vergen weinig onderhoud. Het is dus niet zo gek dat ze een van de populairste siervogels zijn. Het is echt een schouwspel om de prachtvinken te bekijken, want met zebravinken is er altijd wel wat te beleven. Wil je ook graag een zebravink? Lees dan hier meer over de verzorging en houding van deze vogel. 
3 min

Grasparkieten – nakomelingen gewenst?

Grasparkieten behoren tot de meest geliefde huisdieren. Hoe mooi zou het zijn als er dan ook nog nakomelingen komen. Bij de familieplanning van deze vogels zijn er een paar aandachtspunten, waar je op moet letten. In dit artikel lees je alles over: grasparkieten nakomelingen.
2 min

Rui bij vogels: hoe kan ik mijn vogel helpen?

Als mensen overstappen van winter- op zomerkleding begint ook de rui bij onze gevederde vrienden. Helaas gaat dat bij hen niet zo gemakkelijk als een ander setje kleding aandoen. Daarom hebben de vogels tijdens het ruien ondersteuning nodig. Lees hier hoe jij jouw vogel kan helpen als hij in de rui is!