Diarree bij honden

diarree bij honden

Maag-darmproblemen bij honden komen vaak voor.

Helaas is diarree bij honden niet iets wat weinig voorkomt. Veel viervoeters hebben regelmatig last van hun spijsvertering. Dat uit zich dan in meer ontlasting en in een grotere hoeveelheid vocht.

Wat veroorzaakt diarree bij de hond?

De oorzaken liggen zeer uiteen:

het kan een intolerantie of allergie zijn voor bepaald voer, aandoeningen aan de stofwisseling of een parasiet. Ook stress en meer psychische belasting kunnen leiden tot diarree bij de hond!

De behandeling van diarree bij honden

Zodra je hond de eerste vochtige ontlasting heeft, moet je uit voorzorg een dag lang geen voer geven. Zo kunnen de darmvlokken herstellen. Ler erop dat je hond in die tijd voldoende vocht binnenkrijgt in de vorm van voorgekookt water of kamillethee.

Na 24 uur kan je de hond magere kwark en rijst geven in kleine porties of geef hem speciaal dieetvoer. In veel gevallen verdwijnt de diarree bij de hond na twee dagen.

Houdt de diarree bij een volwassen hond meer dan 48 uur aan, zit er bloed bij de ontlasting of heeft je hond last van kramp? Ga dan naar de dierenarts. Die zal een bloedonderzoek doen en de urine analyseren. Bij puppy's moet je al na 6 uur een dierenarts raadplegen. Pups hebben namelijk niet veel reserves en kunnen snel zwak worden!

Het bloedonderzoek kan aangeven of er sprake is van een virus of leptospirosis. In de ontlasting kunnen verschillende bacteriën en parasieten geïdentificeerd worden, zoals clostiridium, histoplasma, coccidia en in het geval van een ontsteking ook een verhoogd aantal leukocyten.

Vaak maakt de dierenarts ook een kweekbakje om salmonella en campylobacter te kunnen zien. Wees niet ongerust als de dierenarts je hond een katheter inbrengt. Dat gebeurt om te zorgen dat je viervoeter voldoende vocht binnenkrijgt. Ook antibioticum geven is zinvol bij bacteriële infecties.

In ernstige gevallen van diarree bij de hond moet de dierenarts een röntgenfoto maken om mogelijke oorzaken te herkennen, zoals darmobstructie en eventueel vreemd materiaal. Een echografie kan daarnaast uitsluitsel geven wat betreft veranderingen van het darmslijmvlies en zelden is een biopsie nodig. Daarbij kunnen morfologische veranderingen gediagnosticeerd worden.

Hoe kun je diarree voorkomen?

Fouten met de voeding is de meest voorkomende oorzaak van acute ongecompliceerde gastro-enteritis. Let daarom op de volgende tips:

  • Geef geen te grote porties voer
  • Geef zo weinig mogelijk koolhydraten
  • Vermijd een plotselinge overgang op ander voer
  • Te vetrijk voer is lastig te verteren voor je viervoeter
  • Let altijd op de houdbaarheidsdatum! Bedorven voer is een no-go!

In de uitgebreide zooplus hondenshop vind je een ruime keuze aan aanvullend voer en speciaalvoer voor honden alsmede dieetvoer.

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

Ondanks het feit dat loopsheid van het teefje een heel normaal natuurlijk verschijnsel is, maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje, ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en vrezen ze voor een ongewenste zwangerschap. Hier ervaar je wat je over de loopsheid van jouw hond zou moeten weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. In dit artikel lees je alles over: Loopsheid van het teefje.
4 min

Giardia bij honden

Giardia zijn eencellige parasieten die de dunne darm van honden koloniseren en diarree en braken kunnen veroorzaken. Vooral bij puppy’s en honden met een zwak immuunsysteem kunnen er klachten ontstaan. Giardia van verschillende genotypen komen wereldwijd bij zoogdieren, mensen, vogels, amfibieën en reptielen voor. In dit artikel lees je meer over giardia bij honden.
5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Een atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.