Kattenvoer voor katten met overgewicht

kat overgewicht voer op bank

Overgewicht komt met name bij huiskatten veel voor.

Steeds meer katten zijn te dik of lijden zelfs aan obesitas (zwaarlijvigheid). Dat heeft zware gevolgen voor hun gezondheid en levensverwachting. Je kunt er wat aan doen door middel van speciaal voer en een individueel fitnessprogramma dat precies op je kat is afgestemd. Lees hier meer over het juiste voer voor katten met overgewicht.

Hoe herken ik of mijn kat te dik is?

De meest voorkomende oorzaak van te dikke katten is te veel voer. Daarnaast spelen ontbrekende beweging, castratie en zeldzame ziektes een rol bij het ontstaan van overgewicht.

Maar hoe kun je herkennen of je kat te dik is? Je kunt je, naast regelmatig wegen, oriënteren aan een aantal criteria. Leg je handen op de ribben van je kat. Bij overgewicht kun je ze nauwelijks voelen. Ook de taille is van boven niet meer te herkennen en de buiklijn verloopt parallel aan de grond.

Wil je meer weten over de oorzaken en gevolgen? Lees dan ook ons artikel over overgewicht bij katten.

Eerste stap bij zwaarlijvige katten: een bezoek aan de dierenarts

Als je merkt dat je kat te dik is, moet je altijd maatregelen tegen de kilo's treffen. Overgewicht belast namelijk het hele lichaam en kan leiden tot verdere aandoeningen. Gelukkig kun je daar iets tegen doen. Het is daarbij belangrijk om deze maatregelen consequent en langdurig door te voeren.

Voordat je met een ander voer of fitnessprogramma begint moet je eerst naar de dierenarts. Die kan het beste vaststellen of en in welke mate je kat aan overgewicht lijdt. Hij kan echter mogelijke medische oorzaken voor het overgewicht uitsluiten. Vervolgens raadt de arts een gezonde methode aan waarmee je kat op een goede manier kan afvallen.

Daarnaast legt de dierenarts samen met jou het persoonlijke doelgewicht van je kat en de juiste dagelijkse hoeveelheid voer vast. De aanbevolen hoeveelheid voer is gebaseerd op het ideale gewicht van het dier. De dagelijkse hoeveelheid aan het begin van het dieet moet bij de daarop volgende controles afhankelijk van de vooruitgang en het gewichtsverlies worden aangepast. Het is het doel om het gewicht van jouw kat met 0,5 tot maximaal één procent van het lichaamsgewicht per week te verminderen.

Kat te dik: hoe vind ik het juiste voer?

Om ervoor te zorgen dat je kat gezond afvalt moet iedere bewegingstherapie hand in hand gaan met een voedingsconcept. Bij katten die moeten afvallen moet je echter voorzichtig zijn.

Katten reageren zeer gevoelig op spontaan vrijgekomen vetreserves! Een radicale vetafbouw kan leiden tot een hepatische lipidose (leververvetting). Als dit niet wordt behandeld sterft de kat hieraan. Daarom is het belangrijk om het gewicht langzaam en gelijkmatig af te bouwen.

Hoeveelheid voer voor katten met overgewicht precies afwegen

De hoofdredenen waarom katten te dik worden zijn te veel voer en te voer dat te voedzaam is. Daarom is het noodzakelijk dat je je voor een gewichtsafname aan de aangegeven voerhoeveelheden houden.

Vooral als je voor het afmeten van droogvoer alleen een maatbeker gebruikt, is de hoeveelheid voer snel te groot. Al tien brokjes droogvoer te veel kunnen ertoe leiden dat je kat niet afvalt, maar misschien zelfs aankomt. Weeg het voer daarom altijd met een keukenweegschaal af.

Beperk ook het aantal dagelijkse snoepjes voor je kat. Ze bevatten namelijk zeer veel calorieën. Als je toch snoepjes of snacks wilt geven, moet je de hoeveelheid dagelijks voer verminderen.

Natvoer geen probleem, maar geen levensmiddelen

Droogvoer heeft door een laag vochtgehalte overigens een hogere energiedichtheid per honderd gram dan natvoer. Als je kat slechts aan licht overgewicht lijdt kun je dat redelijk verhelpen door een deel van het droogvoer te vervangen door natvoer.

Wat je je kat echter nooit moet geven zijn levensmiddelen voor mensen. Levensmiddelen hebben een zeer hoog caloriegehalte en bevatten vaak een groot deel van de dagelijkse caloriebehoefte voor katten. Dertig gram ham kan aan bijna 100% van de dagelijkse caloriebehoefte van een 4 kg zware kat voldoen.

Tip: wen aan een geschikte voerroutine. Dat helpt je kat op een gezond gewicht te houden. Bovendien helpt een routine je kat om bedelgedrag af te leren.

Voer voor katten met overgewicht: welk voeding is geschikt?

Als de kat slechts aan licht overgewicht lijdt, gaat het overgewicht vaak niet weg of wordt het erger. Ondersteun je kat daarom met de juiste voeding om dit tegen te gaan.

Om het gewicht van je kat op een duurzame manier te verlagen, zijn normale voermiddelen helaas niet geschikt. Als er gewoonweg minder voer wordt gegeven, is de aanvoer van essentiële voedingsstoffen voor de dagelijkse behoeften niet langer gegarandeerd en treden er tekorten op. Het is beter om lightproducten of speciale afvaldiëten te voeren.

kat eet van schaaltje
© SValeriia / stock.adobe.com

Lightvoer vs. afvaldiëten

Lightvoer is meestal een reeks voer met het laagste aantal calorieën van een bepaalde producent. Deze voeding is zeer geschikt voor gewichtsbeheer, maar meestal niet genoeg om af te vallen.

Speciale afvaldiëten, die als zodanig moeten worden gekenmerkt, hebben een nog lager caloriegehalte. Toch zijn deze diëten goed afgestemd op de behoeften van te dikke katten en bevatten alle belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en sporenelementen.

Hoog gehalte aan ruw eiwit

Bij de samenstelling van een passend voer voor te dikke katten is met name een hoog eiwitgehalte belangrijk. Een ruw eiwitgehalte in de droge substantie van 30% tot 40% in het droogvoer en 9% tot 12% in het natvoer is ideaal.

Een hoog eiwitgehalte verhoogt daarnaast het gevoel van verzadiging en het energieverbruik na de maaltijd. Daarnaast wordt het behoud van de spiermassa ondersteund.

Laag ruw vetgehalte

Vet is natuurlijk de grootste caloriebron en moet daarom slechts in geringe mate in het voer aanwezig zijn. Het vetgehalte mag echter niet te laag uitvallen, aangezien de verminderde smaak anders de acceptatie door katten verlaagt. Tegelijkertijd brengt een te laag vetgehalte ook de voorziening met essentiële vetzuren en vetoplosbare vitaminen in gevaar. Voer met een ruw vetgehalte van 8% tot 10% voor droge voeding en 1% voor natte voeding is goed geschikt.

Verhoogd vezelgehalte

Een ander belangrijk criterium voor voer voor te dikke katten is een verhoogd vezelgehalte. Voedingsvezels zorgen bij katten namelijk voor een sneller gevoel van verzadiging. Een aandeel van 5% tot 10% in droogvoer en ongeveer 1,5% in natvoer wordt aangeraden.

Wat voor nut hebben toevoegingsmiddelen?

Ook toevoegingsmiddelen, zoals het aminozuur L-carnitine, kunnen het behoud van het gewicht positief beïnvloeden. L-carnitine spoort de vetverbranding in het lichaam namelijk aan. Ontstekingsremmende omega 3-vetzuren in het dieetvoer zorgen er daarnaast voor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Beweging voor te dikke katten:

Met het juiste voer is al een eerste grote stap gezet om een te dikke kat weer op het juiste gewicht krijgen. Een dieetprogramma moet je ook altijd aanvullen met passende beweging en oefeningen. Zo verbruikt je kat meer calorieën, bouwt ze spieren op en verbetert haar conditie.

Meer mogelijkheden zijn nieuw kattenspeelgoed, jaagspelletjes met een kattenhengel of andere soorten sport voor katten.

kat op weegschaal

Hulpmiddelen om af te vallen: wat kan ik nog meer doen?

Je kunt natvoer geven in voermatten met noppen. Deze zijn effectief omdat katten erdoor gedwongen worden langzamer te eten. Daardoor voelen ze zich sneller verzadigd. Dit gevoel houdt vervolgens langer aan. Tegelijkertijd wordt de kat langer bezig gehouden en is dus langer tevreden.

Als je meerdere katten hebt waarin niet alle katten op dieet moeten, kunnen voerautomaten met chipherkenning een uitkomst bieden. Ze herkennen het chipnummer van de desbetreffende kat die het voer mag eten. De andere katten blijven zo van dit voer af.

Daarnaast kun je om tevredenheid van je kat te vergoten met fiddleboards of ander intelligentiespeelgoed. Ze kunnen worden gevuld worden met de afgewogen dagelijkse hoeveelheid voer. Dit houdt je kat een tijdje zoet. Tegelijkertijd beweegt ze meer en verbruikt een deel van de opgenomen calorieën.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.  De onderstaande lijst is niet per se volledig.