Kittens acclimatiseren – basisuitrusting en tips

Kittens acclimatiseren

Als kat en mens onder één dak wonen. Je verwacht binnenkort een nieuw, miauwend huisgenootje bij je thuis? Dan kunnen wij niets anders dan jou van harte feliciteren! Katten zijn namelijk unieke dieren, die in gelijke mate eigenzinnigheid en sensibiliteit hebben. Veel meelevende katten kunnen met hun fijne antennes voelen hoe het met hun baasje gaat en bieden graag wat troost als het baasje eens een keer niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Hun fijngevoeligheid en hun seismografisch gevoel zijn zo ver ontwikkeld dat ze fenomenen als aardbevingen en onweer kunnen aanvoelen voordat het zover is. Dit artikel gaat over: kittens acclimatiseren in hun nieuwe leefomgeving.

Met al hun gevoeligheid, zijn katten anderzijds ook erg onafhankelijk en leven precies zoals ze het zelf willen. Een mix die het erg spannend maakt om samen met een kat te wonen. Het leven aan de zijde van een geliefde kat wordt gegarandeerd nooit saai. Denk wel erg goed na over hoe jouw kat in jouw leefomstandigheden en woonsituatie past, voordat je hem of haar in huis haalt. Met een fulltime carrière is een kat in principe wel prima te verenigen. Je kunt de kat nog beter verzorgen en gezelschap houden als je zzp’er bent en vanuit huis werkt.

In principe kunnen katten de hele dag alleen thuis prima verdragen, maar het is niet de levensstijl die het dier van nature zou kiezen. Het past erg goed bij haar aard om meerdere katten tegelijkertijd in huis te nemen om elkaar gezelschap te houden. Jouw kat zal het zeker op prijs stellen als je hem of haar in de loop van de dag regelmatig bij je haalt om lekker te aaien en ze regelmatig kan genieten van lekker voer in de voerbak.

Denk ook goed na over de vraag waar je jouw kat kunt onderbrengen, mocht je een keer op vakantie willen gaan – of wie er in die tijd voor het diertje kan zorgen. Om de verhuizing voor jouw kat – en daarmee ook voor jezelf – zo prettig mogelijk te maken, begin idealiter op tijd met de voorbereiding en nodige veranderingen in de inrichting. Kittens acclimatiseren hierdoor rustiger en ervaren veel minder stress

Trixie Spielbaum Fliegenpilz

Bij de enorme keuze aan producten voor katten is het natuurlijk hoort een even grote hoeveelheid plezier en je kunt de voorpret op jouw schattige nieuwe huisgenootje al cultiveren bij de voorbereiding op het intrekken van jouw kat door online inspiratie te vinden. Jouw huisdier zal het fantastisch vinden als je hem of haar zo veel mogelijk mogelijkheden biedt om te stoeien, te jagen en te spelen – en je zult bedankt worden met veel spinnen, knuffelen en kopjes.

Afgezien daarvan kun je de kans op het intact houden van jouw meubels en gordijnen beduidend vergroten door jouw kat de mogelijkheid te bieden om de nageltjes aan krabmeubels te scherpen, die daar ook speciaal voor bedoeld zijn.

Tijd voor plezier, spanning en sensatie

Wanneer er een nieuwe besnorhaarde bengel bij je in huis intrekt, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Onder andere dat vooral kleine katten erg speels en avontuurlijk zijn, wat gepaard kan gaan met gevaar in het huis.

zoolove Katzenhaus Home inkl. Kratzbrett

Zowel voor jouw huisdier als voor jouw interieur. Mocht jouw kat een keer zijn of haar nageltjes uitproberen op jouw lievelingsbank en daarbij draden trekken, reageer dan absoluut liefdevol en wijs het dier bijvoorbeeld het kattenhuis met bijbehorend kraboppervlak.

Aan de andere kant kun je de uitgebreid ontwikkelde speel- en ontdekkingslust van een kitten aanwakkeren door prachtig speelgoed zoals een kattenhengel en genieten van de nieuwsgierigheid van jouw kattenkind. De kat vindt alles dat beweegt enorm spannend, net als de muis in het wild.

Katzenangel Bird mit Federn
igračka-catit

Vooral katten die binnenshuis wonen, hebben wat vermaak van hun menselijke huisgenoten nodig en waarderen dit dan ook enorm. In het ideale geval wijd je daarom ongeveer een kwart tot een derde van de dag aan het spelen met jouw kat. Hiervoor is bijvoorbeeld een katten-softbal of een Catit Play-N-Scratch ideaal. Deze laatste verenigt meerdere uiterst spannende aspecten in één speeltje: een krabmat met kattenkruid wordt nog interessanter door een balletje in de rand. Een pluizig bolletje op een veer brengt bovendien nog meer fantasie en speelplezier in het leven van jouw huisdier.

Spelen met jouw kat is onlosmakelijk verbonden met de ideale omstandigheden om hem of haar in te houden en je stimuleert zo ook de jachtinstincten van jouw lieve huisdier. De intensieve bezigheid en het bekijken van jouw schattige kat is ongetwijfeld ook voor jezelf een waar genoegen. De connectie tussen jouw geliefde huisdier en jou kan ook verdiept worden door hem of haar regelmatig met een zachte borstel te verzorgen.

Aumüller-igračka
jouet et chat

Katten zijn echter ook heel erg zelfstandige, zelfgenoegzame dieren en tevreden als ze zich zelf kunnen bezighouden met bijvoorbeeld een kattenspeelkussen. Wanneer katten zelf muizen vangen, wordt dit door sommige experts geïnterpreteerd als een poging om aan het baasje te demonstreren hoe je goed moet jagen – mensen kunnen dit namelijk natuurlijk niet goed.

Doe jouw kat een gunst en laat je verbazen over hoe de kat de prooi doodt – of dat nu om een echte muis uit de tuin of om een kattenspeeltje gaat. Net zoals mensen doen ook katten graag wat in hun aard zit. En als baasje zou je jouw dier de mogelijkheid moeten geven om dit ook te doen.

Kittens acclimatiseren – het kattentoilet

Katten zijn van nature erg op hun hygiëne gesteld en kunnen nog hun neus nog wel eens ophalen als de kattenbak niet aan hun hygiënestandaarden voldoet. Het is dan ook belangrijk dat je het kattentoilet regelmatig schoonmaakt. Kleine katjes die eerder in optimale omstandigheden bij iemand anders hebben gewoond, zijn het over het algemeen wel gewend om de kattenbak op te gaan. Fouten maken is menselijk, maar ook voor katten zijn ongelukjes niet uitgesloten. Slik alle scheldwoorden in ieder geval weg, toon begrip en probeer erachter te komen waar dit gedrag door is veroorzaakt. Mocht het vaker voorkomen, kan er sprake zijn van een ziekte.

Laat in dat geval een dierenarts uitsluiten dat je kat bijvoorbeeld een blaasontsteking heeft. Zorg er voorafgaand aan dat bezoek wel voor dat je kattenbak aan alle eisen van je huisdier voldoet. Als het probleem dan nog steeds blijft bestaan, kan de dierenarts verheldering bieden. Zodat je kat geen claustrofobische neigingen krijgt, moet het kattentoilet vrij ruim zijn. Informatie over de optimale kattenbak vind je in ons artikel ‘De correcte kattenbak.

Op een ruim toilet heeft de kat genoeg plaats om in alle rust haar uitwerpselen te begraven, net als in het wild. Kattenbakken die speciaal gemaakt zijn voor de eisen van je kat zijn er bijvoorbeeld ook als gesloten kattenbak.

Zo blijven de ongewenste geurtjes grotendeels uit jouw leefruimte. Ook in het kattengrit schap heb je een enorme keuze aan soorten. Probeer eventueel verschillende soorten uit en ontdek aan welk grit je kat het meeste plezier beleeft.

Je kunt kiezen uit een grote verscheidenheid aan varianten – van Tigerino LAVENDER Crystals en Golden Grey Master tot Cat’s Best Eco Plus voor de milieubewuste kattenbaasjes. Als de kattenbadkamer aan al haar vereisten voldoet, zal je kat daar sowieso graag een boodschap doen.

Cat's Best Öko Plus / Original Katzenstreu

Bakken en drinkfonteinen – een zaak van goede smaak

Voor katten is genieten een grote deugd. In alle soorten en maten. Slapen, spelen, jagen, eten, drinken: als het maar genieten is. Zorg er dus voor dat thuis alles goed smaakt. Want wat de boer niet kent, eet hij niet – maar als het heerlijk is blijft hij graag  terugkomen! Ook bij katten is dit absoluut het geval. Katten hebben het juist voer – en het juiste water – nodig als ze helemaal aan hun trekken willen komen.

Als je je kitten erbij helpt om aan zijn of haar nieuwe leventje te wennen, zorg er dan voor dat de bakken voor voer en voor water niet op één plek staan. Zo is het net als in het wild. In de vrije natuur bestaat namelijk het gevaar dat het water op die plek verontreinigd is door bloed of andere delen van de (verse) prooi. Instinctief drinkt een kat dus op een andere plek dan waar ze eet.

Catit Design Fresh & Clear Trinkbrunnen, 3 Liter

Zet de waterbak daarom op zijn minst een aantal meter van de voerbak. Een highlight zijn de drinkfonteinen voor katten die het water een beetje laten borrelen. Hierdoor wekt het de indruk van een stromend water, zoals bijvoorbeeld een vijver, waar een kat in het wild maar al te graag haar dorst zou lessen. Een goede (water-)bak is trouwens van glas, keramiek of roestvrij staal van hoge kwaliteit.

Over het algemeen is wel bekend dat katten beter uitkomen met wat minder eten. Als de kat lichamelijk wat verzwakt is, kan het natuurlijk wel heel goed zijn om tijdelijk wat meer te geven. Uit een mooie keramieken bak met motief smaakt het voer niet alleen uitstekend, maar het ziet er ook nog eens leuk uit. Prettig voor mens én dier.

neklizajuća-zdjelica

Met een antislip-bak ben je helemaal bij de tijd en zal de voerbak altijd op zijn plaats blijven staan, zelfs als je kat vol ongeremd enthousiasme aan het eten is. Als je het geluk hebt dat je meerdere katachtige huisgenoten hebt, kan het geen kwaad om meerdere eetplaatsen in te richten. Zo zal het geen probleem zijn als er meerdere dieren tegelijk willen eten en daarbij eventueel de hele ruimte willen claimen.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de ene kat de andere een tikje geeft of tussen haar en de voerbak in gaat staan. Hetzelfde gedrag kun je trouwens ook zien bij krabpalen of de slaapplek. Het zou kunnen dat de sfeer in huis daarmee wat gespannen wordt. Een doodsimpele oplossing is het inrichten van een eigen plekje voor iedere kat. Dan kan de vrede weer in huis terugkeren. Het eetgedrag van je huisdier is een uitstekende maatstaf voor haar algemene welzijn: als het eten je dier smaakt, kun je over het algemeen gerust aannemen dat het goed met haar gaat. En als het goed gaat met je huisdier, kan ook het baasje blij zijn.

Kattenbedden en knuffelmanden – onvervalste oasen van rust

Een van de lievelingshobby’s van katten is slapen. Dat zal sommige van ons niet al te vreemd in de oren klinken. Katten brengen ook met plezier de dag in een zachte sluimer door. Tot wel zestien uur per dag (dat is 76%!) hangen onze huisdieren rond in dromenland. Vooral op regenachtige dagen slapen katten maar al te graag uit, omdat ze weten dat er buiten weinig te missen is. In hun slaap verwerken katten – net als wij mensen – wat ze hebben beleefd toen ze wakker waren. Jagen, spelen en stoeien. Al hun avonturen worden zo verwerkt – zodat ze openstaan voor nieuwe.

Daarnaast is slapen een enorm efficiënte bron van energie voor de kat, omdat een jagersbestaan nu eenmaal vermoeiend is. Maar ook als onze kat niet zo veel op jacht lijkt te zijn, blijft slapen een van haar favoriete bezigheden. Als je een nieuwe kitten in huis hebt gehaald, wees er dan bedacht op dat ze wel tot 90% van de dag kan liggen slapen. En of ze nu slapen of spelen – ze ziet er altijd even schattig uit natuurlijk! Het zou misschien geen kwaad kunnen als wij mensen eens een voorbeeld aan onze sluimerende huisgenootjes zouden nemen en af en toe een welverdiende pauze van ons hectische leven zouden nemen. Neem eens een verkwikkend siësta’tje!

Trixie-ležaj

Je kat zal graag eens voordoen hoe het hoort. Bij de uitgebreide keuze aan onweerstaanbaar zachte knuffelmanden, knuffelholletjes en hangmatten is het ineens ook meer dan begrijpelijk dat je kat zich laat verleiden tot urenlange dutjes.

In hun slaap koelen katten hun lijfjes best fors af. Met een heerlijke mand of een knus holletje weet je zeker dat je diertje het altijd lekker warm heeft en het niet te koud krijgt. Katten liggen ook maar al te graag op comfortabele oppervlakten zoals de speciaal daarvoor gemaakte krabbomen.

Zo vervult de krabpaal verschillende kattenwensen – van krabben en nageltjes scherpen tot slapen. Het is ook iedere keer weer prachtig om je kat te bekijken terwijl hij wakker wordt. Dan doet hij zijn rek- en strekoefeningen om alle spieren eens goed uit de slaapmodus te krijgen. Sommige dieren maken de typische kattenrug, die je misschien wel kent van yoga, of ze gaan naar het krabbord of de krabpaal om zich een uit te kunnen leven en uit te strekken.

Laat je kat in zijn belangrijke regeneratieve, zoete dromen met rust, zodat hij ongestoord nieuwe energie voor zijn latere grote en kleinere avonturen kan bijladen. Vroeger of later zal je lieve dier vrijwillig en uit eigen beweging opstaan – in het uiterste geval pas wanneer hij écht honger krijgt. En dat is bij deze kleine gastronoompjes nou bepaald geen zeldzaam fenomeen. En nadat die honger gestild is, kan je kat weer moeiteloos gaan liggen en lekker slapen. Eat, sleep, repeat, tot in het oneindige. 

Ontdek onze kittenshop en lees ook ons artikel over het opvoeden van kittens.

Onze meest behulpzame artikelen
6 min

Houdt mijn kat van me? 10 tekenen die het bewijzen

Katten zijn mysterieuze wezens. Door hun wisselende gedrag tonen ze dan weer meer of minder genegenheid richting hun baasje. Ook geven ze af en toe subtieler dan honden zouden doen hints dat ze van je houden. Als je katten goed kent, zul je deze tekenen echter snel herkennen. Hoe meer je daarbij op je instinct vertrouwt, net zoals je kat , des te meer je zult zien en voelen dat je kat van je houdt.

4 min

Vijf tekenen dat je kat je vertrouwt

Een harmonieuze relatie met je kat berust op vertrouwen. Maar hoe kun je een vertrouwensband met je kat opbouwen en hoe laten ze zien dat ze je vertrouwen? Dat is goede vraag, want katten staan bekend als onafhankelijk en moeilijk te doorgronden. Echter kunnen deze vijf gedragskenmerken je verraden of en in hoeverre jouw kat je vertrouwt.

5 min

5 redenen om een oudere kat te adopteren

Kleine onhandige kittens zijn zo onweerstaanbaar dat je ze het liefst meteen mee naar huis neemt. Maar heb je er wel eens over nagedacht een volwassen kat te adopteren? Hier lees je wat de voordelen zijn en waarom oudere katten vaak dankbaarder zijn dan kittens.