Cat Agility

Agility met kat

Kat die agility doet

Zo brengt je meer plezier en beweging in het kattenleven van alledag

Beweging en spel zijn wezenlijke ingrediënten van een gezond kattenleven. Als jouw kat zich verveelt, wordt hij of zij al snel lastig. De meeste katten houden van uitdagingen, waarbij ze geest en lichaam kunnen trainen. Cat Agility of behendigheid voor katten is een fantastische mogelijkheid om de ze te helpen ontwikkelen en dit met plezier te verbinden. Agility spreekt de nieuwsgierigheid aan die katten van nature hebben en kan zowel binnen als buiten worden gedaan.

Wat is Cat Agility precies?

Voor Cat Agility zet je een soort hindernisbaan op, waarvan de moeilijkheidsgraad kan variëren. Deze manier van activiteit vol afwisseling en uitdaging richt zich expliciet op binnenkatten die niet vrij naar buiten kunnen. Vergelijk Agility met training waarbij het dier verschillende opdrachten moet uitvoeren. Of je deze kattensport nu thuis beoefent, of in een echte wedstrijd, waar het erom gaat het parcours snel en zonder fouten te doorlopen, voor het dier is het vooral leuk en aan verveling wordt niet eens gedacht.

De voordelen van Cat Agility

Katten zijn leergierige dieren. Het fantasievolle trainingsprogramma versterkt het lichaam, houdt jouw dier soepel en spoort aan om te leren. Ook onze viervoetertjes moeten niet alleen fysiek, maar ook mentaal worden gestimuleerd om fit te blijven. Daarom beleven katten ook erg veel plezier aan Cat Agility. Het trainingsprogramma activeert de hersenen en het lichaam en draagt bij aan een sterkere band tussen mens en dier. Jullie samenzijn wordt dus vertrouwder en harmonieuzer.

Hoe kun je jouw kat voor Agility trainen?

Bij het opbouwen van een trainingsparcours is uw fantasie aan relatief weinig grenzen gebonden, de vorm en lengte van de hindernisbaan hangt natuurlijk wel af van de ruimte die je ter beschikking heeft. Je kunt veel verschillende speeltoestellen, ladders, tunnels en hindernissen integreren, ook slaloms worden graag gedaan. In de dierenspeciaalzaak kun je talrijke speeltoestellen en speeltjes, trainingsapparaten en hindernissen vinden voor Cat Agility. Je kunt ook zelf een hindernis in elkaar knutselen. Misschien wil je ook wel laten zien wat jouw kat al heeft geleerd. Dan kun je met jouw huisdier gewoon aan een wedstrijd deelnemen, die meestal in verbinding met kattenshows worden georganiseerd. Om jouw kat niet in verwarring te brengen, moet je rustig aan beginnen en de hindernissen een voor een aanleren.

Clicker

Ook een clicker is een effectief hulpmiddel om katten (of ook honden) op te voeden. Op het moment van de kliktoon geeft u het dier een beloningssnoepje. Als jouw kat daar eenmaal aan is gewend, is de clicker een synoniem voor directe beloning. Bij een clicker met target stick leert het dier om de stick met zijn of haar snuitje te volgen. Als het topje van het stokje dan wordt aangeraakt, klinkt de klik en krijgt het dier meteen ook een beloning.

© Sonja Calovini / stock.adobe.com
Rode clicker in hand.

Wat is een gepaste beloning voor jouw kat?

Nadat jouw kat de hindernisbaan met bravoure heeft overwonnen, heeft ze natuurlijk een beloning verdiend. Snacks of snoepjes zijn hier perfect. Wij raden je bijvoorbeeld van harte de kattensnacks van zoolove van 100% puur kippenvlees aan. De hersluitbare koker is perfect voor onderweg. De snacks zijn met een complex en behoedzaam uitgevoerd vriesdroogproces bereid en de gewenste portie hen je zonder problemen bij elkaar. Deze snoepjes zijn bovendien helemaal vrij van additieven en worden ook door dierenartsen en fokkers aanbevolen. Net zo lekker zijn de gevriesdroogde Premium Cosma Snackies van puur vlees of vis, die helemaal op de voorliefden van katten zijn afgestemd. Ook deze bevatten noch conserveringsmiddelen noch lok- of kleurstoffen en worden in een handige koker aangeboden. Dit zorgt ervoor dat de Snackies lang vers blijven en lang hun eigen smaak behouden. Naast kip zijn deze ook in de heerlijke smaken eend, rund en tonijn te krijgen.

Onze meest behulpzame artikelen
4 min

Valeriaan voor katten

Gedroogde valeriaan heeft één ding gemeen met kattenkruid. Beide behoren tot de favoriete planten van onze katten. Niet voor niets staan de twee kruidachtige planten onder dierenliefhebbers bekend als "kattendrugs". Maar waarom reageren katten zo euforisch op speelgoed met de geur van valeriaan? Wij mensen halen onze neus er niet eens voor op. Lees hier meer over valeriaan voor katten.