Wat je moet weten over de voedingstrends

Extra overzichtelijk: bekijk de voedingstrends

Graanvrij

Graanvrij

Eigenaren van honden en katten zweren sinds jaren steeds meer bij diervoeding met graanvrije recepturen (grainfree). Dit voer bevat onder andere geen tarwe, haver, mais of rijst. Een van de meestvoorkomende oorzaken voor een overgang op graanvrij voer is een voedingsallergie of -intolerantie. Deze komen bij honden en katten echter minder vaak voor dan wordt vermoed. Eiwitten uit rundvlees, eieren of koeienmelk zijn vaker de oorzaak van een allergische reactie. Bepaalde graaneiwitten, zoals tarwe of maiseiwit kunnen echter ook een bepalende factor zijn.

Maar wat zit er eigenlijk in graan?

Graan bevat over het algemeen naast belangrijke voedingsstoffen, vitamines, onverzadigde vetzuren en verzadigende voedingsvezels voornamelijk plantaardige koolhydraten. Die dienen als een belangrijke energievoorziening voor je viervoeter. In tegenstelling tot een populaire mening kunnen honden dit tot een bepaalde hoeveelheid zeer goed verdragen. Katten kunnen dit ook in kleine hoeveelheden, aangezien dit in de natuur ook in de darmen van hun prooidieren voorkomt. Een hoogwaardige en graanvrije manier van voeden bij gezonde viervoeters is dus geen must, maar in bepaalde gevallen een goed alternatief.


Is glutenvrij ook graanvrij?

Gluten zijn een mix van eiwitten die in veel graansoorten voorkomen. Het zit bijvoorbeeld in rogge of gerst. Andere graansoorten, zoals gierst, bevatten daarentegen geen gluten. Glutenvrij betekent dus niet automatisch dat het voer ook geen graan bevat. Het is dan enkel vrij van eiwitgluten. 

Graanvrij

Biologisch

Biologisch

Biologische voeding heeft al jarenlang haar weg naar onze supermarkten gevonden en wordt ook bij voer voor huisdieren steeds populairder. De reden daarvoor is dat dierenvoer uit gecontroleerde, biologische teelt duurzamer is als je het vergelijkt met traditionele dierenvoeding. De grondstoffen in organisch voer bevatten gecertificeerde biologische etiketten, bijvoorbeeld het groene, Europese bio-logo, waar bij het verbouwen van planten en bij het verzorgen van de dieren de volgende stoffen niet gebruikt zijn:

  • Chemische fungicides en pesticides
  • Genetisch gemodificeerd zaaigoed
  • Minerale stikstofhoudende meststoffen
  • Synthetische sproeimiddelen

Bepaalde fabrikanten gebruiken daarentegen enkel grondstoffen van biologisch gecertificeerde ondernemingen die hun dieren diergericht behandelen en planten enkel beschermen met biologische beschermingsmiddelen. De begrippen 'bio' en 'eco' zijn beschermd in Europa, maar bio betekent niet altijd bio. Als je ook iets voor het milieu wil doen en je lieveling voortaan met biologisch voer wil voeren, moet je je goed laten informeren over de voorwaarden van de bio-logo's. 

Biologisch

Hoog vleesaandeel

Hoog vleesaandeel

Diervoeding met een bijzonder hoog vleesaandeel is in. Om te zorgen dat het honden- of kattenvoer als High Meat wordt meegerekend, moet er sprake zijn van een vleesaandeel van minstens 60%. Maar welke voor- en nadelen kleven er aan voer met een hoog vleesaandeel voor honden of katten?

De hond heeft zich niet alleen qua uiterlijk, maar ook op het gebied van eten gedistancieerd van zijn voorvader: de wolf. Tijdens de domesticatie zijn honden gewend geraakt aan de voeding die ze van mensen hebben gekregen. Daar vallen ook plantaardige bestanddelen onder, zoals kruiden, bessen of groente. Deze bevatten belangrijke voedingsstoffen, vitamines en voedingsvezels. Ze bevatten echter minder goed verteerbare en essentiële aminozuren die als bouwstenen voor belangrijke eiwitten dienen. Goed verteerbare aminozuren als lysine of tryptofaan zitten echter vooral in vlees.

Katten hebben een hoog vleesaandeel nodig.

In tegenstelling tot honden zijn katten strenge vleeseters en ze vullen hun energiebehoefte voornamelijk door dierlijke eiwitten. Als het kattenvoer te weinig vlees bevat, kan de kat de belangrijke aminozuren taurine en arginine opnemen. Dan is er kans op aandoeningen aan de hartspier (bijvoorbeeld dilatatieve cardiomyopathie), aan de ogen of op een levensgevaarlijke urinevergiftiging. Aangezien deze aminozuren niet of in kleine hoeveelheden in plantaardige bestanddelen voorkomen, is een hoger vleesaandeel noodzakelijk. Vermijd echter een vleesaandeel van 100%, want als de kat te veel eiwitten binnenkrijgt, kan het op den duur de nieren beschadigen.

Bij honden is een hoog vleesaandeel dus een voordeel en bij katten noodzakelijk. Als je ook kiest voor High Meat, dan moet je erop letten dat je viervoeter evenwichtig gevoed wordt.

Hoog vleesaandeel