Informatie over Seresto

Wat is de Seresto halsband voor honden?

Het is een innovatieve halsband die je hond tot wel 8 maanden lang tegen vlooien en teken beschermt. Wanneer je de band om de nek van je huisdier hebt gedaan, hoef je je tot 8 maanden lang geen zorgen meer te maken over behandelingen tegen vlooien en teken.

Hoe doe ik Seresto om bij mijn hond?

De band dient contact te maken met de talglaag van de huid om goed te kunnen werken. Het is belangrijk dat de band strak genoeg wordt omgedaan met twee vingers (plat) tussen de band en de nek. Bij een langharig dier dient de band onder het haardek te wordt geplaatst. Indien de band los om de nek hangt kan het niet de juiste werkzaamheid bieden.

Vragen en antwoorden:

 • Wat zijn de werkzame bestanddelen?

  De Seresto halsband voor honden bevat 2 werkzame bestanddelen: imidacloprid, dat volgroeide vlooien en vlooienlarven bestrijdt, en flumethrine, dat afrekent met teken in alle fasen van de levenscyclus.

 • Mijn hond draagt een Seresto halsband. Waarom zie ik dan nog steeds een teek?

  Teken kunnen nog altijd op de vacht van je hond terechtkomen als hij langs ze loopt, ook als hij een Seresto halsband draagt. De werkzame bestanddelen werken door middel van contact. De teek moet dus eerst op je huisdier terechtkomen en wordt pas daarna blootgesteld aan het werkzame bestanddeel, dat de teek vervolgens afweert en doodt. Het kan voorkomen dat een teek zich aan je huisdier hecht. Dat gebeurt voornamelijk in gebieden waar bijzonder veel teken zitten. De meeste teken worden echter afgeweerd en gedood voordat ze kunnen bijten.

  Controleer in zulke gevallen steeds:

  • Is de pasvorm van de band correct? Twee vingers plat tussen de band en de nek, zodat de band zijn volledige werkzaamheid kan uitvoeren. De actieve stoffen verspreiden zich vanaf de plaats van direct contact met de huid over het gehele huidoppervlak, dus een goed contact is primordiaal.
  • Word de hond vaak gewassen met shampoo? Vermijd langdurige en sterke blootstelling aan water en shampoo, aangezien op die manier de werkingsduur wordt verkort. Onderzoek toont aan dat een onderdompeling in water of maandelijks wassen met shampoo de werkingsduur van 8 maanden tegen teken niet significant verkort na herverdeling van de werkzame bestanddelen in de vacht, terwijl de doeltreffendheid tegen de vlooien geleidelijk wordt verminderd vanaf de vijfde maand.
 • Is de Seresto halsband voor honden ook geschikt voor puppy’s?

  De Seresto halsband voor honden is geschikt voor puppy’s van minstens 7 weken oud.

 • Moet ik wachten met een nieuwe band omdoen als ik net de oude heb verwijderd?

  Nee. Sterker nog, het is belangrijk dat je meteen een nieuwe halsband omdoet. Doe je dat niet, dan is er een periode waarin je hond niet wordt beschermd.

 • Kan ik een riem of naamplaatje aan de Seresto halsband voor honden bevestigen?

  Nee. Sterker nog, als je een riem aan de halsband vastmaakt, kan de kracht van je hond ervoor zorgen dat de veiligheidssluiting wordt geopend. Gebruik een normale halsband in combinatie met de Seresto halsband en maak riemen altijd vast aan de normale halsband. Wil je een decoratie aan de Seresto halsband vastmaken, volg dan altijd duidelijk de bij de decoratie meegeleverde instructies.

 • Is de halsband waterbestendig? Moet ik de band afdoen als mijn hond nat wordt?

  De Seresto halsband voor honden is waterbestendig en hoeft niet te worden verwijderd als je hond een duik neemt of in bad gaat. De werkzame bestanddelen zitten in de matrix van de halsband en komen niet in het water terecht als je hond gaat zwemmen. De bestanddelen verspreiden zich door de vettige laag van de huid en de vacht van je hond. Zelfs als die vettige laag tijdens een wasbeurt deels wordt verwijderd, zorgt de halsband ervoor dat de werkzame bestanddelen snel weer worden verspreid en je hond wordt beschermd.

  Vermijd langdurige en sterke blootstelling aan water en shampoo, aangezien op die manier de werkingsduur wordt verkort. Onderzoek toont aan dat een onderdompeling in water of maandelijks wassen met shampoo de werkingsduur van 8 maanden tegen teken niet significant verkort na herverdeling van de werkzame bestanddelen in de vacht, terwijl de doeltreffendheid tegen de vlooien geleidelijk wordt verminderd vanaf de vijfde maand.

 • Hoe vaak mag ik mijn hond laten zwemmen als hij de halsband om heeft?

  De Seresto halsband voor honden is waterbestendig en blijft effectief werken als je hond nat wordt. Je hoeft de band niet te verwijderen als je hond een duik gaat nemen. Uit onderzoek blijkt dat een maandelijkse wasbeurt met shampoo en onderdompeling in water erg weinig effect heeft op de 8 maanden bescherming tegen teken, terwijl de werking tegen vlooien stapsgewijs afneemt vanaf de vijfde maand.

 • Wat gebeurt er als mijn hond met zijn halsband ergens aan vast komt te zitten?

  De halsband beschikt over een veiligheidsslot. Dat werkt met een sluiting die vanzelf loskomt als je hond vastzit. De kleine halsband heeft een dubbele beveiliging. Die werkt namelijk niet alleen met de sluiting, maar breekt bij een bepaalde hoeveelheid kracht doormidden op een daarvoor voorzien verzwakt punt. Als er veel druk op de band wordt gezet, knakt deze dus vanzelf.

 • Mijn hond krabt zichzelf rondom de halsband. Wat moet ik doen?

  Zelden krabben honden zich bij de halsband gedurende de eerste dagen nadat je deze hebt omgedaan. Let er altijd goed op dat de band niet te strak zit. Hoewel milde reacties, zoals jeuk, roodheid en haaruitval, inderdaad kunnen voorkomen, is dat wel zeldzaam. Meestal verdwijnen deze symptomen binnen een tot 2 weken, waardoor je de band dus gewoon kunt blijven gebruiken. In sommige gevallen is het verstandig om de band even af te doen totdat de symptomen zijn weggetrokken. In zeer zeldzame gevallen krijgen honden rondom de band last van huidontstekingen, eczeem of wondjes. In dat soort gevallen raden we altijd aan de band weer af te doen. Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts.

 • Kan ik de halsband een aantal maanden afdoen en daarna weer omdoen?

  Dat raden we niet aan. Die gebruikswijze is namelijk niet getest en kan ervoor zorgen dat je hond niet optimaal wordt beschermd. Voor de beste bescherming tegen teken en vlooien moet de band onafgebroken worden gedragen en uiterlijk elke 8 maanden worden vervangen. Heb je de band maar heel even losgemaakt, bijvoorbeeld tijdens een wasbeurt, dan kun je hem zonder problemen weer omdoen.

 • Hoelang gaat de halsband mee?

  Eén Seresto halsband beschermt je hond tot wel 8 maanden lang tegen vlooien en teken. Voor onafgebroken bescherming kun je de band na die tijd het beste meteen vervangen.

 • Moet de band na 8 maanden verwijderd worden?

  Ja, als de band langer dan 8 maanden gedragen wordt, kan het zijn dat hij hard wordt. Het hard worden van de banden na de gebruiksperiode is het gevolg van het geleidelijk vrijkomen van de (werkzame) stoffen uit de band tijdens het dragen en hangt af van meerdere factoren, waaronder het weer en de vacht van het dier. Dus de ene band zal niet altijd even snel hard worden na 8 maanden als de andere. Het is dus best om de datum van aanbrengen goed te noteren, en 8 maanden later de band te verwijderen.

 • Kan Seresto een lokale reactie geven?

  Ja, reacties op de toedieningsplaats zoals jeuk, roodheid en haarverlies kunnen voorkomen. Deze zijn gemeld als zeldzaam (< 0,1%) en verdwijnen doorgaans binnen 1 tot 2 weken. In enkele gevallen wordt het tijdelijk verwijderen van de halsband aanbevolen, totdat de symptomen verdwenen zijn.

  In zeer zeldzame gevallen (< 0,01%) kunnen reacties op de toedieningsplaats, zoals dermatitis, ontsteking, eczeem, laesies of bloedingen optreden en in deze gevallen wordt aanbevolen de halsband af te doen.

 • Mag de Seresto halsband tijdelijk verwijderd worden?

  De halsband dient gedurende de beschermingsperiode van 8 maanden continu gedragen te worden en verwijderd te worden op het einde van deze periode. Het verwijderen van Seresto kan eventueel occasioneel en zo kort mogelijk, bijvoorbeeld als de nek van de hond gekamd moet worden.

 • Beschermt Seresto tegen Leishmania?

  Ja, Seresto halsband voor honden zorgt voor een verlaging van het risico op infectie met Leishmania infantum via overdracht door zandvliegjes tot 8 maanden.