Vrienden voor het leven: de juiste producten voor iedere levensfase van kitten tot senior

Een gezonde kat wordt over het algemeen zo'n 15 tot 19 jaar oud. Dat zijn bijna twee decennia aan mooie momenten. Natuurlijk hebben katten ook met uitdagingen te kampen. Afhankelijk van de levensfase heeft iedere kat aparte behoeftes.

Hoe meer je over de stadia van een kattenleven en de wensen van jouw kat weet, des te makkelijker kun je jouw kat een gelukkig en gezond leven bieden. zooplus ondersteunt je hierbij met tips en informatie.

Intensieve weken voor kat en baasje: de kittenfase

Kitten

Voor een gezonde groei is het juiste kittenvoer na het zogen belangrijk. Om de overstap van moedermelk naar kittenvoer zo goed mogelijk te laten verlopen, krijgen kittens veel kleine maaltijden. Als ze zeven maanden zijn krijgen ze twee hoofdmaaltijden en meerdere kleine maaltijden.

De behoefte aan voedingsstoffen is afhankelijk van het ras, de leeftijd en het temperament van je kat. Geef je kat in deze fase verschillende soorten nat- en droogvoer zodat ze niet aan een type voer gewend raakt

 • Ontwikkeling: in 6 fases van kitten tot volwassen kat

  Je kat loopt deze ontwikkelingsfases door in een jaar.

  1. Fase: de kitten opent de ogen, maar heeft de nabijheid van de moeder nog nodig.
  2. Fase: de eerste weken worden gekenmerkt door veel slapen, wassen en de ontwikkeling van de melktanden.
  3. Fase: na een maand beginnen de kittens te lopen en eten ze vast voer.
  4. Fase: tot de zesde maand groeien de kittens gestaag en wisselen ze hun tanden.
  5. Fase: na ongeveer zeven maanden zijn jonge poezen geslachtsrijp, voor katers duurt het wat langer.
  6. Fase: na ongeveer een jaar is de groei voltooid en is je kat volwassen.

Volwassen katten soortspecifiek houden en verzorgen

Adult

Een volwassen kat heeft dagelijks ca. 300 gram natvoer nodig. Dit is een grove richtlijn die individueel moet worden aangepast aan de leeftijd, activiteit en het gewicht van jouw kat. Zo hebben buitenkatten vaak meer energie nodig dan katten die voornamelijk binnen zijn.

Met de tips in het kattenmagazine van zooplus kun je eenvoudig de juiste hoeveelheid voer voor jouw kat berekenen. Is je kat gecastreerd, dan gelden er speciale regels: voer voor gecastreerde katten moet veel vitaminen en voedingsstoffen bieden zonder veel calorieën. 

 • Zo houd je jouw volwassen kat fit.

  Wil je zo lang mogelijk van de tijd samen met jouw kat genieten? Voldoende uitdaging voor lichaam en geest, liefdevolle verzorging en het juiste voer zijn de basis voor een lang en gelukkig kattenleven.

  Tussen het eerste en zevende levensjaar zijn katten in de bloei van hun leven. Gebruik deze fase om verschillende kattensporten te ontdekken. Ontspan daarna met een gezamenlijk verzorgingsritueel om de band met jouw kat te versterken.  

Oudere katten: tips voor een ontspannen oude dag

Senior

Na een rijk kattenleven vol knuffelen en onderzoek door de buurt of woning worden katten kalmer. Met een paar aanpassingen bereid je je kat voor op een mooie oude dag.

 • Vanaf wanneer is een kat "senior"?

  Met een hogere leeftijd worden katten rustiger en slapen ze meer. Vanaf een jaar of tien is het ook qua gezondheid en uiterlijk te zien dat ze een dagje ouder zijn.

  Zodra de eerste tekenen van ouderdom zich voordoen, is het tijd om het dagelijks leven aan te passen aan de speciale eisen van seniorkatten.

Prijzen in € incl. BTW * Leveringsvoorwaarden.

"Van"-prijs = De laagste prijs van het artikel in de afgelopen 30 dagen.

Betaalmethoden

Bezorgdiensten

 • Dpd
 • DHL
 • PostNL
 • Mondial Relay
 • bpost

Veilig shoppen

Sociale media

 • App Store
 • Google Play