Spijsverteringproblemen bij honden

Spijsverteringproblemen bij honden

Spijsverteringsproblemen bij honden

Spijsverteringsproblemen bij honden zijn een veel voorkomend probleem en zijn bovendien erg onaangenaam. Diarree kan verschillende oorzaken hebben: zowel verkeerde voeding en orgaanziektes als infecties, darmparasieten of voedingsmiddelallergieën kunnen de mogelijke boosdoeners zijn. Als de diarree langer dan 24 uur aanhoudt, je hond last heeft van verdere symptomen zoals overgeven of opvallend onrustig is, moet je een dierenarts raadplegen. Deze kan je hond grondig onderzoeken, de oorzaak van de diarree vinden en verdere stappen ter behandeling ondernemen.

Het juiste voer

De eerste belangrijke vraag in zulke gevallen betreft het voeren. Hoe gevoeliger de spijsvertering reageert, des te belangrijker is het om de getroffen honden bijzonder hoogwaardig en licht verteerbaar hondenvoer te geven. Voor honden met een bijzonder gevoelige spijsvertering is er speciale voeding om een evenwichtige darmflora te ondersteunen. Het is in ieder geval voordelig om de dagelijkse hoeveelheid voer over meerdere kleine porties te verdelen en vóór het voeren in ca. 50°C warm water te laten weken. Op deze manier kan het spijsverteringssysteem ontlast worden.

Spijsverteringsproblemen bij honden

Royal Canin CCN Digestive Care Maxi

  • Compleetvoer voor volwassen honden (vanaf de 12de maand) met gevoelige spijsvertering
  • Geselecteerde vezels: oplosbare en onoplosbare vezels
  • Bevat prebiotica
  • Bevat licht verteerbare L.I.P.-eiwitten

De juiste hoeveelheid

Mochten de symptomen na deze maatregelen niet minder worden, kun je de voersoort en hoeveelheid voer controleren. Richt je bij de hoeveelheid voer op de richtwaardes van de producent op de achterkant van de verpakking of op de aanbeveling van je dierenarts. Als je hondenvoer hebt gevonden dat je hond goed verdraagt, kun je dit het beste blijven voeren. Mocht overstappen naar een andere voersoort nodig zijn, moet je dit langzaam doen: meng steeds meer van het nieuwe voer door het huidige voer om je hond te laten wennen. Neem voor deze omschakeling 7 tot 10 dagen de tijd om spijsverteringproblemen te vermijden.

Voorzichtig met de lekkernijen

Hier worden vaak voedingsfouten gemaakt! Veel hondenbezitters letten alleen op de kwaliteit van het hoofdvoer maar vergeten daarbij dat ook snacks de oorzaak van de spijsverteringproblemen kunnen zijn. Geef je hond een tijdje geen lekkernijen en kijk of de spijsverteringsproblemen dan alsnog aan blijven houden. Heeft je hond nergens meer last van, probeer dan één soort snacks uit en kijk hoe je hond hierop reageert. Op deze manier kun je snel en eenduidig erachter komen welke lekkernijen goed te verdragen zijn voor je hond en welke niet.

Heeft je hond misschien last van wormen?

De volgende belangrijke vraag is wanneer je hond de laatste keer ontwormd is. Wanneer en met welk medicijn is hij voor het laatst ontwormd? Sommige gangbare producten zijn alleen ter behandeling van bepaalde wormsoorten waardoor je hond ondanks het ontwormen niet geheel wormvrij is. Of hij heeft last gehad van zo veel wormen dat een enkele keer ontwormen niet genoeg is geweest. Bij veel voorkomende diarree wordt daarom ook routinematig de ontlasting van de hond onderzocht. Dit zorgt ervoor dat de dierenarts niet alleen hardnekkige wormen kan identificeren, maar ook kan herkennen of er eventueel ‘eencelligen’ in de darm leven. Tegen zulke parasieten heb je een speciale behandeling nodig.

Als niets helpt…

Als de meest voorkomende oorzaken uitgesloten zijn maar de klachten aanhouden of terugkomen, moet je het preciezer onderzoeken. Er zijn diverse onderzoeken die je verder kunnen helpen. Aangezien veel verschillende organen, van de spijsvertering tot de schildklier, hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn, is de zoektocht helaas tijdrovend. De troost is wel dat je, als de oorzaak bekend is bijna altijd middelen en manieren kan vinden om de ziekte te behandelen en te genezen. Voor bijna alle chronische orgaanziektes zijn er speciale diëten. Bij het advies voor passende voeding en de manier van voeren staat je dierenarts aan je zijde.

Opmerking: door een geschikt dieetvoer te kiezen kun je de natuurlijke lichamelijke functies van jouw huisdier ondersteunen. Let echter wel dat dieetvoer geen ziektes kan voorkomen noch genezen. Win altijd het advies van jouw dierenarts in over het juiste dieetvoer voor jouw huisdier. Op zooplus kun speciale dieetvoeding vinden.

Tot slot nog een paar tips

  • Gaat het duidelijk niet goed met je hond of moet hij naast de diarree ook overgeven? Ga dan zo snel mogelijk naar je dierenarts. Anders kan je hond snel veel vloeistof verliezen wat levensgevaarlijk kan zijn.
  • Is de hond opgewekt, gedraagt hij/zij zich relatief normaal en is het spijsverteringsprobleem niet ingrijpend? Dan is een bezoek aan de dierenarts niet meteen noodzakelijk. Laat de hond een dag vasten zodat de maag en darmen rustig kunnen worden. Drinken is tijdens het vasten echter zeer belangrijk!
  • Pas als de diarree ophoudt en de ontlasting er weer normaal uitziet, kun je voorzichtig weer overgaan op het ‘normale’ voer.

Met deze tips zjin spijsverteringsproblemen bij honden verleden tijd!

Onze meest behulpzame artikelen
9 min

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.
6 min

Giardia bij honden

Heeft jouw hond last van terugkerende problemen met maag en darmen? De oorzaak zou Giardia kunnen zijn, die de dunne darm van jouw viervoeter koloniseert. Lees in het volgende artikel alles wat je moet weten over deze eencellige parasieten.
5 min

Atopische dermatitis bij de hond

Atopische dermatitis bij de hond wordt ook wel contactdermatitis en omgevingsallergie genoemd. Het gaat om een chronische ontsteking van de huid (dermatitis), die door contact met bepaalde allergenen (allergie-veroorzakende eiwitten) ontstaat. De allergische ziekte treedt meestal al op vroege leeftijd op, tussen ongeveer 8 maanden en 3 jaar.