Keuzehulp tuigjes

keuzehulp hondentuigjes

Meetinstructies

keuzehulp hondentuigjes

Wanneer je een tuigje aanschaft voor je hond, is het van belang dat je tijdens de eerste keren van het dragen goed moet op letten of je hond wel voldoende bewegingsruimte heeft in het tuigje. Het is gebruikelijk om wat speelruimte over te laten tussen het tuigje en je hond. Het is dus belangrijk en noodzakelijk om de juiste maat van het tuigje te bepalen.

Neem een flexibel meetlint en meet hiermee de ruglengte van de hond, vanaf het einde van de nek (tussen de schouderbladen) tot aan het begin van de staart. De borstomvang meet je op het breedste punt van de borst, direct achter de voorpoten. Om het hondentuigje comfortabel te laten zitten, houd je een extra 2 cm (2 vingers) aan.

De borstomvang van je hond kun je bij het aanschaffen van een desbetreffend hondentuigje aflezen in de matentabel. Het komt wel eens voor dat de borstomvang van je hond valt in meerdere maten. Wanneer je hond nog in de groei is, kun je het beste kiezen voor de grootste maat. Zo kan je hond nog doorgroeien in het tuigje. Wanneer je hond de maat heeft wat bij de ene maat de bovengrens bereikt en bij de andere maat de ondergrens kun je ook hier het beste kiezen voor de grootste maat. Let op, wanneer een hondentuigje te strak zit bij je hond kan dit leiden tot erge schuurplekken of snijwonden bij bijvoorbeeld de oksels van je hond.

Meetinstructies afbeelding

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten tuigjes voor honden. Zo zorgen de Julius-K9 tuigen voor ultiem comfort en zijn H-tuigen ideaal voor honden die nog in de groei zijn. Trekt jouw hond erg veel tijdens het wandelen? Probeer dan eens een Anti-trek tuigen. Deze verminderen het trekken zonder oncomfortabel te zijn voor jouw hond. Daarnaast hebben we nog Instap-tuigen, speciaal voor honden die geen poot(je) op willen tillen, zeer eenvoudige instap. En Racing-tuigen welke snel en gemakkelijk aan te trekken zijn en deze hebben een handvat op het tuig zitten. Erg veel verschillende tuigjes, maar voor iedere hond wel een passend tuigje te vinden.

Checklist

De bovenstaande informatie geeft je een start bij de keuze voor het aanschaffen van het juiste hondentuigje. Om het nog een keer op een rijtje te zetten hebben we onderstaande checklist voor jou gemaakt. Deze checklist geeft je een goed overzicht van waar je op moet letten bij jouw keuze.

  • Waarom een tuigje: met een hondentuigje wordt de trekkracht verdeeld, wat vaak als prettiger wordt ervaren.
  • Meetinstructies: houdt rekening met voldoende bewegingsruimte.
  • Verschillende soorten: er zijn veel verschillende soorten hondentuigjes. Ga je voor ultiem comfort dan zijn de Julius-K9 tuigjes uitermate geschikt. Trekt je hond vaak aan de lijn, dan zijn Anti-trek tuigen geschikt!