Spijsverteringsproblemen bij honden

Spijsverteringsstoornissen zijn een veel voorkomend probleem bij viervoeters, omdat de oorzaken hiervan uiteenlopend zijn. Om ervoor te zorgen dat je ze in een vroeg stadium kunt herkennen en behandelen vind je hieronder de belangrijkste informatie over dit onderwerp.

Symptomen: wat zijn de symptomen van verteringsproblemen bij honden?

image

Als je hond vaak blaast, kan dat een teken zijn van spijsverteringsproblemen. Naast de stank kan uw hond ook last hebben van drukproblemen of pijn.

image

Als je hond vaker per dag zachte tot vloeibare ontlasting heeft, heeft hij diarree. Op de lange termijn verliest je hond veel water en droogt hij uit. Afhankelijk van de consistentie en kleur van de ontlasting kunnen er verschillende oorzaken zijn.

image

In de meeste gevallen manifesteert zich constipatie bij je hond als gevolg van herhaalde, mislukte pogingen zich te ontlasten. Soms kan hij slechts een paar kleine harde keutels uitscheiden, vaak alleen met pijn.

image

Bijna ieder orgaan kan het braakcentrum in de hersenen stimuleren om braken bij je hond te veroorzaken. Als het symptoom langer aanhoudt of als je hond nog andere symptomen vertoont, moet je zeker naar de dierenarts.

image

Buikpijn kan zich op verschillende manieren manifesteren. De belangrijkste symptomen zijn onder andere gebrek aan eetlust, onrust, stoeien en speekselvorming. Een harde buik is ook een aanwijzing.

image

Als je anders zo levendige hond ondanks meerdere pogingen niet meer wil spelen en de hele dag in zijn mandje ligt, is hij misschien lusteloos door spijsverteringsproblemen.

Oorzaken: wat veroorzaakt spijsverteringsproblemen bij honden?

1. Intoleranties

Intoleranties

Ongeacht het ras, geslacht of de leeftijd: als je hond allergisch reageert op een bepaald voer, heeft hij waarschijnlijk een voedingsmiddelallergie. Het is daarom belangrijk dat je het allergeen zo snel mogelijk uit het dieet van je hond haalt. Hiervoor kun je in overleg met je dierenarts verschillende soorten voer voor honden met allergieën gebruiken. Vaak zijn enkelvoudige eiwitten of graanvrij of glutenvrij voer de juiste keuze.

2. Gevoelige spijsvertering

Gevoelige spijsvertering

Veel honden hebben een bijzonder gevoelige maag. In dat geval moet je je informeren over licht verteerbaar hondenvoer. De zorgvuldig gekozen ingrediënten van dit voer belasten de kwetsbare maag van je hond minder.

 • 3. Overstappen op een ander voer

  Sommige honden kunnen een snelle verandering van voer zonder problemen verdragen, andere niet. Dan dreigen spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel of diarree. Daarom moet je altijd op een gecontroleerde manier van voer wisselen. Zo kan de spijsvertering rustig wennen aan het nieuwe voer.

 • Schrokken
 • Te weinig vocht
 • Te weinig beweging
 • Parasieten
Diarree bij honden Diarree bij honden

Helaas is diarree bij honden geen uitzondering. Bijna iedere hond lijdt in de loop van zijn leven weleens aan diarree. Maar waardoor ontstaat diarree en vanaf wanneer moet je je zorgen gaan maken?

Spijsverteringsproblemen bij honden Spijsverteringsproblemen bij honden

Spijsverteringsstoornissen zijn een vrij vaak voorkomend en helaas ook onaangenaam probleem voor onze huisdieren. De oorzaken hiervan kunnen uiteenlopend zijn. In dit artikel vind je meer informatie.

Prijzen in € incl. BTW * Leveringsvoorwaarden.

"Van"-prijs = De laagste prijs van het artikel in de afgelopen 30 dagen.

Betaalmethoden

Bezorgdiensten

 • Dpd
 • DHL
 • PostNL
 • Mondial Relay
 • bpost

Veilig shoppen

Sociale media

 • App Store
 • Google Play