Spijsverteringsproblemen bij honden

Spijsverteringsstoornissen zijn een veel voorkomend probleem bij viervoeters, omdat de oorzaken hiervan uiteenlopend zijn. Om ervoor te zorgen dat je ze in een vroeg stadium kunt herkennen en behandelen vind je hieronder de belangrijkste informatie over dit onderwerp.

Symptomen: wat zijn de symptomen van verteringsproblemen bij honden?

Opgeblazen gevoel

Als je hond vaak blaast, kan dat een teken zijn van spijsverteringsproblemen. Naast de stank kan uw hond ook last hebben van drukproblemen of pijn.

Diarree

Als je hond vaker per dag zachte tot vloeibare ontlasting heeft, heeft hij diarree. Op de lange termijn verliest je hond veel water en droogt hij uit. Afhankelijk van de consistentie en kleur van de ontlasting kunnen er verschillende oorzaken zijn.

Constipatie

In de meeste gevallen manifesteert zich constipatie bij je hond als gevolg van herhaalde, mislukte pogingen zich te ontlasten. Soms kan hij slechts een paar kleine harde keutels uitscheiden, vaak alleen met pijn.

Braken

Bijna ieder orgaan kan het braakcentrum in de hersenen stimuleren om braken bij je hond te veroorzaken. Als het symptoom langer aanhoudt of als je hond nog andere symptomen vertoont, moet je zeker naar de dierenarts.

Maagpijn

Buikpijn kan zich op verschillende manieren manifesteren. De belangrijkste symptomen zijn onder andere gebrek aan eetlust, onrust, stoeien en speekselvorming. Een harde buik is ook een aanwijzing.

Apathie

Als je anders zo levendige hond ondanks meerdere pogingen niet meer wil spelen en de hele dag in zijn mandje ligt, is hij misschien lusteloos door spijsverteringsproblemen.

Oorzaken: wat veroorzaakt spijsverteringsproblemen bij honden?

1. Intoleranties

Intoleranties

Ongeacht het ras, geslacht of de leeftijd: als je hond allergisch reageert op een bepaald voer, heeft hij waarschijnlijk een voedingsmiddelallergie. Het is daarom belangrijk dat je het allergeen zo snel mogelijk uit het dieet van je hond haalt. Hiervoor kun je in overleg met je dierenarts verschillende soorten voer voor honden met allergieën gebruiken. Vaak zijn enkelvoudige eiwitten of graanvrij of glutenvrij voer de juiste keuze.

2. Gevoelige spijsvertering

Gevoelige spijsvertering

Veel honden hebben een bijzonder gevoelige maag. In dat geval moet je je informeren over licht verteerbaar hondenvoer. De zorgvuldig gekozen ingrediënten van dit voer belasten de kwetsbare maag van je hond minder.

3. Overstappen op een ander voer

Sommige honden kunnen een snelle verandering van voer zonder problemen verdragen, andere niet. Dan dreigen spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel of diarree. Daarom moet je altijd op een gecontroleerde manier van voer wisselen. Zo kan de spijsvertering rustig wennen aan het nieuwe voer.

4. Iets verkeerds gegeten

Afhankelijk van wat je hond heeft gegeten, kunnen verschillende symptomen optreden. Als het iets bedorven is, braakt je hond en heeft hij eventueel diarree. De situatie zou echter binnen een dag moeten verbeteren.

Als je hond echter vergiftigd is, loopt hij, afhankelijk van de dosis en het soort gif, het risico op ernstigere aandoeningen zoals zwakte, sterke speekselvorming, onrust en hartproblemen. Ook ingeslikte vreemde voorwerpen kunnen ernstige gevolgen hebben, zoals een darmobstructie. In dergelijke noodsituaties telt iedere seconde, ga dus op tijd naar de dierenarts!

5. Schrokken

Als je hond te snel en te veel eet, is zijn maag overbelast. Snijd de brokken daarom in stukken of gebruik een speciale voerbak om te voorkomen dat je hond schrokt.

6. Stress

Te veel stress kan leiden tot spijsverteringsproblemen als gevolg van de toegenomen afgifte van hormonen. Vooral gestreste honden vertonen vaak waterige diarree.

7. Te weinig vocht

Als je hond te weinig drinkt, onttrekt de darm veel vloeistof uit het voer. Het gevolg is dat de ontlasting dikker wordt en je hond last van verstoppingen krijgt.

8. Te weinig beweging

Ook sportieve activiteit heeft een belangrijke invloed op de spijsvertering van je hond. Als hij namelijk te weinig beweegt en lang in een positie blijft staan (bijv. zitten of liggen), kunnen verstoppingen het gevolg zijn. Hondensport en lange wandelingen zijn dus niet alleen belangrijk voor het gewicht, maar ook voor de gezondheid van je hond.

9. Parasieten

Een veelvoorkomende oorzaak van spijsverteringsproblemen bij honden zijn parasieten die het maag-darmkanaal aantasten. Daaronder vallen naast giardia ook spoel-, haak-, zweef- of lintwormen. Daarom is het aan te raden de ontlasting van je hond ongeveer vier keer per jaar op darmparasieten te laten onderzoeken.

10. Infecties

Er bestaat ook een verscheidenheid aan infectieziekten, stofwisselingsziekten of hormonale aandoeningen die de spijsvertering van je hond negatief kunnen beïnvloeden. Als je vermoedt dat je hond ziek kan zijn, moet je daarom naar de dierenarts.

  • Schrokken
  • Te weinig vocht
  • Te weinig beweging
  • Parasieten

Onze topmerken:

Hill's Prescription Diet
Mera
Concept for Life
Rocco
Hill's Science Plan
Royal Canin
Briantos
Diarree bij hondenDiarree bij honden

Helaas is diarree bij honden geen uitzondering. Bijna iedere hond lijdt in de loop van zijn leven weleens aan diarree. Maar waardoor ontstaat diarree en vanaf wanneer moet je je zorgen gaan maken?

Naar het artikel
Spijsverteringsproblemen bij hondenSpijsverteringsproblemenbij honden

Spijsverteringsstoornissen zijn een vrij vaak voorkomend en helaas ook onaangenaam probleem voor onze huisdieren. De oorzaken hiervan kunnen uiteenlopend zijn. In dit artikel vind je meer informatie.

Naar het artikel