Verkeerde stand van de tanden bij knaagdieren

Verkeerde stand van de tanden bij knaagdieren

Verkeerde stand van de tanden bij knaagdieren

Wat knaagdieren het meest doen, zou geen finalevraag in een quizshow mogen zijn: knagen! In dit artikel lees je daarom ook alles over de verkeerde stand van de tanden bij knaagdieren, want tanden zijn ontzettend belangrijk!

Maar waarom is dat zo?

De tanden van knaagdieren groeien hun hele leven door. Daarom is het enorm belangrijk dat hun tanden goed gepositioneerd zijn en bij het kauwen ook daadwerkelijk op elkaar botsen. Als hun tanden verkeerd staan groeien ze vaak veel te lang, omdat ze niet genoeg worden afgesleten. Scheefstaande tanden bij knaagdieren hebben meestal een genetische achtergrond of komen uit het eten van verkeerd voer voort en kunnen erg pijnlijk zijn. In het ergste geval geven de knaagdieren het eten helemaal op.

Daarom is het uitermate belangrijk om op de tandverzorging van knaagdieren te letten. Deze begint al bij het dieet:

Veel mensen die knaagdieren houden zijn ervan overtuigd dat het al genoeg is om hun dieren hard knaagvoer te geven om de tanden op een constante lengte te houden. Maar het belangrijkst is niet de wrijving van de tanden met het voer, maar de wrijving van tand op tand. Daarom moeten knaagdieren vooral hooi, groenten, verse takjes en groenvoer krijgen. In tegenstelling tot korrelvoer moeten knaagdieren veel meer hooi tot zich nemen om hun energiebehoefte te dekken. Daardoor worden de tanden beter gebruikt en het risico op scheve tanden wordt geminimaliseerd.

Therapie bij verkeerd staande tanden

Afhankelijk van de groeisnelheid van de tanden moeten ze iedere twee tot acht weken gecorrigeerd worden. Daarbij worden de snijtanden afgeslepen of met een tang gecorrigeerd – bij knagertjes die meewerken kan dat ook zonder narcose worden gedaan. Als ook de kiezen niet recht staan, moet het dier sowieso voor korte tijd onder narcose gebracht worden. Met behulp van een correctietang worden vooruitstekende tanden kortgeknipt en de tanden aan de oppervlakten gepolijst.

Aanwijzingen voor scheve tanden bij knaagdieren

De volgende symptomen wijzen op een mogelijke verkeerde stand van de tanden:

  • Weigeren te eten
  • Gewichtsverlies
  • Kwijlen (natte plekken op de kin)

Als je een van deze symptomen bij jouw knaagdier vaststelt, zoek dan zo snel mogelijk een dierenarts op. Deze zal het dier dan onderzoeken en het met je over behandelingsmogelijkheden hebben.

In onze grote zooplus knaagdieren-shop vind je veel producten voor een geschikt en optimaal knaagdierendieet.

Onze meest behulpzame artikelen
3 min

De leeftijd van je konijn bepalen

Konijnen behoren niet voor niets tot de populairste huisdieren in Nederland. Toch is het voor velen niet eenvoudig om de leeftijd van de aaibare huisdieren in te schatten op basis van uiterlijke kenmerken. Maar is het überhaupt mogelijk om de leeftijd van een konijn te bepalen?
3 min

Zorgen voor een dwergkonijn

Konijnen verzorgen hun vacht regelmatig zelfstandig met hun tong. Tijdens de rui, die al snel meerdere weken kan duren, moet er echter af en toe een handje geholpen worden. Aan de ene kant functioneert het borstelen als een aangename massage, daarnaast help je het dier door oude, afgestorven haren te verwijderen. Voor een normale lange vacht hebt je een borstel met echt haar of een verzorgingshandschoen met rubberen nopjes nodig.