Test je voerkennis: droog, nat en gemengd voeren in vergelijking

Of het nu gaat om droge, natte of gemengde voeding - het assortiment kattenvoer en de soorten voeding zijn divers. Het is niet altijd mogelijk om een ​​algemeen antwoord te geven op de vraag welke keuze de beste is en dit heeft al tot veel discussie geleid onder katteneigenaren.

Eén ding is zeker, bij kattenvoeding gaat het minder om de vorm en meer om de inhoud. Kortom, kattenvoer dat als volledig voer wordt aangegeven, voorziet je kat van alle belangrijke voedingsstoffen. Toch heeft elke vorm van voeding zijn voor- en nadelen, waarmee je rekening moet houden, vooral voor de gezondheid van je kat.

Om je een overzicht te geven, hebben we de verschillende soorten voeding en hun bijzonderheden voor je op een rij gezet. Om aan de individuele behoeften van je katten te voldoen, kun je het beste uitgebreid advies inwinnen bij je dierenarts.

NatvoerNatvoer
Gemengd voerGemengd voer
DroogvoerDroogvoer
SnacksSnacks
Royal Canin
Pro Plan
Purizon
Wild Freedom

De verschillende vormen van voeren: een overzicht

Op de voermarkt vind je verschillende soorten voer, die van elkaar verschillen qua ingrediënten, watergehalte en productie. Het type en de eigenschappen van het voer hebben invloed op verschillende aspecten zoals gezondheid, smaak, prijs en houdbaarheid, waarmee je rekening dient te houden bij het nemen van je beslissing:

 • Natvoer

  Katten natvoer bevat tussen de 60 en meer dan 84 procent water, wat een positieve invloed kan hebben op de gezondheid van je kat in vergelijking met droog kattenvoer, vooral met betrekking tot urineweg- en nieraandoeningen. Door het hoge watergehalte bederft natvoer echter sneller dan droogvoer.

  Om het in gesloten toestand duurzamer te maken, bieden de voerfabrikanten deze voersoorten meestal aan in blik of foliezakjes. Naast puur natvoer zijn er enkele producten die ook een gebonden saus bevatten.

  Over het algemeen bevat nat kattenvoer meestal meer ingrediënten dan droog kattenvoer. Dit omvat, afhankelijk van de fabrikant, bijvoorbeeld spiervlees, diermeel, graan en vaak ook slachtafval en organen.

  Tijdens de productie worden de ingrediënten geplet en gemengd in de gewenste container, die wordt onderworpen aan hoge druk en hoge temperaturen. Hierdoor worden alle bacteriën en ziektekiemen in het voer gedood.

  Voordelen:

  • meestal hoge acceptatie, omdat het intenser smaakt
  • hoog vochtgehalte (zorgt voor een betere vochthuishouding en kan nierproblemen en urinewegproblemen voorkomen)
  • ook geschikt voor katten zonder tanden

  Nadelen:

  • geringe tandslijtage: kan de vorming van tandplak en tandsteen bevorderen (als er geen aanvullende of onvoldoende tandheelkundige zorg is)
  • korte houdbaarheid na opening

 • Droogvoer

  Droogvoer heeft meestal een laag vochtgehalte van minder dan 10 procent. Hierdoor gaat het langer mee dan natvoer, maar krijgt je kat beduidend minder water binnen.

  Afhankelijk van de fabrikant zijn typische ingrediënten gedroogd spiervlees, dierlijke bijproducten, diermeel, granen, vetten/oliën, vitamines, aminozuren zoals taurine en antioxidanten.

  Voor de productie maakt de diervoederindustrie gebruik van speciale drukprocessen zoals extrusie, waarbij het diervoeder met hoge druk en stoom in de gewenste vorm wordt geperst - meestal pellets, kroketten of vlokken.

  Voordelen:

  • Ruimtebesparende opslag en lange houdbaarheid (ook na opening)
  • Vaste bestanddelen van het droogvoer kunnen helpen bij het reinigen van de tanden, maar zijn op zichzelf niet voldoende / kunnen de vorming van tandplak verminderen door regelmatig te schuren (maar vervangt de tandverzorging niet)
  • Milieuvriendelijker in termen van minder verpakkingsmateriaal

  Nadelen:

  • Soms minder acceptatie
  • Gevaar van gebrek aan water (uitdroging)
 • Gemengd voer

  Bij gemengd voeren bied je je kat zowel droog- als natvoer aan. Hoewel het berekenen van het juiste rantsoen moeilijker is bij deze manier van voeren, combineert het de voordelen van droog- en natvoer.

  Je kunt het beste je dierenarts de behoefte van je kat laten berekenen en een voedingsschema laten opstellen. Hier kun je je op de lange termijn op oriënteren.

  Voordelen:

  • Gevarieerd voor je kat
  • Combinatie van alle voordelen van nat- en droogvoer

  Nadelen:

  • Gevaar van over- of onderaanbod van voedingsstoffen (bij verkeerd voeren)
 • Halfnat voer

  Halfvochtig kattenvoer heeft een gemiddeld watergehalte, maar komt minder vaak voor als compleet voer in de schappen van kattenvoer. Het is daarom bijzonder gebruikelijk om te maken te hebben met snacks, die, afhankelijk van het product, vaak toevoegingen bevatten om ze lekkerder te maken.

  Voordelen:

  • Over het algemeen hogere acceptatie
  • Hoger watergehalte dan droogvoer

  Nadelen:

  • Traktaties kunnen veel suiker bevatten

Geschikte accessoires

Geschikte accessoires

Heb je het juiste eten gevonden?! Laat ons ook helpen met serveren, want het eten alleen is niet alles!

Net als bij het eten zelf, kunt u met ons aanbod inspelen op de individuele behoeften van uw trouwe viervoeter en de omstandigheden van uw eigen vier muren en zo van elke maaltijd een belevenis maken. Of het nu gaat om kommen, drinkbakken, opbergbakjes of komkussens, met onze accessoires smaakt het veel beter.

 • Natvoer
 • Droogvoer
 • Gemengd voer
 • Snacks
 • Accessoires

Huisdier goedgekeurd: Wij testen voor jou

Onze belangrijkste medewerkers stellen geselecteerde producten op de proef.

Broeder zuster liefdeBroeder zuster liefdeFeringa Classic Meat

Of het nu gaat om slaapruimte, speelgoed, eten - mijn broer Leo en ik delen eigenlijk alles. Echt alles? Misschien maak ik een uitzondering met Feringa Adult Classic Eend met Vers Vlees. Het blikje Feringa natvoer Classic Meat Poultry krijgen we er immers gratis bij!

Exotische reis thuisExotische reis thuisCosma Asia

Veel sappig vlees of fijne vis - check! Geen kunstmatige smaak-, kleur- en bewaarmiddelen - check! Exotisch verfijnd met wat rijst - check! Premium natvoer voor soortspecifieke voeding - dubbele controle! En Cosma Asia in Jelly zorgt voor de extra portie vloeistof.

Natuurlijk lekkerNatuurlijk lekkerPurizon Adult

Het Purizon Adult natvoer is naar mijn zin! Sappige kipfilet, zorgvuldig geselecteerde groenten en fruit - en dat alles zonder graan! Precies het juiste voor mij actieve knuffelkat. Als mijn meesteres eindelijk dit blikje zou openen!

Alles op zijn plaatsAlles op zijn plaatsKattenhuis Daisy

Als de slaapplaats ook de voederplaats is, mis je zeker geen maaltijd - dat is zeker! Het moderne kattenhuis van Natural Paradise biedt precies dat: een voerstang met twee comfortabele ligplekken. Nu hoeft mama alleen maar te tanken - puuurrrfect!

24 x 400 g Purizon Adult + 400 g Droogvoer gratis!

Q&A's: vragen en antwoorden

 • Hoe werkt gemengd voeren en waar moet ik op letten?

  Met gemengd voeren combineert u de voordelen van droog- en natvoer door beide soorten voer te combineren. U kunt bijvoorbeeld onbeperkt droogvoer aanbieden en dit aanvullen met één of twee natte maaltijden per dag. Vermijd echter het direct mengen van de twee voeders, omdat ze verschillende verteringstijden hebben.

  U moet ook van tevoren de hoeveelheid voer berekenen om ervoor te zorgen dat uw kat niet te veel eet.

 • Waar moet ik op letten als ik alleen natvoer geef?

  Omdat natvoer, in tegenstelling tot droogvoer, geen mechanische slijtage aan de tanden veroorzaakt, kunnen geleidelijk tandplak en andere gebitsproblemen ontstaan. Laat daarom regelmatig het gebit van uw kat controleren door uw dierenarts en tandsteen verwijderen. Zorg er ook voor dat je thuis je gebit verzorgt, bijvoorbeeld met kauwsnacks. Vergeet deze niet in het dagrantsoen op te nemen.

  Omdat ook natvoer in de kom snel bederft, moet u het uiterlijk na een dag uit de kom halen.

 • Waar moet ik op letten als ik alleen droogvoer voer?

  Veel katten ontwikkelen nierproblemen naarmate ze ouder worden. Het is daarom bijzonder belangrijk voor katten om te zorgen voor een evenwichtige vochtopname.

  Als u uw kat alleen droogvoer geeft, is het daarom belangrijk om ze voldoende water te laten drinken. Geef haar de klok rond vers water. U kunt ook een kattenfontein gebruiken om de dorst van uw kat te stimuleren. Als alternatief kunt u meerdere drinkbakken in huis verspreiden.

 • Hoe bepaal ik de juiste hoeveelheid voer voor droog- of natvoer?

  De aanwijzingen van de fabrikant op de verpakking geven u aanbevelingen voor de hoeveelheid voer die u uw kat zou moeten geven. Houd er echter rekening mee dat bepaalde factoren, zoals de leeftijd of gezondheid van uw kat, van invloed kunnen zijn op de hoeveelheid voer die nodig is.

  Als uw kat bijvoorbeeld een actieve buitenkat is, zal zijn energiebehoefte hoger zijn dan die van een ontspannen huiskat. In het zooplus magazine vindt u de belangrijkste informatie voor het bepalen van de juiste hoeveelheid voer voor uw kat. Idealiter vraag je ook advies aan je dierenarts.

 • Hoe lang kan je nat- of droogvoer laten staan?

  Hoe langer je kattenvoer in de kom laat liggen, hoe groter het risico dat het bederft. Aangezien bedorven voer echter een gezondheidsrisico vormt voor uw kat, is het belangrijk om het voer niet te lang in de kom te laten staan.

  Natvoer moet uiterlijk na een dag uit de kom worden gehaald. Droogvoer is meestal iets langer houdbaar - tot twee dagen.

 • Wat is de ideale manier om het betreffende voer op te slaan?

  De houdbaarheid van het kattenvoer lees je op de verpakking. Het is aan te raden om alle soorten kattenvoer in gesloten verpakking op een koele plaats (onder 38°C) en uit de buurt van licht te bewaren.

  Geopende voedselblikken of -zakken moeten luchtdicht worden afgesloten en op een koele plaats worden bewaard. Dit geldt in het bijzonder voor natvoer, dat na opening in de koelkast bij 4 tot 7 °C moet worden bewaard.

 • Hoe kun je zien of nat- of droogvoer bedorven is?

  Bederf van kattenvoer wordt geassocieerd met verschillende veranderingen. Deze omvatten veranderingen in smaak, geur, kleur en consistentie. Als u dergelijke verschillen opmerkt, moet u het voedsel verwijderen en de kom grondig spoelen met heet water en afwasmiddel.

 • Op welk tijdstip van de dag en hoe vaak moet ik nat- of droogvoer geven?

  In tegenstelling tot de hond dient u uw kat continu voer aan te bieden zonder het dagelijkse rantsoen te overschrijden. U kunt bijvoorbeeld volledig droogvoer ad libitum aanbieden. Als je kiest voor natvoer, is het aan te raden om dit op meerdere momenten op de dag aan te bieden. Vergeet niet om etensresten regelmatig uit de kom te halen om bederf te voorkomen.

 • Waar moet ik op letten bij het wijzigen van het voer?

  Te vaak of te snel van voer veranderen kan spijsverteringsproblemen veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat u dit onderwerp uitgebreid behandelt voordat u van voer verandert. Een voerwissel dient in ieder geval zorgvuldig te gebeuren door het oude voer geleidelijk te mengen met een kleine hoeveelheid van het nieuwe voer.

  In het zooplus magazine leest u waar u nog meer op moet letten bij het veranderen van de voeding van uw kat.

Met dank aan de volgende merken

Purizon
Feringa
Wild Freedom
Smilla