Hypoallergeen voer voor allergische honden

Hypoalergeen voer voor allergische honden

Het kriebelt, jeukt en doet pijn: niet alleen wij mensen maar ook honden lijden aan voedselallergieën. Hoe dat komt en hoe je jouw hond optimaal kunt voeren, lees je hier. Dit artikel gaat namelijk over: hypoallergeen voer voor honden!

Wat is een voedselallergie?

Intoleranties of gevoeligheden voor bepaald voedsel zijn lang niet alleen een probleem voor mensen. Ook bij onze beste vriend, de hond, ontwikkelen voedselallergieën zich steeds vaker. Bepaalde stoffen in de voeding veroorzaken een allergie en worden daardoor allergenen. Deze allergenen worden door het lichaam als een bedreiging gezien en door het immuunsysteem bestreden. Als afweermaatregel worden lichaamseigen antilichamen losgelaten om de schijnbaar gevaarlijke voedingsstof te bestrijden. Een voedselallergie is daarom een overreactie van het immuunsysteem.

Dit bovenmatige afweermechanisme door het lichaam, dat tot serieuze huid- en verteringsproblemen leidt, wordt niet onmiddellijk ingezet. Dat verklaart waarom een hond bepaald voer jarenlang heel goed verdraagt en ineens allergische reacties op het voer kan ontwikkelen. Dit komt omdat een voedselallergie ontstaat door herhaaldelijk contact met de allergietrigger. Over het algemeen gaat aan een allergie een fase van sensibilisering vooraf, waar de hond en de hondenbezitter meestal niets van merken.

Welke ingrediënten in het voer veroorzaken een allergie?

In principe kan bijna elk bestanddeel in voeding een allergie veroorzaken. Aangezien een hond eerst gevoelig reageert door herhaaldelijke opname van de stof, is het niet gek dat de voersoorten die regelmatig gegeven worden ook het vaakst tot voedselallergieën leiden. Zo behoren eiwit, eiwitverbindingen uit rund-, varkens- en kippenvlees, en melkproducten tot de meest voorkomende veroorzakers van een voedselallergie. Ook reageren veel honden gevoelig op granen met gluten, zoals tarwe.

Zo kunnen ook toevoegingsmiddelen als kunstmatige aroma’s, conserveermiddelen en goedkope vulstoffen in hondenvoer allergische reacties veroorzaken. Door regelmatige opname van deze onverdraaglijke stoffen worden honden hiervoor (over)gevoelig. In de meeste gevallen gaat het om een ‘niet-immunologische’ voedselintolerantie. De ziektesymptomen van zulke intoleranties lijken daarnaast heel erg op die van een voedselallergie.

Hoe herken ik een voedselallergie bij mijn hond?

Zowel een voedselintolerantie als een voedselallergie zorgen ervoor dat de hond lijdt en moeten met een aangepast voedingsplan behandeld worden. Meestal zijn de symptomen merkbaar bij de huid van je viervoeter. Allergische honden hebben vaak last van flinke jeuk, vooral aan de poten, oren en onder de oksels. De getroffen honden krabben en likken zichzelf daarbij zo veel, dat de vacht op die plek uitvalt en op de huid een wond ontstaat. Vaak leidt het vervolgens tot een ontsteking van de kale huidplek, wat de jeuk nog erger maakt. Naast huidreacties hebben veel honden ook last van verteringsproblemen. Diarree, braken en flatulentie kunnen daarom een indicatie voor een allergie of intolerantie zijn.

Kan iedere hond een allergie krijgen?

Over het algemeen kunnen bovenstaande symptomen bij alle honden voorkomen, ongeacht of de hond een kruising is en ongeacht het ras. Studies tonen echter aan dat bepaalde rassen vaker neigen naar voedselallergieën dan andere. Hondensoorten met rasspecifieke aanleg voor allergieën zijn de Duitse Herder, Golden Retriever, Labrador, Teckel, Dalmatiër en de Boxer. Ook de Engelse Cockers- en Springerspaniël, West Highland White Terrier, Lhasa, Shar-Pei, Dwergschnauzer en de Rhodesian Ridgebacks staan in de statistieken vaak bovenaan. Als je een hond van een van deze rassen hebt, moet je goed op het voer letten en mogelijke symptomen voor allergieën serieus nemen.

De diagnose ‘voedselallergie’ – en nu?

Als je bij je hond symptomen als jeuk, kale plekken op de huid of verteringsproblemen opmerkt, moet je zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts maken. Want alleen een dierenarts kan met zekerheid een allergie vaststellen en andere ziektes uitsluiten. Helaas kan ook een arts een allergie niet genezen. Echter, met een speciaal dieet waarbij stoffen die allergieën veroorzaken worden vermeden, kan je voedselallergieën en bepaalde symptomen van je hond onder controle krijgen.

Om zo’n dieetplan te maken, moet de dierenarts natuurlijk eerst weten om welke allergieën het gaat. Om hier achter te komen wordt er meestal een zogenaamd eliminatiedieet gebruikt. Binnen een bepaald tijdsbestek wordt de hond uitsluitend met een enkele eiwit- en koolhydratenbron gevoerd. Om ook een allergie voor het dieet uit te kunnen sluiten, moet het soort vlees bij voorkeur exotisch zijn. Kangoeroe-, struisvogel-, of rendiervlees is bijvoorbeeld geschikt. In tegenstelling tot de altijd wijdverbreide mening dat rijst en lamsvlees de perfecte combinatie voor een eliminatiedieet zou zijn, is lamsvlees tegenwoordig niet meer geschikt. Aangezien lam ondertussen een gangbare vleessoort in hondenvoer is, kan een voedselallergie voor lam niet meer worden uitgesloten.

Het vaststellen van andere allergenen

Over het algemeen zijn jeuk en andere nare symptomen na dit eliminatiedieet verdwenen. Bij hardnekkige gevallen kan het echter acht tot twaalf weken duren voordat er verbetering optreedt. Het is belangrijk dat tijdens de diagnosefase echt alleen het gekozen dieetvoer gevoerd wordt. Zelfs kleine porties van ander hondenvoer kunnen de testresultaten ongunstig beïnvloeden. Hetzelfde geldt voor hondensnacks die tijdens het dieet ook niet gevoerd mogen worden. Na ongeveer tien weken kan je geleidelijk andere vleessoorten aan het dieet toevoegen. Als er nieuwe symptomen zoals jeuk of braken optreden, moet je voortaan die vleessoorten niet meer voeren. Op die manier kan je allergenen bij je hond op een betrouwbare manier vaststellen.

Veel dierenartsen bevelen aan om na een eliminatiedieet een provocatietest te doen met het huidige hondenvoer. Dan geef je ongeveer twee weken lang het gebruikelijke hondenvoer. Als er na die tijd weer tekenen van een allergie zichtbaar worden, kan je er zeker van zijn dat je het allergeen dat het veroorzaakt, gevonden hebt.

Moet ik hypoallergeen voer kopen?

Als je erachter gekomen bent op welke allergenen je hond reageert, kan je allergische reacties bij je hond simpelweg vermijden door deze stof niet te geven. Als je het voer zelf samenstelt, dan heb je natuurlijk een preciezere controle over de ingrediënten. Tegenwoordig is er echter veel hypoallergeen voer voor honden. Hypoallergeen betekent hier dat het voer met weinig allergene stoffen is samengesteld.

Bekende allergenen zoals rund- of varkensvlees, graan, soja- en melkproducten worden bij het maken van hypoallergeen hondenvoer totaal niet gebruikt. Deze producten bestaan over het algemeen uit voornamelijk zeldzame vleessoorten, zoals kangoeroe, springbok of waterbuffel. Een groentesoort, hoogwaardige planten en onverzadigde vetzuren uit visolies maken het hypoallergeen voer compleet en zorgen ervoor dat je hond van alle belangrijke voedingsstoffen voorzien is. Veelvoorkomende graansoorten in ander hondenvoer worden vervangen door rijst, aardappelen, gierst of mais. In het geval van graanintolerantie moet je deze stoffen volledig weglaten en kiezen voor graan- of glutenvrij voer.

Hypoallergeen voer voor honden, kan ik dit permanent geven?

Door het weglaten of reduceren van stoffen die een allergie veroorzaken, is hypoallergeen hondenvoer voor de meeste viervoeters zeer goed te verdragen. Als je hond erg gevoelig is voor allergieën dan is er niks op tegen als je hem dit voer permanent geeft. Een voorwaarde daarbij is natuurlijk dat je hond voldoende van alle voedingsstoffen en mineralen voorzien wordt, die hij nodig heeft voor een gezond leven. Om er zeker van te zijn dat je hond optimaal gevoerd wordt, moet je beslist met de dierenarts bespreken welk voer het best past bij de individuele behoeftes van je hond. Met hondenvoer dat rekening houdt met allergieën, leeftijd, gewicht en de hoeveelheid activiteit van je hond, zorg je ervoor dat je hond ondanks intoleranties en gevoeligheden een onbezorgd en gelukkig leven kan leiden.

Onze meest behulpzame artikelen

Hondenvoer, BARF of traditioneel?

Droog, nat of liever vers en rauw? De meningen over de juiste voedingsmethode voor onze trouwe viervoeters zijn niet zo gevarieerd als de selectie van voer in de winkels. Maar is BARF echt gezonder? Smaakt natvoer beter is droogvoer goedkoper? We bespreken in dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende voedingsmethodes.

Het juiste voer voor oudere honden

De eerste haren worden grijs en de bewegingen worden langzamer: je hond wordt oud! Dat hoort ook bij een hondenleven, net zoals bij een mensenleven. Maar om de vergrijzing bij jouw hond te verlichten kun je veel doen. Het juiste voer voor oudere honden is erg belangrijk in deze levensfase, een voeding die afgestemd is op de behoeften van oudere honden zorgt op een vergevorderde leeftijd voor gezondheid en vitaliteit.

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?