Onze toewijding aan de planeet

Onze toewijding aan de planeet

Als online webshop in heel Europa nemen we onze verantwoordelijkheid voor de planeet serieus en willen we actief eraan bijdragen om de globale klimaatdoelen te berreiken. Daarom meten we regelmatig onze CO₂-voetafdruk naar maatstaven van het Greenhouse Gas Protocol en nemen we aan de hand daarvan maatregelen om de uitstoot te kunnen voorkomen of verlagen.

Uit een onderzoek in 2019 van Hogeschool van Amsterdam en TNO blijkt dat online winkelen minder CO₂-uitstoot produceert dan de eigen auto pakken om naar de winkel te gaan. Een punt dat vaak wordt genoemd als bijzonder schadelijk voor het milieu in de on-linedetailhandel is het grote aantal retourzendingen. Bij zooplus ligt het retourpercentage echter constant onder de één procent, wat de overeenkomstige impact op het milieu aanzienlijk vermindert.

CO₂-uitstoot voorkomen en verminderen

Efficiënt logistiek netwerk Efficiënt logistiek netwerk

Door een efficiënt netwerk van magazijnen door heel Europa zetten we in op korte afstanden om de uitstoot van transport zo laag mogelijk te houden. Daarbij werken we steeds meer met klimaatneutrale partners die bijvoorbeeld elektrische bezorgvoertuigen inzetten.

Ecologische verpakkingen Ecologische verpakkingen

Zowel onze kartonnen verpakkingen als ons vulmateriaal zijn grotendeels gemaakt van gerecycled materiaal en kunnen na gebruik opnieuw worden verwerkt. Bovendien testen wij continu ecologische productinnovaties om onze gebruikte materialen nog milieuvriendelijker te maken.

Gestandaardiseerde logistiek Gestandaardiseerde logistiek

Wij gebruiken een beperkt aantal standaard pakketgrootten die afhankelijk van de inhoud in de hoogte worden aangepast. Dit bespaart vulmateriaal in het pakket en garandeert een maximaal gebruik van de laadcapaciteit van de vrachtwagens. Hierdoor is er in totaal minder transport nodig.

Maatregelen tegen verspilling van voer Maatregelen tegen verspilling van voer

Wij zorgen ervoor dat er geen onnodig afval wordt geproduceerd en vooral dat er geen kostbaar voer wordt verspild. Daarom doneren wij regelmatig producten waarvan de uiterlijke houdsbaarheiddatum dichterbij komt aan verschillende dierenbeschermingsorganisaties.

Duurzame afhandeling van retouren Duurzame afhandeling van retouren

Geretourneerde accessoires worden in de regel opnieuw verkocht. Producten die niet meer verkocht kunnen worden maar nog wel bruikbaar zijn worden gedoneerd. Waar mogelijk herstellen wij beschadigde producten door afzonderlijke reserveonderdelen te vervangen in plaats van het volledige product.

Hernieuwbare energieën Hernieuwbare energieën

Verschillende kantoren en magazijnen in ons netwerk worden tegenwoordig voorzien van hernieuwbare energie. Zo wordt ons hoofdkantoor in München bijvoorbeeld voorzien van 100% groene stroom. 

Compensatie van CO₂-uitstoot

Na instemming van onze klanten betalen wij per bestelling een bijdrage aan de bescherming van het kimaat. Hiermee worden gecertificeerde klimaatbeschermingsprojecten die de gemiddelde CO₂-uitstoot van een bestelling compenseren ondersteund. Zo wordt CO₂, dat op de ene plek wordt uitgestoten op een andere plek ter wereld bespaard. Het basisidee hierachter is dat het voor de atmosfeer van cruciaal belang is dat er in het algemeen minder broeikasgassen worden uitgestoten. De locatie van de uitstoot speelt daarbij een minder cruciale rol.

Daarbij zetten we ons met name in voor projecten waarmee zowel direct als indirect bossen worden beschermd. Denk dan aan het voorkomen of verminderen van otnbossing. Bossen dienen namelijk als een belangrijke opslag van CO₂ en voorkomen uitstoot in de atmosfeer. Daarom is het voor ons als dierenliefhebbers zeer belangrijk dat er bossen worden beschermd. Zo blijft ook het leefgebied voor talrijke dieren- en plantensoorten behouden blijft en wordt er een bijdrage geleverd aan het behoud van de biodiversiteit.

Toewijding van zooplus in Ghana

Onze toewijding in Ghana

Samen met ClimatePartner bevorderen wij de verspreiding van efficiëntere ovens in Ghana waarmee de lokale bevolking over een schoon en energiebesparend alternatief voor koken op open vuur beschikt. De ovens hebben minder brandhout of kool nodig waardoor een oven tot 4,46 ton CO₂ per jaar bespaart. Zo kunnen bossen worden gered van ontbossing voor de winning van brandhout. Deze bossen slaan ook CO₂ op en vormen het habitat van talrijke dier- en plantensoorten. 

Hun bescherming is dus van levenselang. Tegelijkertijd besparen huishoudens tijd en geld omdat zij minder brandstof hoeven te kopen. Daarnaast zijn de ovens ook goed voor de gezondheid omdat de gebruikers aan minder aan roetdeeltjes worden blootgesteld dan bij open haarden. Het project is gecertificeerd volgens de Gold Standard en draagt bij tot elf van de zeventien VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

Toewijding van zooplus in Tanzania

Bovendien neemt zooplus deel aan een koolstofcompensatieproject van myclimate. In dit project worden de landrechten van de inheemse bevolking in Tanzania gewaarborgd. Door middel van activiteiten voor bosbehoud wordt de uitvoering van lokale bestemmingsplannen eveneens ondersteund. Doordat er daardoor minder gebied wordt ontbost, komen er minder broeikasgassen vrij in de atmosfeer én blijft er in de Yaeda-vallei en de Ngorongoro-krater gebied voor bedreigde diersoorten behouden.

Deze internationale projecten van myclimate voldoen aan de hoogste normen (CDM, Gold Standard, Plan Vivo) en dragen bij aan de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Het koolstofcompensatieproject levert dus een aanzienlijke bijdrage aan de sociale, ecologische en economische ontwikkeling in de regio.

FAQ over CO₂-compensatie

Prijzen in € incl. BTW * Leveringsvoorwaarden.

"Van"-prijs = De laagste prijs van het artikel in de afgelopen 30 dagen.

333voor je eerste aanmelding
Nieuwsbrief
Nieuwsbrief
Selecteer je huisdier(en)

Betaalmethoden

Bezorgdiensten

  • Dpd
  • DHL
  • PostNL
  • Mondial Relay
  • bpost

Veilig shoppen

Sociale media

  • App Store
  • Google Play