Vrienden voor het leven: de juiste producten voor iedere levensfase van kitten tot senior

Een gezonde kat wordt over het algemeen zo'n 15 tot 19 jaar oud. Dat zijn bijna twee decennia aan mooie momenten. Natuurlijk hebben katten ook met uitdagingen te kampen. Afhankelijk van de levensfase heeft iedere kat aparte behoeftes.

Hoe meer je over de stadia van een kattenleven en de wensen van jouw kat weet, des te makkelijker kun je jouw kat een gelukkig en gezond leven bieden. zooplus ondersteunt je hierbij met tips en informatie.

Kitten
Adult
Senior
Hond

Intensieve weken voor kat en baasje: de kittenfase

Kitten

Voor een gezonde groei is het juiste kittenvoer na het zogen belangrijk. Om de overstap van moedermelk naar kittenvoer zo goed mogelijk te laten verlopen, krijgen kittens veel kleine maaltijden. Als ze zeven maanden zijn krijgen ze twee hoofdmaaltijden en meerdere kleine maaltijden.

De behoefte aan voedingsstoffen is afhankelijk van het ras, de leeftijd en het temperament van je kat. Geef je kat in deze fase verschillende soorten nat- en droogvoer zodat ze niet aan een type voer gewend raakt

 • Voer
 • Basisuitrusting
 • Onderwijs
 • Ontwikkeling
 • Gezondheidszorg

Ontwikkeling: in 6 fases van kitten tot volwassen kat

Je kat loopt deze ontwikkelingsfases door in een jaar.

 1. Fase: de kitten opent de ogen, maar heeft de nabijheid van de moeder nog nodig.
 2. Fase: de eerste weken worden gekenmerkt door veel slapen, wassen en de ontwikkeling van de melktanden.
 3. Fase: na een maand beginnen de kittens te lopen en eten ze vast voer.
 4. Fase: tot de zesde maand groeien de kittens gestaag en wisselen ze hun tanden.
 5. Fase: na ongeveer zeven maanden zijn jonge poezen geslachtsrijp, voor katers duurt het wat langer.
 6. Fase: na ongeveer een jaar is de groei voltooid en is je kat volwassen.

Karakter: in het eerste jaar leren katten voor het leven

Behalve lichamelijk maken kittens ook qua karakter in het eerste jaar grote veranderingen door. De jonge katten leren van hun moeder belangrijke basics, zoals wassen en jagen. De rest van de socialisatie neem je zelf voor je rekening als je kat bij je intrekt.

Om je katje rustig te laten wennen, moet je veel geduld hebben en het dier veel mogelijkheden bieden om zich terug te trekken. Zo kun je trouwens ook oudere katten socialiseren. 

Verzorging en opvoeding: tips voor ontspannen samenleven

Kleine katten stellen hoge eisen aan hun nieuwe thuis. Naast een veilige schuilplek heeft een kitten ten minste de volgende basisuitrusting nodig:

Maak je woning kattenproof: minimaliseer gevaren vanaf het begin af aan. Zet bijvoorbeeld giftige planten buiten bereik. Je zult veel geduld en begrip voor je nieuwsgierige huisgenoot nodig hebben.

Bij het oefenen met de kattenbak of het afbakenen van grenzen luidt de belangrijkste regel: loven in plaats van vloeken, ook als dat met name in de pubertijd van je kat lastig bevalt. Behalve de opvoeding die bijvoorbeeld met behulp van clickertraining wordt versimpeld, moet je het spelen niet vergeten.

Tigerino

Volwassen katten soortspecifiek houden en verzorgen

Adult

Een volwassen kat heeft dagelijks ca. 300 gram natvoer nodig. Dit is een grove richtlijn die individueel moet worden aangepast aan de leeftijd, activiteit en het gewicht van jouw kat. Zo hebben buitenkatten vaak meer energie nodig dan katten die voornamelijk binnen zijn.

Met de tips in het kattenmagazine van zooplus kun je eenvoudig de juiste hoeveelheid voer voor jouw kat berekenen. Is je kat gecastreerd, dan gelden er speciale regels: voer voor gecastreerde katten moet veel vitaminen en voedingsstoffen bieden zonder veel calorieën. 

 • Voer
 • Basisuitrusting
 • Onderwijs
 • Ontwikkeling
 • Gezondheidszorg

Zo houd je jouw volwassen kat fit.

Wil je zo lang mogelijk van de tijd samen met jouw kat genieten? Voldoende uitdaging voor lichaam en geest, liefdevolle verzorging en het juiste voer zijn de basis voor een lang en gelukkig kattenleven.

Tussen het eerste en zevende levensjaar zijn katten in de bloei van hun leven. Gebruik deze fase om verschillende kattensporten te ontdekken. Ontspan daarna met een gezamenlijk verzorgingsritueel om de band met jouw kat te versterken.  

De juiste verzorging voor volwassen katten

Als je jouw kat al sinds kitten hebt, hoef je voor de verzorging en opvoeding van je volwassen kat geen grote aanpassingen te maken. Katten zijn gewoontedieren en houden dus niet van verandering.

Als er toch een grote verandering aanstaande is of als je buitenkat binnen moet blijven, moet je deze uitdaging zoals normaliter aangaan met geduld en begrip.

Pet Profile

Oudere katten: tips voor een ontspannen oude dag

Senior

Na een rijk kattenleven vol knuffelen en onderzoek door de buurt of woning worden katten kalmer. Met een paar aanpassingen bereid je je kat voor op een mooie oude dag.

 • Voer
 • Basisuitrusting
 • Onderwijs
 • Ontwikkeling
 • Gezondheidszorg

Vanaf wanneer is een kat "senior"?

Met een hogere leeftijd worden katten rustiger en slapen ze meer. Vanaf een jaar of tien is het ook qua gezondheid en uiterlijk te zien dat ze een dagje ouder zijn.

Zodra de eerste tekenen van ouderdom zich voordoen, is het tijd om het dagelijks leven aan te passen aan de speciale eisen van seniorkatten.

Lichamelijke en mentale veranderingen bij oudere katten

Zo herken je dat je kat ouder wordt:

 • De eerste veranderingen van de vacht, zoals grijze haren, worden zichtbaar.
 • De vacht is doffer en klit sneller. De vachtverzorging wordt er met de jaren dus niet makkelijker op.
 • Oudere katten zijn niet meer zo gracieus als jongere katten.
 • Ook de eetlust verandert.
 • Het geheugen en de zintuigen laten het meer afweten. Daarom vergeten oudere katten soms dat ze zindelijk zijn of lopen ze verward rond.

Ook de gewrichten en geest van jouw kat worden ouder. Als artritis, artrose of dementie vroeg kan worden herkend, kunnen de klachten vaak goed worden verminderd. Als jouw kat klachtenvrij is, voorkom je verschillende ouderdomssymptomen door middel van lichamelijke en mentale uitdagingen.

Katten in de rust gezond voeden

Kwalitatief hoogwaardig voer voor oudere katten draagt bij aan een gezond en actief leven.

Senior kattenvoer is

 • makkelijk te kauwen
 • aangepast aan de verlaagde energiebehoefte =
 • kwalitatief hoogwaardig
 • goed verteerbaar
 • vrij van ongedefinieerde inhoudsstoffen

Chronisch zieke katten hebben een speciaal dieet nodig dat door jouw dierenarts wordt aangeraden.

Zo kun je oudere katten het beste verzorgen

Senior katten hebben met name begrip nodig. Nieuwe eigenaardigheden of een urinevlek hier en daar horen er gewoon bij als katten ouder worden.

Ze zijn gebaat bij een kattenbak met lage instap, een opstapje voor de bank, warme holletjes, rustige schuilplekken en een verhoogde voerbak. Bied je dit, dan weet je kat dat je van haar houdt en kan ze in alle rust van haar oude dag genieten.

Bekijk onze zomerfolder!

Zomer folder