Hondenvoer zonder graan

Veel vlees, een beetje groente en weinig tot geen graan – dit is de manier waarop vele hondenbezitters de ideale voeding voor hun viervoeter zouden omschrijven. Maar waarom is het eigenlijk zo dat te veel graan in hondenvoeding geldt als minder gezond of zelfs schadelijk? Kunnen honden ook overleven zonder granen?

Lees hier waarom het voordelig kan zijn om op graanvrije voeding over te stappen en waarom je bij het kopen van hondenvoer moet letten op graanvrij hondenvoer.

1. Specifiek gericht op het natuurlijke voedingsschema van de wolf

Het is tegenwoordig niet heel gek meer om het voedingsschema van je hond zo veel mogelijk te baseren op zijn natuurlijke afkomst. Dit zie je goed terug in de snelle opkomst van BARF hondenvoeding, wat is gericht op het creëren van voeding die zo dicht mogelijk bij de voeding van de wolf staat – waar de hond immers vanaf stamt. Deze voeding bestaat dan uit rauw, vers vlees, organen, fruit en groente (lees meer over BARF hondenvoeding in het artikel "BARF voor honden - wat is dat?"). Er zijn tevens veel fabrikanten van hondenvoer die zich prijzen op het gebruik van biologische, natuurlijke ingrediënten bij het maken van een voeding die zo veel mogelijk lijkt op de voeding van de wolf.

Granen spelen in dit thema een zeer grote rol. Vergeleken met het aantal dierlijke eiwitten neemt een wolf slechts zeer weinig koolhydraten op. Een te groot aandeel granen geldt daarom als niet-diervriendelijk en het heeft zelfs de reputatie om schadelijk te zijn voor onze viervoetige vrienden. Het is dus niet alleen de BARF voeding die afziet van het gebruik van granen, maar ook erg veel andere soorten hondenvoer. Nu rest de vraag – is graanvrije hondenvoeding daadwerkelijk gezonder?

Welke voedingsstoffen heeft een hond allemaal nodig?

Om te kunnen weten of graanvrije voeding gezonder is dan voeding met graan is het zeker handig om je te verdiepen in de natuurlijke voedingsstofbehoeften van honden. Het is alom bekend dat de afstammelingen van de wolf een primaire behoefte hebben aan eiwitten, deze dienen namelijk voor het vernieuwen van de cellen en fungeren ook als de grootste energiebron voor honden. De hoofdzakelijke bron van eiwitten voor honden is zonder twijfel vlees, waarbij het soort vlees en de kwaliteit ervan een grote invloed heeft op de vertering en de mate waarin je hond de voedingsstoffen opneemt.

Spiervlees, hart en vis gelden verder ook als licht verteerbare bronnen van eiwitten, daarentegen staan botten en ander slachtafval die een ontoereikende hoeveelheid eiwitten leveren. Toch is het zo dat zelfs het allerbeste, lekkerste en meest eiwitrijke stukje vlees ter wereld niet voldoende zal zijn: naast eiwitten heeft de vleesetende hond namelijk ook andere voedingsstoffen nodig zoals water, koolhydraten, vetten, mineraalstoffen en vitaminen.

Hebben honden ook graan nodig?

De hoeveelheid koolhydraten die een hond nodig heeft kan hij uit verschillende soorten voeding halen zoals aardappelen, rijst, of graansoorten zoals tarwe, haver, mais, gerst, gierst of spelt. Mits het op een juiste manier verwerkt is kan graan een waardevolle bron van koolhydraten zijn voor je hond. Echter kan een te grote hoeveelheid graan (letterlijk) zwaar op de maag komen te liggen.

De wat meer gevoelige hondenmagen reageren vrij heftig op te veel graan, dit kan zich uiten in de vorm van spijsverteringsproblemen zoals diarree. Bovendien kan graan in sommige gevallen een trigger zijn voor allergieën. De hoeveelheid graan in hondenvoer ligt idealiter rond de 10% en mag zeker niet meer zijn dan 20%.

2. Is graanvrij hondenvoer gezonder?

Sommige hondenbaasjes zien volledig af van het gebruik van graan omdat ze het risico op maag-darm-klachten of allergieën willen verminderen. De benodigde voedingsstoffen kunnen namelijk ook uit groenten zoals aardappels, zoete aardappel of pompoen worden gehaald. Een graanvrije voeding kan – zolang het overeenkomt met de individuele behoeftes van je hond – je hond daadwerkelijk voorzien van alle nodige voedingsstoffen.

Tevens is graanvrije voeding vaak erg goed verteerbaar. Dat komt doordat de darmpassage van honden een stuk korter is dan die van bijvoorbeeld mensen. Honden hebben het daarom erg moeilijk met het verteren van onverwerkte koolhydraten in de vorm van granen. In tegenstelling tot de wolf hebben honden wel bepaalde enzymen die het mogelijk maken om granen te verteren, echter zullen ze nog steeds slecht reageren op te veel graan.

Wanneer moet mijn hond afzien van het eten van graan?

Het niet eten van graan wordt vooral aanbevolen aan honden met een gevoelige maag die snel neigen naar spijsverteringsproblemen zoals verstopping en diarree. Ook dieren met een hoog allergeen potentieel kunnen profiteren van graanvrije voeding. Bepaalde graancomponenten zoals tarwe of mais kunnen leiden tot heftige allergische huidreacties die zorgen voor veel jeuk aan de poten, oren en de oksels. Het gebeurt dan weleens dat honden dermate veel aan de jeukende huid likken of krabben dat het haar op de jeukende plekken uitvalt of je hond een ontsteking oploopt. Als je hond last heeft van overmatige jeuk of diarree is het mogelijk dat graanvrije voeding een oplossing is voor zijn problemen.

Bij diarree of allergieën allereerst naar de dierenarts

Als je hond last heeft van gezondheidsgerelateerde klachten is het belangrijk dat je altijd éérst naar de dierenarts gaat voordat je besluit op een andere voeding over te stappen. De dierenarts is namelijk de enige die andere ziekten als rede voor de klachten kan herkennen. Daarnaast is het bij allergieën erg belangrijk dat je de allergene stoffen identificeert door middel van een eliminatiedieet. Niet alleen graan kan namelijk een allergie opwekken bij je hond, ook verschillende vleessoorten, eieren en koeienmelk kunnen hier voor zorgen. Het is in dit geval belangrijk om graanvrije hondenvoeding te nemen die slechts één eiwitbron bevat (bijvoorbeeld alleen kip, of alleen kalkoen als bron van eiwitten).

hondenvoer zonder graan

3. Graanvrij, glutenvrij of hypoallergeen – welke voeding is wanneer aan te bevelen?

Hypoallergeen hondenvoer vermijdt de veelvoorkomende allergenen en is meestal gemaakt van minder voorkomende vleessoorten zoals kangoeroe, paard, springbok of waterbuffel. Ook tarwe wordt niet gebruikt. Dit wordt veelal vervangen door rijst, gierst of mais. Als je hond een allergie heeft voor alle graansoorten is het een betere optie om te kiezen voor graanvrije voeding. Een onverdraaglijkheid van gluten, zoals coeliakie bij mensen, is iets wat bij honden bijna niet voorkomt. Het is tot nu toe alleen bij de Ierse setterhond ontdekt. Glutenvrij hondenvoer bevat geen tarwe, rogge of gerst en is vaak voorzien van graansoorten zoals rijst, mais en gierst.

4. Wat kenmerkt graanvrij hondenvoer?

Graanvrij hondenvoer staat bekend als bijzonder hoogwaardig en licht te verteren. Maar waarom is dat zo? Dit komt vooral door het hoge vleesaandeel date hond voorziet van dierlijke eiwitten. Verse ingrediënten, spiervlees en organen worden met aandacht bereid en verrijkt met groente, fruit, oliën en kruiden. Moeilijk verteerbare koolhydraten zoals tarwe, haver, roggen, gerst, gierst, mais en rijst zul je niet vinden in deze voeding. Daarnaast letten alle fabrikanten van deze soort voeding ook erg goed op de individuele behoefte aan energie en andere voedingsstoffen, wat kan variëren naargelang leeftijd van je hond. Daarom produceren ze ook graanvrije voeding voor pups, volwassen honden en senioren honden.

Is graanvrij hondenvoer van hogere kwaliteit dan “normaal” hondenvoer?

Graanvrij hondenvoer is niet per se van hogere kwaliteit dan hondenvoeding met graan. Het is tenslotte ook niet zo dat de kwaliteit van de voeding enkel afhankelijk is van een stof zoals graan. De kwaliteit van het vlees is bijvoorbeeld ook ontzettend belangrijk, evenals andere gebruike ingrediënten. Een indicatie voor goed hondenvoer is in ieder geval het niet bevatten van suiker en andere kunstmatige toevoegingsstoffen. Als je op het etiket van de voeding vindt dat er smaakversterkers, kunstmatige aroma’s, chemische conserveermiddelen of zoetstoffen inzitten heb je een voeding te pakken van lagere kwaliteit. De uitleg van de voeding zegt dus meer over de kwaliteit dan de prijs!

5. Hoogwaardig hondenvoer zonder granen in onze shop

De volgende vijf graanvrije hondenvoervarianten zijn gekozen op basis van de voorgaande kwaliteitsrichtlijnen en voldoen aan alle eisen waar een hoogwaardige hondenvoeding aan moet voldoen:

  • Wolf of Wilderness: het graanvrije hondenvoer van Wolf of Wilderness is uniek dankzij het hoge aandeel vlees en het gebruik van natuurlijke ingrediënten. De gehele receptuur is gebaseerd op het voedingsschema van de wolf, waar de hond vanaf stamt. De verschillende Adult- en Juniorvarianten zijn verrijkt met bosbessen, wortelen en wilde kruiden. Deze garanderen een evenwichtige en op het dier afgestemde voeding.
  • Purizon: ook de voeding van Purizon is gefocust op het oorspronkelijke voedingsschema van de hond wat voor 70% van dierlijke afkomst is. Vers vlees of vis wordt in de receptuur aangevuld met 30% hoogwaardig fruit, groente en kruiden die je hond voorzien van alle voedingsvezels, voedingsstoffen en vitaminen.
  • zooplus Classic: het Classic hondenvoer van zooplus is een graanvrije vleesmaaltijd die vooral bestaat uit zuiver spiervlees en waardevolle organen die je hond voorzien van dierlijke eiwitten en ook nog eens erg lekker zijn.
  • Rocco: verse ingrediënten en een hele boel puur vlees is wat je in de voeding van Rocco zult vinden, wat dankzij de liefdevolle bereiding alle belangrijke voedingsstoffen bevat die je hond nodig heeft. Dankzij de sterke vleessmaak en de textuur is het ook zeer lekker!
  • Lukullus Natuurvoeding: de natuurvoeding van Lukullus heeft zich gespecialiseerd in een natuurlijke voeding met verse en natuurlijke ingrediënten voor honden. De combinatie van specifiek uitgekozen vlees, groente, fruit, oliën (incl. omega-3 & 6) zorgt ervoor dat je hond alles heeft wat hij nodig heeft.

6. Waar je op moet letten bij het overstappen op graanvrij hondenvoer

Het overstappen op graanvrij hondenvoer kan zeer nuttig zijn, zeker voor gevoelige honden die last hebben van hun spijsvertering of allergieën. Ook als je als baasje op zoek bent naar hondenvoer dat bijzonder goed verdraagbaar is, veel vlees bevat en veel natuurlijke ingrediënten bevat zit je met graanvrije voeding vaak op het juiste adres. Belangrijk bij het kiezen van nieuwe voeding is of het de voedingsstofbehoefte van je hond voldoende dekt.

Denk aan factoren zoals leeftijd, ras, gewicht, mate van activiteit en gezondheidstoestand – dit zijn allemaal zaken die de individuele voedingsstofbehoefte van je hond kunnen beïnvloeden. Zo heeft een jonge, energieke pup bijvoorbeeld een grotere behoefte aan energie in zijn voeding dan een seniorenhond die het liefst de hele dag in zijn mandje ligt. De graanvrije voedingsvarianten in onze shop zijn verkrijgbaar voor honden van alle leeftijden en levensfases.

Vindt mijn hond graanvrije voeding wel lekker?

Zelfs het meest gezonde hondenvoer is natuurlijk nutteloos als je hond het niet wil eten omdat hij het niet lekker vindt. Zorg er daarom altijd voor dat je je hond langzaam laat wennen aan nieuwe voeding. Zeker als je hond voorheen gewoon voeding mét granen heeft gehad is het belangrijk dat je de verandering niet van de ene op de andere dag doorvoert. Er zijn honden die erg slecht reageren op zo’n snelle overstap en het kan zelfs leiden tot diarree, constipatie of andere maag-darmklachten. Pak een voedingsoverstap daarom altijd stapsgewijs aan en vervang steeds een klein beetje van de oude voeding door de nieuwe.

Na enige tijd kun je de hoeveelheid nieuwe voeding verhogen totdat je na ongeveer twee weken volledig op de nieuwe voeding bent overgestapt. Als je hond de nieuwe voeding afwijst is het slim om een andere variant te proberen en af te wisselen tussen droog- en natvoer. Tenslotte moet hondenvoer niet alleen van goede kwaliteit zijn en alle nodige voedingsstoffen bevatten, maar natuurlijk ook een lekkere smaak hebben voor jouw lieveling!

Wij wensen jouw hond een smakelijke maaltijd.

In onze webshop bestel je eenvoudig graanvrij hondenvoer van verschillende merken zoals Wolf of Wilderness en Purizon extra voordelig!

Onze meest behulpzame artikelen

Hondenvoer, BARF of traditioneel?

Droog, nat of liever vers en rauw? De meningen over de juiste voedingsmethode voor onze trouwe viervoeters zijn niet zo gevarieerd als de selectie van voer in de winkels. Maar is BARF echt gezonder? Smaakt natvoer beter is droogvoer goedkoper? We bespreken in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende voedingsmethodes.

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.