Alles over hondenvoer

Alles over hondenvoer

Het selecteren van het juiste hondenvoer is niet eenvoudig, er zijn zoveel soorten en smaken. Daarom heeft zooplus voor je deze hondenvoer keuzehulp gemaakt, die jouw keuze voor hondenvoer moet vergemakkelijken. Het belangrijkste onderscheid bij hondenvoer wordt gemaakt op basis van leeftijd, ras en eventuele speciale voedingsbehoeften. Na het lezen van deze pagina weet je waar je op moet letten bij de keuze voor het juiste hondenvoer voor jouw hond.

Soorten hondenvoer

 • Droogvoer (of brokken): bevat slechts weinig vocht en is daardoor lang houdbaar. Wij adviseren je droogvoer binnen twee maanden na opening van de verpakking te gebruiken. De kwaliteit van droogvoer is niet gebaseerd op de prijs, maar op het aandeel aan dierlijke proteïnen in het voer. Hondenvoer van een lagere kwaliteit bevat meer granen en plantaardige proteïnen. Deze kunnen bij sommige honden leiden tot problemen aan de huid of de spijsvertering. Droogvoer is overigens altijd compleetvoer en hoeft dus niet per se met ander hondenvoer gecombineerd te worden.
 • Natvoer (vaak in een blik of zakje): bestaat voor 70% tot 90% uit water. Veel honden houden van natvoer vanwege de sterke geur. Met een voedingspatroon bestaand uit zowel droogvoer, als natvoer is jouw hond compleet gevoed. Om problemen aan de tanden te voorkomen moeten honden op brokken kauwen en daarom is het voeden met alleen natvoer niet aan te raden.
 • Vers vlees: wordt met de volgende begrippen aangegeven: BARF staat voor Bones And Raw Food en KVV staat voor Kompleet Vers Vlees. Bij vers vlees voor honden wordt vlees gebruikt dat ook geschikt is voor menselijke consumptie. Dit geeft de hoge kwaliteit van het vlees aan. BARF of KVV moet gecombineerd worden met vlokkenvoer, zodat de hond voldoende vezels eet. Let je er op dat jouw hond bij deze voedingswijze alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en geen probleem met ondervoeding krijgt.

De meeste soorten hondenvoer, droogvoer, natvoer en kvv, zijn ingedeeld naar levensfase, grootte en het ras van de hond. Bij de levensfase wordt een onderscheid gemaakt tussen puppy/junior, adult en senior honden. De grootte en de samenstelling van de brokken zijn aangepast aan de grootte van de hond en zijn ras. Een Golden Retriever heeft een ander voedingspatroon dan een chihuahua. Verder kunnen speciale voedingsbehoeften een rol spelen bij de keuze voor hondenvoer.

Levensfases

Levensfase hond

De onderstaande levensfases zijn slechts een indicatie en kunnen per ras en grootte van de hond verschillend zijn. Kleine honden worden vaak ouder dan grote honden. Daarentegen hebben grotere honden meer tijd nodig om volwassen te worden. Voor een specifiek voedingsadvies voor jouw hond kun je het beste jouw dierenarts vragen.

Puppy (0-24 maanden)

Puppies jonger dan 6 maanden moeten idealiter altijd puppyvoer krijgen. Puppies hebben voeding nodig met veel proteïnen en calorieën. Na circa 6 maanden kun je overgaan op een ander type voer, meestal een Junior variant. Dit voer bevat minder calorieën, maar nog steeds veel proteïnen, zodat jouw hond voldoende voedingstoffen binnen krijgt voor de groei van zijn botten en spieren. Op de volgende pagina vind je alles voor puppies en jonge honden.

Adult (1-9 jaar)

Afhankelijk van het ras en de grootte van jouw hond, kun je na de puppytijd overgaan op volwassen voeding. Hoe groter de hond, des te langer hij nodig heeft om volwassen te worden.

 • Kleine honden, tot 10 kg: 10-12 maanden
 • Middelgrote honden, 11-25 kg: 12-18 maanden
 • Grote honden, meer dan 25 kg: 18-24 maanden

Het moment waarop een hond volledig volgroeid is, verschilt per hond en is daarom moelijk om algemeen te voorspellen. Specifieke informatie over jouw hond kun je het beste aan de dierenarts vragen. Op de volgende pagina vind je alles voor volwassen honden.

Senior (7 jaar of ouder)

De belangrijkste reden om van volwassen hondenvoer naar senior hondenvoer over te stappen, is het lagere aantal caloriën. Bepaal aan de hand van de activiteit van jouw hond of een overstap naar minder calorierijk voer zinvol is. Als jouw hond echter nog steeds actief is op een hogere leeftijd, dan is overstappen naar senior voer in de meeste gevallen niet nodig. Op de volgende pagina vind je alles voor senior honden.

Hondenrassen

Hondenrassen

Ieder hondenras vraagt om een andere voeding. zooplus heeft voor u de populairste hondenrassen op een rij gezet met voermerken, die speciaal op deze rassen zijn toegesneden. Staat het ras van jouw hond hier onder niet genoemd? Ga dan naar de overzichtspagina met al het rasvoer.

Labrador

De Labrador is één van de meest geliefde hondenrassen. Deze middelgrote hond met zijn korte, dikke vacht is vriendelijk, nieuwsgierig en graag in gezelschap. De labrador, die het vaakst met een zwarte vacht voorkomt, is een zeer actieve hond die graag in beweging is. Het ideale voer voor een labrador heeft daarom een hoog vleesaandeel, omdat vlees de belangrijkste leverancier van dierlijke proteïnen is.

Labrador hondenvoer bij zooplus: Royal Canin Breed Labrador Retriever | Eukanuba Breed Specific Labrador Retriever | Concept for Life Labrador Retriever | Overige

Chihuahua

De Chihuahua is het kleinste hondenras ter wereld en met zijn naar verhouding grote oren en grote ogen een opvallende verschijning. Door zijn lichaamsgrootte heeft de chihuahua weinig voer nodig. Het voer moet echter wel alle belangrijke voedingsstoffen bevatten, zoals vitaminen en mineralen, want ook al is een chihuahua niet zo groot, hij beweegt graag.

Chihuahua hondenvoer bij zooplus: Royal Canin Breed Chihuahua Junior | Royal Canin Breed Chihuahua Adult | Overige

Golden Retriever

De Golden Retriever is met zijn glanzende goudkleurige vacht en evenwichtige lichaamsbouw een aantrekkelijke en daaroor geliefde hond. Door zijn ijver en intelligentie wordt hij graag ingezet als blindengeleide- of reddingshond. De Golden Retriever is tevens een actieve hond, die met zijn sterke botten en spieren graag beweegt. Het ideale voedingspatroon voor een Golden Retriever bestaat uit zowel droog- als natvoer.

Golden Retriever hondenvoer bij zooplus: Royal Canin Breed Golden Retriever | Eukanuba Breed Specific Golden Retriever | Concept for Life Golden Retriever | Overige

Franse Bulldog

De Franse Bulldog heeft een kort en gedrongen uiterlijk en grote wijd uitstaande oren. Door hun kortademigheid en ook zijn korte poten is de Franse Bulldog geen liefhebber van lange wandelingen en is de hond niet zo actief. Qua voeding heeft de Franse Bulldog het liefst voer met voldoende proteïnen, die het behoud van zijn spiermassa ondersteunen.

Franse Bulldog hondenvoer bij zooplus: Royal Canin Breed French Bulldog | Overige

Duitse herder

De Duitse herder is als hond veelzijdig inzetbaar en zeer geliefd als politiehond, reddingshond en speurhond. Een Duitse herdershond is trouw aan zijn baasje en wil graag mentaal en fysiek uitgedaagd worden. In zijn voerbak ziet de Duitse herder het liefst voer met een hoog vleesaandeel, zodat hij voldoende hoogwaardige voedingsstoffen binnenkrijgt.

Duitse herder hondenvoer bij zooplus: Royal Canin Breed German Shepherd | Eukanuba Breed Specific German Shepherd | Overige

Speciaal hondenvoer

Speciaal hondenvoer

Naast levensfase en ras zijn er nog enkele andere verschillen tussen hondenvoersoorten die belangrijk zijn.

Veterinary hondenvoer

Veterinary hondenvoer is voer dat speciaal is samengesteld voor verschillende aandoeningen, zoals bijvoorbeeld allergieën, overgewicht, spijsverteringsproblemen, gewrichtsproblemen of nieraandoeningen. Veterinary voer mag je alleen op aanraden van jouw dierenarts voeren. Als je jouw hond veterinary voer geeft, ga dan regelmatig ter controle naar de dierenarts.

Graanvrij hondenvoer

Graanvrij hondenvoer bevat zoals het woord al zegt geen granen. Deze voeding heeft een hoog vleespercentage en is daardoor gemakkelijker te verteren, vooral voor honden die last hebben van voedselallergieën of voedselovergevoeligheid. Raadpleeg het verpakkingsetiket voor de precieze samenstelling van graanvrij hondenvoer.

Biologisch hondenvoer

Biologisch hondenvoer bevat ingrediënten, die voor tenminste 95% uit biologische teelt of productie bestaan. Dierlijk vlees voor dit voer wordt op biologische wijze geproduceerd. Ook de teelt van de plantaardige bestanddelen gebeurt volgens biologische richtlijnen. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met een duurzame omgang met grondstoffen, energie en het milieu.

Sensitive/Hypoallergeen hondenvoer

Hypoallergeen hondenvoer is speciaal voor honden die last hebben van voedselintoleranties. De bestanddelen van hypoallergeen voer zijn zo uitgekozen, dat ze het risico op allergieën zo klein mogelijk houden. Geef jouw hond echter alleen hypoallergeen hondenvoer, als de dierenarts je dat heeft aangeraden.

Koudgeperst hondenvoer

Bij koudgeperst hondenvoer worden de ingrediënten van het voer zorgvuldig en zeer behoedzaam koudgeperst. Bij dit speciale productieproces wordt minder hitte gebruikt waardoor de voedingsstoffen veel beter worden behouden en het voer zijn natuurlijke smaak behoudt.

Checklist

De bovenstaande informatie geeft je een start bij de keuze voor het juiste hondenvoer voor jouw hond. Daarnaast staat op iedere verpakking, en bij ieder product in onze webshop, altijd een voedingsadvies. Dit voedingsadvies is een goed startpunt om de hoeveelheid voeding voor jouw hond te bepalen. Daarnaast hangt de hoeveelheid voer af van verschillende factoren:

 • Grootte: de grootte van de brokken hangt af van de grootte van de hond. Grote honden eten grotere brokken dan kleine honden
 • Levensfase: oudere honden hebben voeding nodig, dat minder calorieën bevat, omdat zij doorgaans niet meer zo actief zijn als jongere honden
 • Activiteit: actieve honden hebben voer met een hoger caloriegehalte nodig
 • Leefomstandigheden: gecastreerde of zwangere honden kunnen andere voeding nodig hebben, overleg dit altijd met jouw dierenarts
 • Individuele eigenschappen: honden met over- of ondergewicht of gezondheidsproblemen

Een voedingsadvies, dat je op de verpakking van het voer en ook in onze webshop bij ieder soort voer kunt lezen, geeft altijd de gewenste hoeveelheid voer per dag weer. Deze hoeveelheid moet over de verschillende voermomenten worden verdeeld:

 • 2 voermomenten per dag is voor de meeste honden voldoende
 • 3 tot 4 voermomenten per dag voor puppies en honden met spijsverteringsproblemen
Premium hondenvoer

Bekijk de premiummerken hondenvoer, die verkrijgbaar zijn bij zooplus, op de pagina voor honden droogvoer en het volledige assortiment natvoer op de pagina voor honden natvoer.