Informatie over Seresto

Wat is de Seresto vlooienband voor katten?

Het is een innovatieve halsband die je kat tot wel 8 maanden lang tegen vlooien en teken beschermt. Zodra je de band om de nek van je kat hebt gedaan, hoef je je 8 maanden lang geen zorgen meer te maken over behandelingen tegen vlooien en teken.

Hoe doe ik Seresto om bij mijn kat?

De band dient contact te maken met de talglaag van de huid om goed te kunnen werken. Het is belangrijk dat de band strak genoeg wordt omgedaan met twee vingers (plat) tussen de band en de nek. Bij een langharig dier dient de band onder het haardek te wordt geplaatst. Indien de band los om de nek hangt kan het niet de juiste werkzaamheid bieden.

Vragen en antwoorden:

Wat zijn de werkzame bestanddelen?

De Seresto halsband voor katten bevat 2 werkzame bestanddelen: imidacloprid, dat volgroeide vlooien en vlooienlarven bestrijdt, en flumethrine, dat afrekent met teken in alle fasen van de levenscyclus. Beide bestanddelen werken op basis van contact, waardoor de parasieten dus niet eerst hoeven te bijten om te worden bestreden.

Mijn kat draagt een Seresto halsband. Waarom zie ik dan nog steeds een teek?

Teken kunnen nog altijd op de vacht van je kat terechtkomen als hij langs ze loopt, ook als hij een Seresto halsband voor katten draagt. De werkzame bestanddelen werken door middel van contact. De teek moet dus eerst op je huisdier terechtkomen en wordt pas daarna blootgesteld aan het werkzame bestanddeel, dat de teek vervolgens afweert en doodt. Het kan desondanks voorkomen dat een teek zich aan je huisdier hecht, vooral in gebieden waar bijzonder veel teken zitten. Verreweg de meeste teken worden echter afgeweerd en gedood voordat ze kunnen bijten.

Controleer in zulke gevallen steeds:

  • Is de pasvorm van de band correct? Twee vingers plat tussen de band en de nek, zodat de band zijn volledige werkzaamheid kan uitvoeren. De actieve stoffen verspreiden zich vanaf de plaats van direct contact met de huid over het gehele huidoppervlak, dus een goed contact is primordiaal
  • Word de kat vaak gewassen met shampoo? Vermijd langdurige en sterke blootstelling aan water en shampoo, aangezien op die manier de werkingsduur wordt verkort. Onderzoek toont aan dat een onderdompeling in water of maandelijks wassen met shampoo de werkingsduur van 8 maanden tegen teken niet significant verkort na herverdeling van de werkzame bestanddelen in de vacht, terwijl de doeltreffendheid tegen de vlooien geleidelijk wordt verminderd vanaf de vijfde maand.

Is de Seresto halsband voor katten ook geschikt voor kittens?

De Seresto halsband is geschikt voor kittens van minstens 10 weken oud.

Moet ik wachten met een nieuwe band omdoen als ik net de oude heb verwijderd?

Nee. Sterker nog, het is belangrijk dat je meteen een nieuwe halsband omdoet. Doe je dat niet, dan is er een periode waarin je kat niet wordt beschermd.

Kan ik de halsband gebruiken in combinatie met normale halsbanden?

Zeker! Dat heeft helemaal geen invloed op de werking van de Seresto halsband voor katten, als je ervoor zorgt dat Seresto nog steeds contact maakt met de vacht en huid van je kat.

Mijn kat krabt zichzelf rondom de vlooienband. Wat moet ik doen?

Hoewel het niet vaak voorkomt, treden er soms milde reacties op bij de plek waar de band contact maakt met de huid. Dat veroorzaakt jeuk, roodheid en haaruitval. Deze symptomen verdwijnen meestal binnen 1 tot 2 weken vanzelf, zonder dat je de band hoeft te verwijderen. Je kat raakt in die periode namelijk gewend aan de band. In sommige gevallen is het verstandig om de band even af te doen totdat de symptomen zijn weggetrokken. In zeldzame gevallen krijgen katten rondom de band last van huidontstekingen, eczeem of wondjes. In dat soort gevallen raden we altijd aan de band weer af te doen. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.

Is de Seresto halsband voor katten waterbestendig?

De Seresto halsband voor katten is waterbestendig en hoeft niet te worden verwijderd als je kat nat wordt of in bad gaat. De werkzame bestanddelen zitten in de matrix van de halsband en komen niet in het water terecht als je kat nat wordt. De bestanddelen verspreiden zich door de vettige laag van de huid en de vacht van je kat. Zelfs als die vettige laag tijdens een wasbeurt deels wordt verwijderd, zorgt de halsband ervoor dat de werkzame bestanddelen snel weer worden verspreid en je kat wordt beschermd.

Vermijd langdurige en sterke blootstelling aan water en shampoo, aangezien op die manier de werkingsduur wordt verkort. Onderzoek toont aan dat een onderdompeling in water of maandelijks wassen met shampoo de werkingsduur van 8 maanden tegen teken niet significant verkort na herverdeling van de werkzame bestanddelen in de vacht, terwijl de doeltreffendheid tegen de vlooien geleidelijk wordt verminderd vanaf de vijfde maand.

Wat gebeurt er als mijn kat met zijn halsband ergens aan vast komt te zitten?

De vlooienband is voorzien van een dubbel veiligheidssysteem. Dat werkt met een sluiting die vanzelf loskomt als je kat vastzit. Bij een specifieke hoeveelheid kracht breekt de band daarnaast vanzelf in tweeën op een daarvoor voorzien zwak punt in de band.

Kan ik de vlooienband een aantal maanden afdoen en daarna weer omdoen?

Die gebruikswijze is niet getest en kan ertoe leiden dat je kat niet optimaal wordt beschermd. Daarom raden we je dit af. Voor de beste bescherming tegen teken en vlooien moet de band onafgebroken worden gedragen en elke 8 maanden worden vervangen. Heb je de band maar heel even losgemaakt, bijvoorbeeld tijdens een wasbeurt, dan kun je hem zonder problemen weer omdoen.

Hoelang gaat de halsband mee?

Eén Seresto halsband beschermt je kat tot wel 8 maanden lang tegen vlooien en teken. Voor onafgebroken bescherming kun je de band na die tijd het beste meteen vervangen.

Kan je de Seresto band vastmaken zodat een kat hem minder gemakkelijk af krijgt?

Dit wordt absoluut niet geadviseerd, aangezien het veiligheidsmechanisme, dat voorkomt dat uw kat ergens achter blijft haken, dan niet meer zal werken. Om te voorkomen dat een kat de halsband af kan krijgen, is het belangrijk dat hij vast genoeg aan is: twee vingers (plat) tussen de band en de nek. Zo kan de kat minder gemakkelijk met haar poot de band lostrekken.

Moet de band na 8 maanden verwijderd worden?

Ja, als de band langer dan 8 maanden gedragen wordt, kan het zijn dat hij hard wordt. Het hard worden van de banden na de gebruiksperiode is het gevolg van het geleidelijk vrijkomen van de (werkzame) stoffen uit de band tijdens het dragen en hangt af van meerdere factoren, waaronder het weer en de vacht van het dier. Dus de ene band zal niet altijd even snel hard worden na 8 maanden als de andere. Het is dus best om de datum van aanbrengen goed te noteren, en 8 maanden later de band te verwijderen.

Mag de Seresto halsband tijdelijk verwijderd worden?

De halsband dient gedurende de beschermingsperiode van 8 maanden continu gedragen te worden en verwijderd te worden op het einde van deze periode. Het verwijderen van Seresto kan eventueel occasioneel en zo kort mogelijk, bijvoorbeeld als de nek van de kat gekamd moet worden.