Alles over kattenvoer

Kattenvoer keuzehulp

Kattenvoer kopen kan nog een hele klus zijn, zeker als je niet alle termen kent of voor het eerst kattenvoer gaat kopen. Met deze pagina willen wij je voorbereiden op het kopen van kattenvoer door aan te geven waar je op moet letten. Het belangrijkste onderscheid wordt gemaakt op basis van leeftijd, ras, gezondheid of eventuele speciale diëten voor een kat. Na het lezen van deze pagina ken je de basiskenmerken van kattenvoer en weet je waar je op moet letten om het kattenvoer te selecteren dat bij jouw kat(ten) past.

Soorten kattenvoer

Allereerst is het belangrijk te weten dat er onderscheid wordt gemaakt tussen een aantal soorten voer:

 • Droogvoer (of brokken): bevat relatief weinig water en kan daarom voor lange tijd worden bewaard. Het advies is om de brokken binnen 2 maanden na opening van de zak te consumeren. De kwaliteit van het voer hangt af van de dierlijke eiwitten die het product bevat, niet van de prijs. Wel is het zo dat goedkopere producten vaak meer plantaardige eiwitten bevatten, die voor sommige katten problemen opleveren met huid of spijsvertering.
 • Natvoer (vaak in een blik of zakje): bevat ongeveer 70-90% water. Veel katten vinden natvoer lekkerder vanwege de sterkere geur. Het is voor katten heel gezond om aanvullend natvoer te eten, zodat ze voldoende vocht binnen krijgen. Naast natvoer hebben ze ook droogvoer nodig, omdat het kauwen op de brokken zorgt voor gezonde tanden.
 • KVV (vers vlees): vers vlees dat soms ingevroren wordt verkocht. Het belangrijkste kenmerk is dat het enkel vlees bevat en ook geschikt is voor menselijkse consumptie. Dit geeft de hoge kwaliteit van het vlees aan. Wij raden wel aan op te letten dat de kat een uitgebalanceerd dieet heeft, waar alle benodigde voedingsstoffen in aanwezig zijn. Combineer je KVV voeding daarom met vlokkenvoer, zodat jouw kat voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Levensfases

Kattenvoer keuzehulp - levensfase

De genoemde levensfases zijn enkel een indicatie en kunnen afwijken. Bij verschillende leeftijden hoort een andere samenstelling van het kattenvoer. Vrijwel al onze voermerken hebben een Kitten, Adult en Senior variant.

Kitten (8 weken – 12 maanden)

De eerste 8 weken moet een kitten worden gevoed door de moeder en hierdoor op het nest blijven. Na 8 weken is de kitten oud genoeg om zelf te eten. Kittens hebben tot drie keer meer energie nodig dan volwassen katten. Kittens zijn nog in de groei en hebben daardoor niet alleen meer energie nodig, maar ook andere voedingsstoffen. Hierin wijkt kittenvoer af van normaal kattenvoer. Voeren van (jonge) kittens kan het best 5 tot 6 keer per dag worden gedaan. Wij raden altijd aan de hoeveelheid kittenvoer te geven die op de verpakking staat aangegeven. Dit is echter enkel een indicatie. Houd goed in de gaten of jouw kitten alles binnen 30 minuten opeet. Wat blijft liggen kun je terug bij het andere voer doen of later geven. Wanneer het kittenvoer erg snel op is dan kun je proberen om wat meer te geven. Let wel op dat de kitten niet dik wordt en zorg dat er altijd voldoende water beschikbaar is. Op de volgende pagina vind je alles voor kittens, zoals kittenvoer en kittenaccessoires.

Adult (1 – 6 jaar)

Volwassen katten hebben minder energie nodig dan kittens, omdat ze niet meer groeien. Adult kattenvoer bevat daarom minder calorieën. Het is ook niet aan te raden om kittenvoer voer aan volwassen katten te voeren. Adult kattenvoer is bedoeld voer katten met een uitgegroeid lichaam en daarom bevat het weer andere voedingstoffen dan bijvoorbeeld kittenvoer. Natuurlijk zijn er grote verschilllen in adult kattenvoer, die we later nog zullen bespreken. Op de volgende pagina vind je alles voor volwassen katten.

Senior (7 jaar of ouder)

Wanneer de huiskat ouder wordt neemt de activiteit van de kat af. Hierdoor hebben ze ook minder energie in hun brokken nodig. Senior kattenvoer bevat minder calorieën en daarnaast ook verschillende toevoegingen die zorgen dat de kat gezond blijft. Hierbij gaat het dan om bijvoorbeeld het versterken van de spieren en gewrichten. Meer informatie vind je hierover op de productpagina van het desbetreffende voer. Het is belangrijk te weten dat de 7 jaar of ouder een richtlijn is. Sommige katten zijn al veel ouder wanneer ze in hun “senior” fase belanden. De belangrijkste indicatie is het activiteitsniveau van de kat. Neemt dit af en neemt het gewicht toe dan is wellicht een idee om over te gaan naar senior kattenvoer. Op de volgende pagina vind je alles voor senior katten.

Kattenrassen

Kattenrassen

Sommige kattenvoerproducenten produceren kattenvoer speciaal afgestemd op specifieke kattenrassen. Wij bespreken hier de meest voorkomende kattenrassen in ons klantenbestand en welke voermerken een specifieke voersoort hebben. Daarnaast geven we nog suggesties voor enkele meer algemene voersoorten. Staat het ras van jouw kat hier onder niet genoemd? Ga dan naar de overzichtspagina met al het rasvoer

Perzische kat

De Perzische kat staat bekend om haar lange dikke vacht en korte poten. De Pers heeft uitgebreide vachtverzorging nodig (zoals borstelen), maar zal dit ook zeker zelf voor haar rekening nemen. Hierdoor kunnen haarballen ontstaan dus bij kattenvoer voor Perzen wordt hier al rekening mee gehouden. Perzen zijn verder rustig en vooral geschikt als binnenkat. Door het (veelal) lage activiteitsniveau is het dus verstandig hier rekening mee te houden in de voeding. Je kunt hier bijvoorbeeld kiezen voor een specifiek voer voor Perzen of voer voor Indoor katten.

Perzische kat kattenvoer bij zooplus: Royal Canin Persian | Concept for Life Indoor Cat | Hill’s Indoor Cat Adult | Overige

Maine Coon

De Maine Coon is een halflangharige, grote en stevig gebouwde kat die een volwassen gewicht heeft van 4-9 kilo. Het is een sociale kat die “betrokken” wil worden bij het gezin. Door de lange haren van de Maine Coon moet deze goed verzorgd worden en regelmatig worden geborsteld. Voor Maine Coons zijn er verschillende mogelijkheden qua voeding, maar de meeste logische keuze is speciaal afgestemd voer voor Maine Coons of grote katten.

Maine Coon kattenvoer bij zooplus: Royal Canin Maine Coon | Concept for Life Maine Coon | Sanabelle Grande | Overige

Britse Korthaar

De Britse Korthaar heeft een elegant uiterlijk en zacht, plucheachtige vacht. De Brit is middelgroot tot groot en heeft een compact en uitgebalanceerd lichaam. De Brits Korthaar is over het algemeen een zeer rustige en onafhankelijke kat. De kat is zeker geen schootkat, maar komt liever in de buurt van het baasje zitten. Het is aan te raden de kat eenmaal per week te borstelen. De Brits Korthaar is veelal een binnenkat, waardoor rasspecifieke voeding of een Indoor kattenvoervariant een goede keuze is.

Brits Korthaar kattenvoer bij zooplus: Royal Canin British Shorthair | Concept For Life British Shorthair | Hill’s Indoor Cat Adult | Overige

Sphynx

De Sphynx springt direct in het oog door de haarloze vacht. De kat is redelijk gespierd. Een Sphynx is een onverschrokken kat die makkelijk in de omgang is en houdt van knuffelen. De huid van de Sphynx heeft zeker goede verzorging nodig en in de zomer insmeren is zeker geen overbodige luxe. De Sphynx is over het algemeen een echte binnenkat. Hierdoor is rasspecifiek of Indoor Kattenvoer het meest geschikt.

Sphynx kattenvoer bij zooplus: Royal Canin Sphynx | Concept for Life Indoor Cat | Hill’s Indoor Cat Adult | Overige

Ragdoll

De Ragdoll is een grote kat die tussen de 3 en 10 kg kan wegen. De Ragdoll is onzettend speels en dat blijven ze hun hele leven lang. Het zijn geen schootzitters, maar wel heel sociaal en makkelijk met andere huisdieren. Qua kattenvoer is er voor de Ragdoll rasspecifiek voer of voer gericht op grote katten.

Ragdoll kattenvoer bij zooplus: Royal Canin Ragdoll | Happy Cat Adult Large Breed | Sanabelle Grande | Overige

Checklist kattenvoer

De bovenstaande informatie geeft je een start bij de keuze voor het juiste kattenvoer voor jouw kat. Daarnaast staat op iedere verpakking, en bij ieder product in onze webshop, altijd een voedingsadvies. Dit voedingsadvies is een goed startpunt om de hoeveelheid voeding voor jouw kat te bepalen. Uiteraard hangt de hoeveelheid voeding af van enkele factoren:

 • Grootte: grote katten hebben normaal meer voeding nodig.
 • Levensfase: oudere katten hebben normaal minder voeding nodig.
 • Activiteit: actieve of buitenkatten hebben meer voeding nodig.
 • Speciale gevallen: gesteriliseerde katten, dragende katten of zogende katten kunnen afwijkende voedingsbehoeften hebben. Overleg in dit geval altijd met een dierenarts.
 • Individuele karakteristieken: wanneer een kat bijvoorbeeld last heeft van overgewicht is het verstandig minder voeding te geven, zodat het overgewicht afneemt.

Het is daarnaast aan te raden je kat meerdere keren per dag voer te geven:

 • Kitten, jonger dan 6 maanden: 5 tot 6 keer per dag
 • Kitten, 6 tot 12 maanden: 3 keer per dag
 • Volwassen/Senior, ouder dan 6 jaar: 2 keer per dag
Premium merken

Bekijk de premiummerken kattenvoer, die verkrijgbaar zijn bij zooplus, op de pagina voor katten droogvoer en het volledige assortiment natvoer op de pagina voor katten natvoer.