Kattenvoeding bij ziektes

Dieetvoer voor katten

Bij sommige kattenziektes kan het voeren van dieetvoer behulpzaam zijn of zelfs de levensduur verlengen. Speciale diëten zijn afgestemd op verschillende ziektes. ‘Dieet’ staat hier dan ook niet voor caloriearm voer maar voor een bijzondere voedingswijze. Echter moet je altijd je dierenarts om advies vragen voordat je dit soort voer aanbiedt. Wij geven informatie en tips rondom speciaal voer voor zieke katten. In dit artikel lees je allesover: dieetvoer voor katten.

Dieetvoer voor katten met nierziekte

Wat is er bijzonder aan een nierdieet?

Veel katten krijgen op latere leeftijd nierproblemen. Symptomen worden pas zichtbaar als een groot deel van de nieren verwoest is. Het is daarom verstandig om regelmatig een bloedbeeld te laten maken bij een dierenarts. In het beginstadium van de ziekte kan aangepast voer namelijk nog voor veel klachtenvrije jaren zorgen. Dieetvoer voor de nieren bevat minder fosfor en eiwitten om de nieren te ontlasten. Bovendien heeft het een hoger vetgehalte, wat ervoor kan zorgen dat het minder snel afgeslagen wordt en dat je kat niet afvalt.

Langzame omschakeling naar een nierdieet

Als een kat al bij het stellen van de diagnose last heeft van misselijkheid, moet dit eerst behandeld worden. Anders bestaat de kans dat je kat het nieuwe voer associeert met de symptomen. Geef je kat drie tot vier weken de tijd om te wennen aan het nieuwe voer door een steeds grotere hoeveelheid nieuw voer door het oude voer te mengen. Als de diagnose chronische nierziekte is gesteld – ook wel CKD – moet het kattenvoer voor de rest van het leven hierop aangepast worden. Bespreek met je dierenarts ook de mogelijke aanvulling met vitamines. Katten met nierziekte hebben vaak een verhoogde behoefte aan vitamine D evenals B vitamines. Daarnaast kunnen de antioxidanten vitamine C en E kunnen eraan bijdragen het nierweefsel te behouden. Echter moet je overdosering voorkomen.

Zijn er alternatieven op het nierdieet-voer voor katten?

Kattenhouders die barfen, moeten met een dierenarts die gespecialiseerd is op voeding overleggen wat het beste voer is. Rundvlees is bijvoorbeeld geschikter dan gevogelte, aangezien rund minder fosfor bevat. Een alternatief op een nierdieet voor katten kan een fosfaatbinder zijn. Om te kijken of dit geschikt is voor je kat, kan de dierenarts een bloedonderzoek doen. Als je fosfaatbinders aan het voer toevoegt, neemt het lichaam minder fosfor uit de voeding op. Echter kan bij een voortgeschreden nierziekte verminderde eetlust een groter probleem worden. In dit geval kunnen infusen erbij helpen om je kat te stabiliseren.

Dieetvoer voor katten met diabetes

Belangrijk: koolhydraten

Hoe eerder je actie onderneemt als je kat de diagnose diabetes krijgt, des te groter de kans op vermindering van de symptomen. Hiermee wordt bedoeld dat de kat geen insuline meer nodig heeft omdat de bloedsuikerspiegel zichzelf reguleert. Een speciaal kattenvoer bij diabetes is niet perse noodzakelijk. Zoek online een NFE-calculator en geef de voedingswaarden van een hoogwaardig kattenvoer zonder graan in. De rekenmachine laat vervolgens zien of dit voer geschikt is voor een kat met diabetes. Hoe lager de waarde, des te beter. Verban voer met een NFE-waarde boven de 10.

Zie af van droogvoer voor katten met diabetes

Het is af te raden om droogvoer te geven aan katten met suikerziekte, aangezien dit een verhoogd koolhydraatgehalte heeft. Droogvoer voor katten met diabetes kan wel een alternatief zijn voor snacks, om bijvoorbeeld te gebruiken in intelligentie speeltjes. Het is echter niet aan te raden als compleetvoer daar het veel koolhydraten bevat.

Ook als de kat geen insuline meer nodig heeft, moet ze de nieuwe voeding blijven eten. Zet je kat aan tot bewegen en let op haar gewicht. Geef geen lekkernijen tussen de maaltijden door – dit zorgt voor een onnodig hoge bloedsuikerspiegel. Met de juiste voeding kunnen veel katten met suikerziekte jarenlang zonder klachten leven.

grau katze frisst tierarztfutter

Voer voor katten met urinewegaandoeningen en blaasstenen

Wanneer heeft een kat een urinewegdieet nodig?

Kleine stenen in de urinewegen van de kat bestaan vooral uit mineralen. Ze kunnen de blaas irriteren en leiden tot ontstekingen. Vaak veroorzaken ze veel pijn en zorgen ervoor dat de kat gebrekkige hygiëne vertoont. Je moet dan ook meteen naar de dierenarts gaan als dit gebeurt. Echter zijn niet alle urinestenen hetzelfde. Vandaar is het van belangrijk om urinestenen te onderzoeken die met een operatie verwijderd zijn, om het ontstaan ervan vervolgens met het juiste voer te kunnen voorkomen. Experts maken onderscheid tussen calciumoxalaat- en de meest voorkomende struvietstenen. Deze bestaan uit ammonium-magnesium-fosfaat-kristallen.

Ontdek onze selectie kattenvoer bij urinewegaandoeningen!

Het passende urinewegdieet

Een dieet voor katten die last hebben van struvietstenen bevat een verlaagde hoeveelheid magnesium en fosfaat en maakt de urine zuurder. Voer tegen andere soorten urinestenen kan een lage calcium- en oxalaatwaarde hebben. Sommige soorten dieetvoer voor de urinewegen verhogen de hoeveelheid urine zodat de urine verdund wordt en het risico op steenvorming daalt. Dit kan ook bewerkstelligd worden met aanvullend voer dat de dierenarts aanraadt. Een urinesteendieet kan bij kwetsbare katten het risico verminderen om opnieuw ziek te worden. Bovendien lopen katten die weinig vloeistof opnemen, extra risico omdat hun urine geconcentreerder is. Natvoer is daarom bijzonder geschikt voor katten die gevoelig zijn voor urinewegziektes. Daarnaast kunnen overgewicht alsook te weinig beweging urinestenen in de hand helpen. Tip: Geef meerdere kleine porties verdeeld over de dag in plaats van twee grote. Kleinere maaltijden zorgen voor een verminderd risico op het ontstaan van urinestenen.

Kattenvoeding bij ziektes: ander speciaal dieetvoer

Hebben katten met overgewicht dieetvoer nodig?

Als je kat te zwaar is, kan de dierenarts een dieet voorschrijven. Als je kat verder geen gezondheidsproblemen heeft, heb je hier echter geen ‘light-kattenvoer’ voor nodig. Vraag je eerst eens af: waar komt dit overgewicht vandaan? Als je kat de hele dag over droogvoer beschikt, haal dit dan weg. Geef het voer alleen nog op vaste tijden en let op de portiegrote. Als je meerdere katten bezit, is het misschien nodig om ze gescheiden te voeren. Kies voor licht verteerbaar voer met veel vlees en weinig vet. Let ook op de lekkernijen: als je hier te veel van geeft, is het niet gek dat je kat te zwaar is. Kies bijvoorbeeld voor gevriesdroogde snacks die bekend staan om hun bijzonder lichte verteerbaarheid en heerlijke smaak.

Voer om aan te sterken voor katten die aan het genezen zijn

Als je kat verzwakt is, kan herstelvoer helpen. Dit bevat meer energie en vet dan normaal kattenvoer. Herstelvoer is bijvoorbeeld geschikt voor katten die na een langere ziekteperiode weer op krachten moeten komen. Ook oudere dieren die weinig eten, kunnen hier profijt van hebben. Mogelijke alternatieven van herstelvoer zijn rundervetpoeder of licht verwarmde ganzenreuzel. Daarnaast zijn er opbouwpasta’s en vloeibaar aanvullend voer, dat de eetlust van je kat aanwakkert. Zulke oppepmiddelen in de herstelperiode bieden je kat bovendien veel energie, vitamines en mineralen, zodat ze snel weer op krachten komt.

Dieetvoer voor katten met gewrichtsklachten

Als je kat last heeft van pijnlijke gewrichtsziektes zoals osteoartritis, dan kunnen bepaalde voersoorten de functie van de gewrichten ondersteunen. Ze bevatten bijvoorbeeld glucosamine en chondroïtine. Een alternatief op dieetvoer is aanvullend voer, dat groenlipmosselpoeder voor katten bevat. Ook rozenbottelpoeder kan bij gewrichtsklachten behulpzaam zijn – vraag je dierenarts hiernaar.

Dieetvoer voor katten met leverziektes of de ziekte van Wilson

Katten met leverziektes moeten na overleg met de dierenarts een dieetvoer met een hoog energiegehalte krijgen. Kleinere maaltijden ontlasten de lever. Bovendien is de hoeveelheid vitamines en mineralen afgestemd op de behoeftes van katten met leverziekte. Daarnaast zijn er producten met een laag kopergehalte, die geschikt zijn voor het voeren bij de ziekte van Wilson.

Dieetvoer voor katten met schildklierziekte

Katten met hyperthyreoïdie hebben profijt van energierijk dieetvoer met een beperkte hoeveelheid jodium en talrijke antioxidanten.

katzen diätfutter bei krankheiten

Dieetvoer voor katten met een gevoelige maag

Heeft je kat vaak last van diarree of overgeven en is verder gezond, dan kan een eliminatiedieet uitsluitsel geven over voedingsmiddelonverdraagzaamheden. Dieetvoer dat hiervoor geschikt is bevat slecht één eiwitbron die de kat idealiter niet kent. Bovendien zijn er diverse speciale diëten voor katten met een gevoelige maag of bepaalde allergieën. In veel gevallen kan echter al de langzame omschakeling naar hoogwaardig compleetvoer zonder graan of toevoegingen en met hoog vleesgehalte succes hebben.

Hoogwaardig kattenvoer:

  • Bevat veel vlees en dierlijke eiwitten
  • Ziet af van graan, suiker en smaakversterkers
  • Geeft een toelichting bij ‘dierlijke bijproducten’
  • Goede smaak.

Dieetvoer voor katten met huid- en vachtproblemen

Ook bij huid- en vachtproblemen kan de omschakeling naar hoogwaardig voer helpen. Soms kan het nodig zijn om dieetvoer voor huid- en vachtproblemen te voeren. Dit voer wordt gekenmerkt door een hoog gehalte waardevolle vetzuren. Ook eliminatiediëten voor katten met gevoelige magen kunnen klachten zoals haaruitval of een jeukende huid verminderen.

Dieetvoer voor katten met tandproblemen

Als je kat tandsteen heeft, moet dit door de dierenarts verwijderd worden. Speciale diëten voor de tandverzorging dienen ter voorkoming van nieuw tandsteen. Ze bevatten onder andere calciumvangers die het ontstaan van plaque moeten voorkomen. De speciale vorm van de brokjes draagt bij aan een mechanische reiniging van de tanden. Daarnaast kun je de kat regelmatig een stuk rauw rundvlees geven om te kauwen, wat de tanden ook reinigt. Verder is tandenpoetsen met speciale tandpasta voor katten ook een mogelijkheid. Echter moet je je kat hier al op jonge leeftijd aan laten wennen.

Dieetvoer voor katten met stress

Als katten verhuizen of last hebben van ingrijpende gebeurtenissen, kan een speciaal dieet helpen. Geschikte voersoorten bevatten meestal een gehydrolyseerd melkeiwit in combinatie met L-tryptofaan, wat een rustgevende werking heeft. Antioxidanten verhogen de weerstand. Dit soort voer is bijvoorbeeld geschikt om te geven rondom de jaarwisseling als er veel vuurwerk wordt afgestoken. Een langdurige oplossing, bijvoorbeeld voor katten die gepest worden binnen hun groep, is dit echter niet: in dit geval kun je beter naar de oorzaak van de stress zoeken om de leefomstandigheden van de gestreste kat gericht te verbeteren.

Ontdek onze selectie kattenvoer tegen stress!

Je zieke kat wil niet eten, wat nu?

Zieke katten hebben vaak geen of maar weinig honger. Als je na de diagnose een abrupte wisseling van voer wilt doorvoeren, kun je op weerstand van je kat rekenen. Overleg deze mogelijkheid met je dierenarts. In de meeste gevallen, vooral bij een verzwakt of ouder dier, is het bepalend of de kat überhaupt iets eet. Als de kat suikerziekte heeft, is het belangrijk dat ze eet voordat de insuline wordt gespoten. Wil de kat geen dieetvoer eten? Geef dan bijvoorbeeld rauw vlees of bekend voer, dat je vermengt met dieetvoer. Ook tonijnvocht of zoutarme en zelfgemaakte kippenbouillon kan de eetlust aanwakkeren. Verzwakte katten, die geen voeding opnemen, kunnen snel in een levensgevaarlijke toestand van een ketoacidose terecht komen.

Hoe lang moet je kat dieetvoer eten?

Stop niet met een speciaal dieet dat de dierenarts heeft voorgeschreven voordat je dit overlegd hebt. Veel speciale diëten zijn bedoeld voor de rest van het leven. Let er daarnaast op dat je alleen geschikte snacks geeft, als je dat al doet. Bij buitenkatten moet je er ook op letten dat de kat geen normaal voer bij de buren eet. Dieetvoer dat aangepast is aan de desbetreffende ziekte kan erbij helpen om het lichaam van de viervoeter weer in balans te krijgen en hiermee de symptomen voor te zijn of ze te verlichten.

Onze meest behulpzame artikelen

Taurine voor katten

Taurine wordt vooral geassocieerd met energy drinks. Lees hieronder waarom taurine ook bijzonder belangrijk is voor katten.

Kattenvoer met één eiwitbron

Steeds vaker lees je over kattenvoer met één eiwitbron of een enkelvoudige eiwitbron. Wat wordt hier nu precies mee bedoelt? En is dit soort voer bevorderlijk voor katten of is het gewoon een trend? Wat is nu eigenlijk kattenvoer met één eiwitbron? Het hoofdbestanddeel van vlees is proteïne, oftewel eiwit. De term één eiwitbron staat dus voor één vleessoort, zoals ‘rundvlees’ bijvoorbeeld. Kattenvoer met een enkelvoudige eiwitbron bevat dus slechts één soort vlees of met andere woorden het bevat maar één eiwitbron. Enerzijds zijn er producten op de markt die uitsluitend bestaan uit één eiwitbron, bijvoorbeeld uit alleen rundvlees. Daarnaast zijn er ook producten die bestaan uit één eiwitbron gecombineerd met andere ingrediënten zoals koolhydraten of groenten. Beide producten vallen onder voeding met één eiwitbron omdat ze dus maar één vleessoort bevatten.

Voeding voor de Britse Korthaar

Of het nu op pamfletten, op foto’s of in reclames is, de Britse Korthaar vind je overal in de kunst, films en reclames. Dat is niet gek, want de pluizige dieren inspireren fokkers, baasjes en liefhebbers van deze kat. Je leest in dit artikel alles over: Voeding voor de Britse Korthaar.