Kattenvoer voor katten met overgewicht

Kattenvoer voor katten met overgewicht

Kattenvoer voor katten met overgewicht

Wij mensen worden steeds dikker – maar ook katten kunnen aan overgewicht lijden! Voor de jagende kat, die van nature wendbaar en snel is, is overgewicht net zo schadelijk als voor ons mensen. Te veel vet op de ribben belast de gewrichten, verstoort de stofwisseling en start een vicieuze cirkel: wie lijdt aan overgewicht beweegt met tegenzin en blijft in gewicht toenemen. Maar hoe ziet een ‘dieet’ voor katten met overgewicht eruit? Welk kattenvoer voor katten met overgewicht werkt het beste?

Hoe ontstaat overgewicht?

Het leven van onze katten is drastisch veranderd in de afgelopen millennia. Wilde katten zorgden zelf voor hun voedsel en waren rond de klok op de been. Binnenshuis krijgen katten alleen niet de juiste prikkels, waardoor ze niet genoeg beweging krijgen. Daarnaast krijgen ze voedzaam voedsel in overvloed. Veel katteneigenaren geven hun huisdieren bijvoorbeeld droogvoer rond de klok, in aanvulling op de dagelijkse porties natvoer. Geen wonder dat veel katten lijden aan overgewicht! Maar hoe herkent men overgewicht bij de kat?

Je kunt je vasthouden aan de volgende vuistregel:

Bij ernstig ondergewicht zijn ribben, wervels en bekken met het blote oog waarneembaar. De kat toont een sterke taille bij een blik vanaf boven. Bij katten met ondergewicht zijn ribben en wervels makkelijk te voelen. Ideaal is een normaal gewicht: de ribben zijn te voelen, maar niet te zien. De kat heeft een waarneembare vorm en van bovenaf gezien een lichte taille.

Bij overgewicht liggen de ribben verborgen onder een sterke vetlaag. Het vet op de buik beweegt tijdens het lopen, een taille is nauwelijks meer herkenbaar. Bij ernstig overgewicht  zijn de ribben bijna onmogelijk meer te voelen. Vet verbergt de taille, waardoor de zij en het gezicht rond lijken. Jouw kat is zwaarlijvig, het beweegt met tegenzin en besteedt meer tijd aan slapen en misschien nog wel meer aan eten… Een vicieuze cirkel.

In het laatste geval is nu écht actie nodig, omdat overgewicht het kattenlichaam sterk belast! De eerste stap is voor meer beweging te zorgen. Speel met de kat en animeer hem met een mooie krabpaal, een speelhengel en eventueel nieuw speelgoed voor de beweging. Overigens: kattenspeelgoed kan ook gemakkelijk en goedkoop zelf gemaakt worden!

Kattenvoer voor katten met overgewicht, afvallen – maar gezond!

Om jouw kat gezond te laten afvallen, moet u kiezen voor bewegingstherapie met een uitgebalanceerd voedingsplan. Echter is voorzichtigheid geboden: katten zijn erg gevoelig voor spontaan vrijgeven van vetreserves! Door radicaal vetverlies kan er een zogenaamde ‘Hepatische lipidose’ optreden, een ‘vette lever’. Bovendien vereisen katten met overgewicht minder calorieën, maar net zo veel vitaminen en mineralen al shun actieve soortgenoten… Een betere oplossing zijn voedingsmiddelen die zijn afgestemd op de behoeften van de kat met overgewicht en voorzichtig helpen met het verliezen van gewicht zonder belasting van de gezondheid.

Ondertussen biedt de markt veel light-voeding voor katten met overgewicht. Deze voedingsmiddelen bevatten weinig calorieën, maar bieden voldoende voedingsstoffen, zodat jouw kat helemaal gezond is. Additieven, zoals het aminozuur L-carnitine, kan een positief effect hebben op gewichtsbehoud. Een evenwichtige verhouding calcium / fosfor van het kattenvoer is belangrijk voor de mineralenbalans in het kattenlichaam en kan ook het risico op urine- en nierstenen verminderen. Hoogwaardige eiwitten verzadigen en zorgen dus voor een laag hongergevoel.

Maar toch is ‘light’ niet altijd goed. Low-calorie kattenvoer is verkrijgbaar in veel verschillende kwaliteiten. Pak daarom niet het eerste de beste lightproduct, maar werp eens een blik op het etiket. Ook bij voeding voor katten met overgewicht geldt: als vleeseters vereisen katten een groot aandeel van hoogwaardige eiwitten in hun dieet. Koolhydraten kunnen katten slechts in geringe mate verwerken. Daarom moet vlees, het belangrijkste voedingsbestanddeel van onze kat, zich bovenaan de ingrediëntenlijst bevinden. Plantaardige bijproducten of granen horen slechts in geringe mate in het kattenvoer, omdat ze het aandeel van onverwerkbare koolhydraten snel laten stijgen. Deze belasten de urinewegen van de kat. Bij bijproducten moet u opletten: onder ‘vlees en dierlijke bijproducten’ vallen ook allerlei bijproducten, zoals verontreinigde organen zoals de lever en de milt, evenals haar en hoorns.

Overigens: de dierenarts kan je met raad en daad bijstaan over het dieet van jouw kat! Hij kan bepalen of en in welke mate jouw kat overgewicht heeft en een geschikte methode om af te vallen aanbevelen.

Wij wensen jou en je kat alle goeds!

Onze meest behulpzame artikelen

Taurine voor katten

Taurine wordt vooral geassocieerd met energy drinks. Lees hieronder waarom taurine ook bijzonder belangrijk is voor katten.

Het juiste kattenvoer voor oudere katten

De vacht wordt grijs en de eerste pijntjes doen hun intrede. Maar geen zorgen: met het juiste kattenvoer voor oudere katten blijft jouw oudere kat ook op oudere leeftijd fit en gezond! Ook diverse chronische ziekten en behandelingen door jouw dierenarts worden optimaal ondersteund door gebruik te maken van het juiste kattenvoer.

Kattenvoer met één eiwitbron

Steeds vaker lees je over kattenvoer met één eiwitbron of een enkelvoudige eiwitbron. Wat wordt hier nu precies mee bedoelt? En is dit soort voer bevorderlijk voor katten of is het gewoon een trend? Wat is nu eigenlijk kattenvoer met één eiwitbron? Het hoofdbestanddeel van vlees is proteïne, oftewel eiwit. De term één eiwitbron staat dus voor één vleessoort, zoals ‘rundvlees’ bijvoorbeeld. Kattenvoer met een enkelvoudige eiwitbron bevat dus slechts één soort vlees of met andere woorden het bevat maar één eiwitbron. Enerzijds zijn er producten op de markt die uitsluitend bestaan uit één eiwitbron, bijvoorbeeld uit alleen rundvlees. Daarnaast zijn er ook producten die bestaan uit één eiwitbron gecombineerd met andere ingrediënten zoals koolhydraten of groenten. Beide producten vallen onder voeding met één eiwitbron omdat ze dus maar één vleessoort bevatten.