Overgewicht bij katten: tips voor een betere gezondheid

Tussen 44% en 60% van alle huiskatten is te zwaar. Deze cijfers zijn per land en per onderzoek erg verschillend, maar waar het vooral om draait is het feit dat het aantal katten met overgewicht ieder jaar toeneemt.

De reden hiervoor: soms geef je met al het voer en snacks je kat te veel van het goede. Dit kan dan leiden tot ernstige ziektes. Ook in de coronacrisis draagt de lockdown daaraan bij. 71% procent van de dierenartsen geeft aan dat de pandemie het eetgedrag van dieren beïnvloedt. We willen je daarom uitvoerig informeren over het thema overgewicht bij katten. Daarnaast vind je hier meer informatie over wat je daar tegen kunt doen.

Heeft mijn kat overgewicht?

Als je vermoedt dat je kat aan overgewicht lijdt of zelfs zwaarlijvig is, moet je altijd bij je dierenarts om raad vragen. Met een paar eenvoudige richtlijnen kun je echter zelf goed inschatten of je kat aan overgewicht lijdt.

 • Zo herken je overgewicht bij je kat

  Leg je handen losjes op de borstkas van je kat. Maak langzaam een aaibeweging. Als je de ribben makkelijk kunt voelen, is alles in orde. Moet je echter druk uitoefenen om de ribben goed te kunnen voelen, lijdt je kat waarschijnlijk aan overgewicht.

  Het silhouet van je kat is eveneens een duidelijke aanwijzing of je kat overgewicht heeft. Als de taille niet meer duidelijk te herkennen is en je kat er rond uitziet, lijdt ze waarschijnlijk aan overgewicht.

Het juiste voer voor zwaarlijvige katten

Dieetvoer

Wat is het verschil tussen een dieetvoer en lightvoer?

Dieetvoer is speciaal aangepast voer voor dieren die aan bepaalde ziektes lijden. Ze mogen alleen in overeenstemming met een dierenarts worden gegeven. Zo bestaat er bijvoorbeeld dieetvoer voor katten die kampen met diabetes of nieraandoeningen. Een dieetvoer is niet per se bedoeld om af te vallen.

Een voer met het woord light in de naam is daarentegen een voer met een verlaagd 

Alles onder controle met de zooplus voedingsadviseur

Voedingsadvies

Met onze zooplus voedingsadviseur vind je het juiste voedingsconcept voor jouw kat, met of zonder een paar gram te veel. Probeer het nu!

Beweging tegen overgewicht bij katten

Beweging

Niet te veel in een keer: beweging langzaam opbouwen

De basisregel voor katten met overgewicht luidt: leg niet te veel druk op je kat of op jezelf. Afvallen is een langdurig proces.

Het is van groot belang dat jij en je kat het bewegen leuk vinden. Spoor je kat bijvoorbeeld aan met jaag- en vangspelletjes. In het begin zijn een paar minuten al genoeg. In de loop der tijd kun je het spelprogramma langzaam uitbreiden.

Als je kat niet zo speels is, kun je ook een deel van het dagelijkse voer, bijvoorbeeld droogvoer of snacks, in je woning of in het speelgoed verstoppen. Zo moet je kat werken voor de kost.

Hoe voorkom ik overgewicht bij mijn kat?

image

Let op de voedingsbehoeften & kies het juiste voer

image

Dagelijkse hoeveelheid voer & snacks afwegen

image

Katten aansporen tot activiteit (voer verdienen, klimmogelijkheden maken etc.)

image

Iedere dag een paar minuten speeltijd inplannen

image

Ribben voelen & op silhouet letten

image

Kat regelmatig wegen & naar de dierenarts gaan

Prijzen in € incl. BTW * Leveringsvoorwaarden.

"Van"-prijs = De laagste prijs van het artikel in de afgelopen 30 dagen.

Betaalmethoden

Bezorgdiensten

 • Dpd
 • DHL
 • PostNL
 • Mondial Relay
 • bpost

Veilig shoppen

Sociale media

 • App Store
 • Google Play