Alles tegen vlooien, teken en wormen!

Bescherm je huisdier tegen een parasitaire besmetting.

Parasieten

Naarmate de temperaturen in de lente stijgen, neemt ook het risico op een parasitaire besmetting voor jouw huisdier toe. Vooral vlooien en teken zijn wijdverspreid, vervelend en soms gevaarlijk voor jouw huisdier. Gelukkig zijn er nu een aantal effectieve middelen tegen vlooien- en tekenafweermiddelen voor honden en katten.

Tot 10% korting op geselecteerde merken!

Overzicht: Wat zijn de meest voorkomende parasieten bij honden en katten?

Er zijn veel ongedierte waar jouw hond of kat last van kan hebben. Vlooien en teken behoren zeker tot de bekendste en meest voorkomende parasieten. Welke er nog bestaan, hoe huisdieren besmet raken en wanneer het gevaar het grootst is, lees je hier:

Wanneer is het risico op infectie met parasieten bijzonder hoog?

Teken zijn actief bij een temperatuur van ongeveer 8 graden. Tekenbeten komen daarom vooral vaak voor van februari tot en met oktober. Door de klimaatverandering komt het echter steeds vaker voor dat teken het hele jaar door overleven en huisdieren infecteren. Vlooien kunnen bovendien het hele jaar door op de vacht van dieren leven en kunnen dus het hele jaar door jouw huisdier aantasten.

Let op: jouw huisdier heeft het hele jaar door effectieve vlooien- en tekenbescherming nodig.

Welke soorten parasieten zijn er bij honden en katten?

Om de vele parasieten in kaart te brengen, is het zinvol om ze te verdelen in endoparasieten (levend in de gastheer) en ectoparasieten (levend op de gastheer).

De belangrijkste ectoparasieten bij honden en katten zijn:

  • Vlooien
  • Mijten
  • Teken

De belangrijkste endoparasieten bij honden en katten zijn:

  • Protozoa (bijv. Giardia, Toxoplasma)
  • Wormen (bijv. darmwormen, hartwormen, longwormen)

Een overzicht van de verschillende parasieten bij honden en katten vind je in het zooplus magazine.

Waar kunnen honden en katten besmet raken met vlooien en teken?

Er zijn verschillende manieren waarop jouw huisdier besmet kan raken met parasieten:

Honden en katten raken besmet met vlooien als ze in contact komen met andere besmette dieren. Dit omvat niet alleen soortgenoten, maar ook wilde dieren zoals egels. Vlooien kunnen ook van geïnfecteerde kleding of schoenen naar huisdieren springen.

Teken daarentegen loeren meestal op gras en in struiken. Als er een hond of kat langskomt, kruipt de teek in de vacht en bijt zich in de huid vast.

  • Beschermingsmiddelen honden
  • Verzorging voor honden
  • Beschermingsmiddelen katten
  • Verzorging voor katten

Hoe kan ik mijn huisdier beschermen tegen vlooien en teken?

Parasitaire verdediging

Gebruik ongediertebestrijdingsmiddelen

Vaccinatie

Laat huisdieren vaccineren

Pillen

Voer regelmatig een ontworming uit

Poetsen

Regelmatige verzorging en inspectie

Bescherm jouw huisdier tegen parasieten door rekening te houden met individuele behoeften, zoals het genetische defect MDR1. Jouw dierenarts kan jou het beste informeren over de voor- en nadelen van verschillende vlooien- en tekenwerende middelen. Houd er rekening mee dat geen enkele methode 100% bescherming biedt. Let op correct gebruik en dosering. Verschillende middelen werken op verschillende manieren: sommige doden parasieten, andere stoten ze af, en sommige actieve ingrediënten doen beide.

Regelmatige controle en verzorging van de vacht

Parasieten

Een goede verzorging speelt ook een belangrijke rol bij de bescherming tegen vlooien en teken. Idealiter fouilleer je jouw viervoeter grondig na elke wandeling of uitstapje (vooral door hoog gras). Grondig borstelen kan ook helpen om ongedierte in een vroeg stadium uit de vacht te identificeren en te verwijderen.

Zijn er vaccinaties tegen parasieten?

Er bestaat momenteel geen goedgekeurde vaccinatie tegen parasieten voor honden of katten. Wel kun je jouw huisdier laten vaccineren tegen sommige door teken overgedragen infecties. Deze omvatten bijvoorbeeld de ziekte van Lyme en babesiose.

Ziekten die parasieten kunnen veroorzaken bij honden en katten

Naast muggen kunnen vooral teken infectieuze agentia overbrengen die mediterrane ziekten en andere infecties veroorzaken. Voor honden en katten zijn dit onder andere:

  • Anaplasmose
  • Babesiose
  • Borreliose
  • Ehrlichiose
  • Hepatozoonose

Hoewel vlooien zelden infectieuze agentia overbrengen, kunnen ze ernstige jeuk en allergieën veroorzaken (allergie voor vlooienspeeksel).

Een overzicht van de meest voorkomende ziekten bij honden en katten vind je in het zooplus magazine.

Het is daarom belangrijk: Als je huisdier ziekteverschijnselen vertoont, dien je zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.