Kattenluiken keuzehulp

Kattenluiken keuzehulp

Katten gaan graag naar buiten, ook als je niet thuis bent om de deur open te doen voor ze. Een kattenluik is dan dè oplossing. Met een kattenluik kan jouw kat zelf naar buiten en/of binnen. Je kunt het kattenluik ook zelf instellen. Zo kun je voorkomen dat jouw kat tijdens drukke tijden (op de weg) naar buiten gaat.

Ga je voor het eerst een kattenluik aanschaffen maar weet je niet welke jij wilt? Of wil je weten wat het verschil is tussen de kattenluiken? Op deze pagina geven we je een aantal tips en handvatten waarmee jouw keuze een stuk makkelijker wordt.

Bediening kattenluik door je kat

Allereerst is het belangrijk te weten op welke manier je wilt dat jouw kat binnen kan komen. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden:

 • Microchip: deze luiken kunnen alleen worden geopend met een microchip. Indien jouw kat al een microchip heeft kun je deze microchip gebruiken. Het kattenluik herkent de unieke chip van jouw kat waardoor hij of zij toegang krijgt tot jouw huis. SureFlap is een bekend merk dat kattenluiken met microchip opening aanbiedt. Klik hier voor alle luiken met microchip.

Bediening kattenluik door jezelf

Bediening kattenluik door jezelf

Je kunt het kattenluik ook zelf bedienen. Zo kun je bepalen of dat het luik open of gesloten moet zijn. Hieronder staan de verschillende opties waaruit je jouw keuze kunt maken.

 • Met tijdklok: een kattenluik met tijdklok bied je de mogelijkheid om het kattenluik d.m.v. tijdsinstellingen te openen en te sluiten. Op deze manier kun je er bijv. voor zorgen dat jouw kat rond drukke tijden veilig in huis zit. Cat Mate is een bekend merk dat kattenluiken met tijdklok aanbiedt.
 • Met 2 sluitmogelijkheden: deze kattenluiken kunnen op twee manieren worden ingesteld. Op deze manier kun je eenvoudig regelen wanneer jouw kat naar buiten mag. Een bekend merk dat kattenluiken aanbiedt met een 2 sluitmogelijkheid is PetSafe. De twee sluitmogelijkheden zijn:
  • Alleen naar binnen en buiten
  • Gesloten
 • Met 4 sluitmogelijkheden: deze kattenluiken kunnen op vier manieren worden ingesteld. Met dit kattenluik heb je nog meer mogelijkheden om te bepalen wanneer jouw kat naar buiten en binnen kan. SureFlap is een bekend merk dat kattenluiken met 4 sluitmogelijkheden aanbiedt. De vier sluitmogelijkheden zijn:
  • Alleen naar binnen
  • Alleen naar buiten
  • Naar binnen en buiten
  • Gesloten

Materiaal deur / muur

Materiaal deur / muur

Het materiaal van de deur waarin je het kattenluik wilt plaatsen is belangrijk om te weten. Niet alle kattenluiken kunnen bijvoorbeeld in een kunststof deur worden geplaatst.

Hieronder hebben wij de verschillende typen materiaal opgesomd. Door op het materiaal te klikken ga je direct naar de producten die voor dat type materiaal geschikt zijn.

Hoe te monteren

Hoe te monteren

Het is belangrijk dat je eerst de gebruiksaanwijzing leest die bij het kattenluik wordt geleverd. Niets is vervelender dan dat het gat in de deur of muur te groot is en je met een kier tussen het luik en de deur zit.

Wanneer je er zelf niet uitkomt kun je het beste een specialist vragen om het luik te plaatsen. Dit voorkomt eventuele schade aan jouw deur en/of muur.

Checklist voor het aanschaffen van een kattenluik

De bovenstaande informatie geeft je een start bij de keuze voor het aanschaffen van het juiste kattenluik. Om het nog een keer op een rijtje te zetten hebben onderstaande checklist gemaakt voor jou. Deze checklist geeft je een goed overzicht van waar je op moet letten bij het maken van jouw keuze.

 • Bediening van het kattenluik door jouw kat: bepaal op welke manier je wilt dat jouw kat binnen kan komen. Met een microchip of halsbandsleutel?
 • Bediening van het kattenluik door jezelf: bepaal op welke manier je het luik wilt bedienen.
 • Materiaal van de deur en/of muur: niet alle luiken kunnen in alle materialen worden geplaatst.
 • Hoe te monteren: wanneer je het door jou bestelde kattenluik hebt ontvangen is het belangrijk dat je eerst de meegeleverde gebruiksaanwijzing goed doorneemt.