Zo bepaal je de juiste hoeveelheid voer voor je kat

Kat eet uit bak

Is het wel genoeg voer?

Sommige katten lijken altijd wel honger te hebben. Maar hoeveel voer heeft een kat per dag nodig? Dit artikel helpt je de juiste hoeveelheid voer voor je kat te vinden.

Loopt je kat heen en weer tussen jou en de voerbak? Kijkt je huisdier jou met zijn grote, ronde kattenogen verwijtend aan en miauwt hij daarbij op klagende toon? Dan kan het maar één ding betekenen: ´´Ik heb honger´´.

Veel katten eten tegenwoordig meer dan goed voor ze is. Overgewicht en gevolgen daarvan, zoals diabetes, zijn ook bij katten allang geen uitzondering meer. Wat is de beste hoeveelheid voer voor je kat zonder dat ze te dik wordt of honger lijdt?

Hoeveel voer heeft een kat per dag nodig?

Een volwassen kat heeft per dag ongeveer 300 gram natvoer nodig. Dat is echter een grove richtwaarde. Welke voedingshoeveelheid een kat per dag werkelijk nodig heeft, is van veel verschillende factoren afhankelijk. De calorieënbehoefte en dus ook de voedingshoeveelheid moeten worden afgestemd op onder andere de grootte, de leeftijd en het gewicht van de kat.

Ook de activiteit speelt een rol. Drukkere poezen hebben meer voer nodig dan rustige viervoeters. Katten die buiten lopen, veel bewegen en een groter terrein bewandelen, hebben over het algemeen meer voer nodig dan binnenkatten.

Bovendien geldt: hoe hoger de kwaliteit van het voer, des te minder heeft je viervoeter ervan nodig. Goed voer beschikt over het algemeen over een hoog vleesaandeel en verzadigt je kat optimaal. Wie hoogwaardig kattenvoer koopt, betaalt onderaan de streep vermoedelijk niet meer dan wanneer je voor goedkopere producten zou gaan.

Tabel met hoeveelheid voer voor je kat

Belangrijk: bij deze tabel gaat het om gemiddelde hoeveelheden, die je als oriëntatiepunt moet gebruiken. In het geval van je eigen kat kan het zijn dat er sprake is van meer of minder voedingsbehoefte.

Gewicht van de kat in kilogram Hoeveelheid natvoer in gram per dag
Tot 2 120 tot 160
2 tot 3 160 tot 210
3 tot 4 210 tot 260
4 tot 5 240 tot 320
5 tot 6 250 tot 360

De caloriebehoefte van een kat

De behoefte aan calorieën van een kat hangt er onder andere vanaf hoeveel de kat beweegt. Wat beweging betreft zijn onze viervoeters niet heel veel anders dan wij mensen.

Een zeer actieve kat verbrandt per dag ongeveer 80 kilocalorieën per kilogram lichaamsgewicht. Een kat met gemiddelde activiteit komt uit op 70 kilocalorieën en een echte ´couch potato´ op slechts 60 kilocalorieën per kilo lichaamsgewicht.

Voor in de praktijk zijn deze hoeveelheden voer voor je kat echter enkel tot op zekere hoogte behulpzaam, want het caloriegehalte is op verpakkingen met kattenvoer over het algemeen niet aangegeven.

Voedingsadvies van de fabrikant

Een ander aanknopingspunt voor de hoeveelheid voer voor je kat is het voedingsadvies van de fabrikant die op de verpakking staat.

Ook bij deze hoeveelheden gaat het om de gemiddelde behoefte aan calorieën en ze zijn dus geen vast gegeven. Ter oriëntatie kunnen ze echter heel behulpzaam zijn.

In de online winkel van zooplus is bij alle soorten kattenvoer naast de samenstelling van het voer ook het voedingsadvies aangegeven.

Voobeeld natvoer

Hier een voorbeeld voor het soort natvoer Animonda vom Feinsten Adult: De fabrikant raadt een voedingshoeveelheid van 165 tot 215 gram per dag aan, als je kat tussen de twee en drie kilo weegt.  Katten met een gewicht van vier tot vijf kilo hebben tussen 265 en 310 gram per dag nodig.

Voorbeeld droogvoer

Droogvoer geeft meer energie dan natvoer. Daarom heeft je kat er aanzienlijk minder van nodig. Volgens het voedingsadvies bij het droogvoer Purizon Adult Fisch bedraagt de voedingshoeveelheid voor katten van twee kilo slechts 20 tot 35 gram. Een kat van vijf kilo heeft 40 tot 70 gram per dag nodig.

Voedingshoeveelheid: Hoe vaak moet je jouw kat voeren?

Gemiddeld vangt een buitenkat op de boerderij 15 muizen per dag. Die eet hij niet in één keer op, maar – afhankelijk van zijn jachtsucces – over de dag verdeeld.

Ook viervoeters die geen muizen hoeven te vangen om te kunnen eten, zijn deze gewoonte niet verleerd: ze eten hun voerbak niet in één keer leeg, maar ze delen de hoeveelheid in meerdere, kleine porties op.

Eén portie komt ongeveer overeen met de hoeveelheid van een muis. Als je kat gegeten heeft, trekt hij zich eerst terug om de maaltijd te verteren. Wanneer je jouw kat een voerbak voorschotelt die tot de rand gevuld is met voer, dan komt dat overeen met de hoeveelheid van twee tot vijf muizen tegelijk. Dat kan je kat niet in één keer opeten.

Minstens drie keer per dag

Daarom moet je jouw kat minstens drie keer per dag een verse maaltijd aanbieden. Natvoer wordt er niet beter op, wanneer het de hele dag ligt te wachten, omdat je kat het zo nu en dan eet. Vooral tijdens de zomer als het warm is, kan het voer snel bederven.

Als je door je werk overdag niet thuis bent, kunnen voerautomaten een uitkomst bieden. Die zijn er ook met koelelementen voor natvoer.

Verschillende modellen van voerautomaten vind je in de online winkel van zooplus.

Sommige katten eten alles in één keer op

Ook bij eetgewoontes bevestigen de uitzonderingen de regel: niet alle katten zijn even ´gedisciplineerd´ en delen hun voeding op. Sommige katten eten ook de hele voerbak in één keer leeg en moeten vaak kort erna braken.

Vooral bij droogvoer kan je zien dat een kat de hele portie in één keer opeet.

Tip: Vul de hoeveelheid droogvoer voor je kat in een intelligentie-speeltje. Intelligentie-speeltjes hebben kleine gaten en kloven, waar je kat de brokken eerst met zijn poten uit moet halen. Zo eet hij automatisch langzamer.

In de online winkel vind je intelligentie-speeltjes voor katten.

Kittens eten uit bak © JohiMathé / stock.adobe.com
Kittens moeten nog groeien en hebben veel voer nodig.

Voedingshoeveelheid voor kittens, drachtige en zogende katten

Voor kittens gelden andere regels als het op voedingshoeveelheid aankomt.

Tot de leeftijd van vier weken voeden de kittens zich uitsluitend met moedermelk. Daarna kunnen ze langzaamaan vast voer wennen.

Een jonge kat kan je niet te veel voer geven. Ze moeten nog groeien en moeten wekelijks aanzienlijk aankomen. Kittens hebben een zeer kleine maag. Geef daarom meerdere keren per dag voer. Tot een leeftijd van vijf tot zes maanden zijn vijf maaltijden per dag in ieder geval geschikt.

Ook drachtige katten en kattenmoeders die nog zogen, hebben bijzonder veel energie nodig. Let erop dat er altijd genoeg hoogwaardig voer beschikbaar is.

Meer over de juiste boeding van kittens lees je in ons artikel over kittenvoeding.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Gevaarlijk voedsel voor katten

De zoöloog en onderzoeker van dierlijk gedrag Paul Leyhausen stelde al vast dat katten niet alleen maar eten wat goed voor ze is. Het is daarom van groot belang dat het baasje precies weet welk voedsel schadelijk kan zijn voor zijn kat. Voedingsmiddelen waar wij mensen baat bij hebben zijn namelijk zeer giftig voor katten.