Overgewicht bij katten: tips voor een betere gezondheid

Het zijn niet alleen wij mensen die een probleem hebben met overtollige vetophopingen. Uit onderzoek blijkt dat tussen de 44 en 60 procent van alle katten te veel weegt. Obesitas bij katten is niet ongewoon.

De redenen? Soms zijn we gewoon te lief voor onze viervoeters als het om eten en lekkernijen gaat. Maar ziekten kunnen ook overgewicht veroorzaken. Hoe dan ook kunnen de gezondheid en het welzijn van de kat eronder lijden. Daarom hebben wij voor jou samengevat wat je moet weten over overgewicht bij katten en wat je eraan kunt doen.

DieetvoerDieetvoer
LightvoerLightvoer
Light snacksLight snacks
AccessoiresAccessoires

Tussen 44% en 60% van alle huiskatten is te zwaar. Deze cijfers zijn per land en per onderzoek erg verschillend, maar waar het vooral om draait is het feit dat het aantal katten met overgewicht ieder jaar toeneemt.

De reden hiervoor: soms geef je met al het voer en snacks je kat te veel van het goede. Dit kan dan leiden tot ernstige ziektes. Ook in de coronacrisis draagt de lockdown daaraan bij. 71% procent van de dierenartsen geeft aan dat de pandemie het eetgedrag van dieren beïnvloedt. We willen je daarom uitvoerig informeren over het thema overgewicht bij katten. Daarnaast vind je hier meer informatie over wat je daar tegen kunt doen.

Heeft mijn kat overgewicht?

Als je vermoedt dat je kat aan overgewicht lijdt of zelfs zwaarlijvig is, moet je altijd bij je dierenarts om raad vragen. Met een paar eenvoudige richtlijnen kun je echter zelf goed inschatten of je kat aan overgewicht lijdt.

Zo herken je overgewicht bij je kat

Leg je handen losjes op de borstkas van je kat. Maak langzaam een aaibeweging. Als je de ribben makkelijk kunt voelen, is alles in orde. Moet je echter druk uitoefenen om de ribben goed te kunnen voelen, lijdt je kat waarschijnlijk aan overgewicht.

Het silhouet van je kat is eveneens een duidelijke aanwijzing of je kat overgewicht heeft. Als de taille niet meer duidelijk te herkennen is en je kat er rond uitziet, lijdt ze waarschijnlijk aan overgewicht.

Wat veroorzaakt overgewicht bij katten?

De meest voorkomende oorzaken van overgewicht zijn: te weinig beweging of te energierijk voer. Ook een hogere leeftijd, ziektes, castratie, genetische factoren of mentale belasting kunnen overgewicht bij katten in de hand werken. Daarom moet je altijd een dierenarts inschakelen om mogelijke ziektes uit te sluiten.

Wat voor gevolgen heeft een te hoog lichaamsgewicht?

De gevolgen van overgewicht bij katten kunnen heel verschillend zijn. Hoe ernstiger de zwaarlijvigheid is, des te meer medische problemen kunnen er ontstaan.

Behalve een lagere levenskwaliteit en een beperkte beweeglijkheid vergroten overgewicht en obesitas met name het risico op: gewrichtsschade, aandoeningen aan de luchtwegen, hart- en vaatziektes, diabetes en een verlaagde levensverwachting tot twee jaar.

In het zooplus Magazine vind je meer informatie over de oorzaken en het herkennen van overgewicht.

Het juiste voer voor zwaarlijvige katten

Dieetvoer

Wat is het verschil tussen een dieetvoer en lightvoer?

Dieetvoer is speciaal aangepast voer voor dieren die aan bepaalde ziektes lijden. Ze mogen alleen in overeenstemming met een dierenarts worden gegeven. Zo bestaat er bijvoorbeeld dieetvoer voor katten die kampen met diabetes of nieraandoeningen. Een dieetvoer is niet per se bedoeld om af te vallen.

Een voer met het woord light in de naam is daarentegen een voer met een verlaagd 

Alles onder controle met de zooplus voedingsadviseur

Voedingsadvies

Met onze zooplus voedingsadviseur vind je het juiste voedingsconcept voor jouw kat, met of zonder een paar gram te veel. Probeer het nu!

Waar moet ik bij het wisselen van voer op letten?

 1. Je moet er met name op letten dat je langzaam en voorzichtig van het ene op het andere voer overstapt.
 2. Houd je altijd nauwkeurig aan de aanbevelingen van je dierenarts of van de voerproducent. Op iedere verpakking vind je specificaties over de juiste hoeveelheid voer per doelgewicht. Een paar gram meer kunnen namelijk al een negatief effect op het uiteindelijke doel hebben.
 3. Let erop dat je kat geen etensresten binnenkrijgt en ook niet door de buren wordt gevoerd. Snacks ter beloning zijn toegestaan, mits met mate. De hoeveelheid snacks moet je echter van de dagelijkse hoeveelheid voer aftrekken.

Let op: halveer nooit de voerporties als je kat aan overgewicht lijdt! Anders loopt je kat belangrijke voedingsstoffen mis. Daarnaast is een radicale vetafbouw gevaarlijk voor katten. Het kan in het ergste geval zelfs tot acute leververvetting leiden.

In het zooplus Magazine vind je tips over hoe je op een juiste manier van kattenvoer wisselt en hoe je de juiste hoeveelheid voer bepaalt.

Waar moet ik bij de samenstelling van het voer op letten?

Een goed lightvoer wordt, naast weinig calorieën, gekenmerkt door drie punten: Het heeft een lager gehalte aan ruw vet en een hoger gehalte aan ruwe celstof (voedingsvezels) dan normaal voer. Het is daarnaast ook belangrijk dat het gehalte aan ruw eiwit constant hoog is om de spieren van je kat te behouden.

In het zooplus Magazine vind je meer informatie over het juiste voer voor katten met overgewicht.

 • Droogvoer
 • Gezonde snacks

Beweging tegen overgewicht bij katten

Beweging

Niet te veel in een keer: beweging langzaam opbouwen

De basisregel voor katten met overgewicht luidt: leg niet te veel druk op je kat of op jezelf. Afvallen is een langdurig proces.

Het is van groot belang dat jij en je kat het bewegen leuk vinden. Spoor je kat bijvoorbeeld aan met jaag- en vangspelletjes. In het begin zijn een paar minuten al genoeg. In de loop der tijd kun je het spelprogramma langzaam uitbreiden.

Als je kat niet zo speels is, kun je ook een deel van het dagelijkse voer, bijvoorbeeld droogvoer of snacks, in je woning of in het speelgoed verstoppen. Zo moet je kat werken voor de kost.

Deze oefeningen helpen tegen overgewicht bij katten

Helaas kun je jouw kat, in tegenstelling tot een hond, niet zo makkelijk mee naar buiten nemen en een blokje om gaan. Met name binnenkatten hebben slechts een klein territorium waar ze doorheen kunnen struinen.

Met de volgende tips kun je de activiteit van je kat toch nog verhogen.

 • Neem iedere dag een paar minuten de tijd en speel actief met je kat.
 • Gebruik daarvoor voldoende hulpmiddelen: kruidenkussens, ballen, speelmuizen, kattenhengels, intelligentiespeelgoed. Ook alledaagse voorwerpen zoals ritselend papier, kartonnen dozen of een kurk wekken de nieuwsgierigheid van huiskatten.
 • Een kleine zaklamp of laser kan eveneens het jachtinstinct van je kat aansporen.
 • Zorg voor voldoende klimgelegenheid voor je kat en beloon haar om haar tot klimmen te motiveren.
 • Verstop voer op andere plekken in huis of bouw, als het mogelijk is, hindernissen op het pad naar de voerbak.
 • Ook met speelgoed waar je voer in kunt doen kun je ervoor zorgen dat je kat wat voor haar voer moet doen.

Is behendigheidstraining geschikt voor zwaarlijvige katten?

Voor gezonde katten is behendigheid natuurlijk een goed idee. Als je verschillende hindernis- en parcoursoefeningen met je kat traint, creëer je beweging en afwisseling binnenshuis. Je moet er bij een dergelijke training echter op letten dat het voor een kat met overgewicht lastiger is.

Ten eerste kunnen bepaalde oefeningen schadelijk voor de gewrichten van je kat zijn, met name bij een hoog lichaamsgewicht. Daarnaast bestaat het gevaar dat je kat snel moe wordt (bij behendigheid wordt in de regel de tijd bijgehouden). Ook bewegen katten met overgewicht vaak niet meer zo graag en moeten ze nog meer worden gemotiveerd.

In het kort: voor katten met veel overgewicht is behendigheid minder geschikt. Bovendien heb je voor een dergelijke training veel tijd en geduld nodig. Laat jouw kat langzaam wennen aan de oefeningen en let niet op de tijd, maar op de juiste uitvoering.

Met een paar simpele oefeningen en clickertraining kun je erachter komen of behendigheidstraining iets voor jou en je kat is. Meer informatie vind je in het zooplus Magazine.

ToulouseChique zoals ToulouseKrabpaal Savoy

De krabpaal Savoy is niet alleen een mooie blikvanger in het appartement, maar het robuuste vilt weerstaat met gemak mijn sterke kattenklauwen. Van krabben word je erg moe maar gelukkig is er een knusse hangmat om uit te rusten.

Product bekijken ►
SokoSoko's tunnelTIAKI Kattentunnel

De TIAKI kattentunnel met pluche mat is niet alleen een spannende speeltuin. Maar ik gebruik de tunnel ook graag voor mijn uitgebreide schoonheidsdutjes. Mijn tunnel heeft drie ingangen, dus mijn kattenzusje kan soms met mij in de tunnel spelen.

Product bekijken ►
ElvisElvis in het paradijsKrabpaal Amaryllis L

De Natural Paradise Krabpaal L heeft dikke palen om mijn klauwen te scherpen. Daar wordt mijn baasje ook heel blij van - de bank is verleden tijd. Er zijn ook drie ligweiden om te relaxen. Maar als dat me te saai wordt, speel ik met de speelballen.

Product bekijken ►
BiscotteBiscotte’s Parkour Intelligentie puzzel

Met het Tiaki-intelligentiespeelgoed Fun Puzzle moet ik hindernissenparcours overwinnen voordat ik mijn snacks kan eten. Het wordt nooit saai, want mijn meesteres kan obstakels weglaten, toevoegen of herschikken. Een ideale bezigheid als vergaderingen weer langer duren.

Product bekijken ►

Hoe voorkom ik overgewicht bij mijn kat?

Let op de voedingsbehoeften & kies het juiste voer

Let op de voedingsbehoeften & kies het juiste voer

Dagelijkse hoeveelheid voer & snacks afwegen

Dagelijkse hoeveelheid voer & snacks afwegen

Katten aansporen tot activiteit (voer verdienen, klimmogelijkheden maken etc.)

Katten aansporen tot activiteit (voer verdienen, klimmogelijkheden maken etc.)

Iedere dag een paar minuten speeltijd inplannen

Iedere dag een paar minuten speeltijd inplannen

Ribben voelen & op silhouet letten

Ribben voelen & op silhouet letten

Kat regelmatig wegen & naar de dierenarts gaan

Kat regelmatig wegen & naar de dierenarts gaan