Zo slaagt de voedingsverandering bij katten

Zo slaagt de voedingsverandering bij katten

Zo slaagt de voedingsverandering bij katten

Nat- of droogvoer? Of een combinatie van beiden? Het brede aanbod aan kattenvoer plaatst de onervaren katteneigenaar voor een grote uitdaging. Welke voeding is geschikt voor de kat en in welke mate? Daarnaast is er nog de mogelijkheid tot de ‘BARF-methode’ of tot het zelf bereiden. In dit artikel lees je alles over voedingsverandering bij katten.

De kattenvoermarkt biedt katteneigenaars een verscheidenheid aan opties: Zowel bij nat- als droogvoer voor katten zijn er tal van merken in verschillende kwaliteitsklassen, soorten en smaken… De brede selectie aan kattenvoer stelt de katteneigenaren voor een grote uitdaging. Welke voeding is geschikt voor de kat en in welke hoeveelheid? Daarnaast is er nog de BARF-methode en het zelf bereiden van maaltijden.

De kattenvoermarkt blijft groeien. Geen wonder dat katteneigenaren af en toe van voersoort veranderen of nieuw kattenvoer uitproberen. Wanneer de kat een voedselintolerantie ontwikkelt of een speciale voeding vereist om medische redenen, dan is een dieetverandering onvermijdelijk.

Toch zijn katten vaak erg kieskeurig en hebben ze de neiging zich te commiteren aan één bepaald type voer en weigeren ze andere soorten. Wennen aan een nieuwe voersoort is allesbehalve eenvoudig. Om deze reden moet je het omschakelen ook voorzichtig doen. Hierdoor kan de kat aan de nieuwe smaak wennen en raken de maag en darm niet geïrriteerd. Daarnaast blijft een volledige weigering van het voer voor je bespaard!

Voedingsverandering bij katten, hoe pak ik het aan?

Voordat jouw kat gewend is aan de smaak van het nieuwe voer heb je een beetje geduld nodig. Een dieetverandering moet daarom verspreid worden in een periode van in ieder geval acht tot tien dagen. Meng het bestaande voer met een steeds groter deel van het nieuwe voer: op de eerste dag moet het voer voor ten minste 80 procent uit het bekende voer bestaan en voor maximaal uit 20 procent van het nieuwe voer, dan geleidelijk aan steeds een groter aandeel van het nieuwe kattenvoer toevoegen totdat het bekende voer volledig vervangen is.

Andere trucs

Helaas zijn er ook katten die zelf de kleinste hoeveelheid van het nieuwe voer in het gebruikelijke kattenvoer weigeren. Hier is misleiden toegestaan! Om het nieuwe voer van jouw kat nog smakelijker te maken kunt je diep in de trukendoos graven. Zo houden veel katten bijvoorbeeld van de smaak van zalmolie of rundvleespoeder – gestrooid of gedruppeld over het nieuwe voer of over het mengsel van de twee voedersoorten wordt de ietwat ongewone smaak van het kattenvoer snel vergeten.

Jouw kat heeft eindelijk de smaak van het nieuwe voer omarmd? Hartelijk gefeliciteerd, je hebt de dieetverandering onder de knie! Blijf bij het wisselen van voeding tussen twee of drie merken of soorten. Zo hoef je bij het veranderen van jouw favoriete voedsel niet alleen de veilige weg te kiezen, maar blijf je van exclusieve eisen van de kat bespaard. Hoe meer voedselmerken en variaties jouw kat kent, hoe minder je beperkt wordt bij het kiezen voor bepaald voedsel.

Overigens: nat- en droogvoer voor katten en aanvullend speciaal kattenvoer zijn te vinden in de webshop van zooplus! Hier vind je naast een gedetailleerde beschrijving van het product ook een gedetailleerde analyse en verklaring van de ingrediënten, waardoor je het perfecte kattenvoer kunt kiezen.

Onze meest behulpzame artikelen