Hondenverzorging

Het maakt niet uit of je een hond van de fokker wilt kopen of uit het asiel wilt halen - een goede voorbereiding is belangrijk zodat hij zich bij je thuis voelt. Lees meer

6 min

10 dingen die je moet weten voordat je een hond neemt

Als je verliefd wordt op een puppy of een hond uit een dierenasiel, krijgt de toekomst spontaan een rooskleurig beeld. Het is duidelijk dat een huisdier veel vreugde brengt. Toch moet je ook weten wat de lastige uitdagingen van een huisdier zijn voordat je besluit een hond te adopteren.

4 min

10 tekenen dat je hond gelukkig is

''Waaraan kan ik zien dat het goed gaat met mijn hond?'' ''Hoe weet ik dat ik in de omgang met mijn hond het juiste doe en dat hij bij mij een goed leven heeft dat hem gelukkig maakt?" Dat zijn vragen die veel hondenbezitters hebben.

6 min

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.

14 min

10 tips voor perfecte hondenfoto’s

„Say cheese!“ Honden op commando in het juiste licht laten zitten en ze van hun beste kant fotograferen is nog niet zo gemakkelijk. Hoe je jouw hond kunt motiveren voor een fotoshoot en welke professionele tips je ter harte moet nemen voor een geslaagde foto, vertellen we je hier. Dit artikel gaat namelijk over: 10 tips voor perfecte hondenfoto’s.

5 min

5 redenen om een oudere hond te adopteren

Laten we eerlijk zijn: bijna iedere hondenliefhebber wil een kleine, schattige puppy. Volwassen honden, bijvoorbeeld uit een dierenasiel, hebben vaak minder kans om een nieuw thuis te vinden. Dat is jammer, want het adopteren van een oudere hond heeft veel voordelen.

4 min

7 redenen waarom honden ons leven beter maken

De meeste hondenbezitters kunnen zich nauwelijks een leven zonder hond voorstellen. Omdat hij altijd aan onze zijde staat en, zoals we allemaal weten, de beste vriend van de mens is. In feite ondersteunen honden ons op vele gebieden, vaak zonder dat we het doorhebben. Lees hieronder zeven redenen waarom honden ons leven beter maken.

10 min

Belangrijke vragen aan de hondenfokker

Je hebt jouw favoriete ras gevonden? Dan kun je waarschijnlijk nauwelijks wachten op het moment dat je een kleine puppy mee naar huis mag nemen. Om nare verrassingen in de toekomst te vermijden moet je de uitgekozen rashond alleen bij een gerenommeerde fokker kopen. Met de volgende vragen aan de hondenfokker kun je nagaan of hij echt professioneel is.

4 min

De hond uitlaten tijdens quarantaine?

De corona pandemie verandert het dagelijks leven van miljoenen mensen wereldwijd. Hondenbezitters die in quarantaine zitten om het virus niet te verspreiden, zitten met de vraag hoe ze hun hond tijdens quarantaine kunnen verzorgen of hoe kan ik mijn hond uitlaten tijdens quarantaine?

2 min

De juiste hondenlijn kiezen

De dagelijkse wandeling is voor elke hond van groot belang, vooral als er geen eigen tuin is. In de stad moeten veel hondenrassen wettelijk aan de lijn. Dit moet voor de zekerheid ook zonder wettelijke verplichtingen, omdat de stadsdrukte en het stadsverkeer veel dieren onzeker maakt en ze in gevaar zou kunnen brengen. Daarom is het aan te raden de hond aan de lijn te houden en is een hondenlijn dus noodzakelijk.

2 min

De juiste keuze voor onderweg

Wat is er mooier dan wandelen met de hond? Samen met jouw hond in alle rust velden, bossen en weides te verkennen? Voordat je erop uittrekt in de natuur moet je wel nadenken over de juiste uitrusting. Is een hondentuig echt beter dan een hondenhalsband? Hoe lang moet een riem zijn? Vragen over vragen...

4 min

De juiste voerbak voor je hond

Een bijpassende hondenbak hoort absoluut tot de basisuitrusting van iedere hond. In het ideale geval heeft iedere hond twee voerbakken die zijn afgestemd op zijn grootte en ras, maar ook op zijn voedingsgewoonten. Daarbij is het van belang hoe vaak je hond wordt gevoerd, of hij droog-  of natvoer krijgt en of hij afhankelijk van het voer weinig of veel drinkt. Let er ook op dat je hond beter uit een iets grotere voerbak eet dan uit een te kleine.

4 min

De keuze van puppies

Wanneer we kijken naar de werpkist gaat het hart van een hondenliefhebber sneller kloppen. De kleine viervoeters zijn zo schattig dat je ze het liefst allemaal mee naar huis wilt nemen. Maar het zal tijdelijk zijn. Een puppy moet uit de groep worden gekozen. De zwarte, de zwart-witte of misschien wel degene met de grappige markeringen op de borst? Radeloosheid te over. Een puppy kiezen, welke gaat het worden?

4 min

De nagels van je hond knippen

De meeste honden vinden het niet leuk wanneer hun nagels worden geknipt. Zodra ze de nagelschaar al zien, verstoppen vele zich en reageren ze in paniek. In dit artikel vind je een de belangrijkste tips en tricks. Zo kan je hond zich beter ontspannen terwijl jij zijn nagels knipt.

5 min

Doeltreffend en schoon hondenurine verwijderen

Plasjes urine behoren soms tot het dagelijks leven van hondeneigenaren. Puppy’s, zieke honden of honden met gedragsproblemen plassen wel eens in huis. Wij geven je tips erover hoe je hondenurine kan verwijderen en welke maatregelen je kan nemen om urinevlekken te voorkomen.

7 min

Een hond adopteren: een fokker of het asiel?

Je houdt van honden – en je wilt graag een dierlijke metgezel? Prima! Je hebt je al uitvoerig verdiept in de vereisten van het houden van een hond in tijd en geld en je bent er nog steeds van overtuigd dat jij met jouw viervoeter een droomteam kunnen worden? Nog beter!

5 min

Een puppy uit het buitenland adopteren

Soms ligt het dierlijke geluk op kilometers afstand en moeten de eigenaar en de pup over landsgrenzen heengaan op samen een toekomst te kunnen hebben. Dit is vaak het geval voor hondenliefhebbers die een zeldzaam ras willen hebben of een hond van een bepaalde fokker. Of voor hondenliefhebbers die kleine viervoeters uit het asiel een thuis willen geven. Wij geven je enkele tips over een puppy uit het buitenland adopteren.

5 min

Giftige planten voor honden

Sommige planten zijn veilig, maar andere zijn giftig voor honden. Het is belangrijk om te weten welke giftige stof je hond heeft binnengekregen. Het is natuurlijk goed om te weten welke planten precies giftig zijn voor honden. Wij hebben een lijst samengesteld om te zorgen dat de dierenarts bij de hond een vergiftiging doelgericht kan behandelen. Daarnaast kan je kijken welke planten je moet mijden in een huishouden met een hond.

10 min

Het samenleven van honden en katten

Een hond én een kat? Spreekwoordelijk kunnen honden en katten elkaar niet uitstaan. Maar de vermeende kemphanen kunnen heel goed vreedzaam naast elkaar leven – mits er een paar regels worden nagestreefd. Welke het zijn en met welke trucs het samenvoegen van de hond en kat gepaard gaat ondervindt je hier.

3 min

Hoe oud is mijn hond eigenlijk? De leeftijd van je hond bepalen

Als je een puppy bij de fokker haalt weet je de leeftijd van je hond meestal precies. Dierenasiels of dierenbeschermingsverenigingen daarentegen kunnen meestal geen precieze informatie over de leeftijd van de hond geven. In deze gevallen moet die aan de hand van verschillende kenmerken worden geschat. Wij laten je zien hoe je de leeftijd van je hond kunt bepalen.

7 min

Hond vermist – wat moet je doen?

Weggelopen tijdens het uitlaten, ontsnapt uit huis of gestolen: alleen al in Duitsland werden in 2021 ruim 6000 honden als vermist gemeld bij de huisdierendatabank NDG. Wij geven je tips om je vermiste hond snel terug te vinden. 

2 min

Hondenhalsband vs hondentuig

Hondenhalsband vs hondentuig – wat is geschikter? Het is een kwestie die de hondenwereld verdeelt. Het gaat om meer dan alleen een kwestie van geloof. Of jij en je hond gelukkiger zijn met een hondentuig of een halsband hangt namelijk van veel verschillende factoren af. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen!

2 min

Hondennamen en hun betekenis

Honden zijn meer en meer trouwe metgezellen van de mens en familieleden geworden. Deze sterke band wordt bevestigd door de intensieve inspanningen van de hondebezitter om een passende naam voor zijn hond te vinden. Het zoeken van een passende naam voor de hond vergt geduld van het baasje. Het kan zijn dat de een de voorkeur geeft aan een klassieke naam en de ander een totaal andere naam wil voor zijn viervoeter.

1 min

Hondenschoenen

Elke hondenbezitter kent het: het hete zand op het strand, het ijskoude wegdek of de lange route tijdens een fietstocht kunnen de gevoelige poten van de vierbener zwaar belasten. Hondenschoenen worden al langer gebruikt voor sledehonden – nu zijn er ook hondensokken, hondenlaarzen en hondenschoenen voor de huishond. Daarnaast zijn er ook verschillende pootverzorgingsproducten die helpen tegen geïrriteerde plekken en of scheurtjes. Hiermee kun je jouw hond verwennen na een lange wandeling.

8 min

Hondentaal begrijpen

Mensen die al langere tijd een hond hebben, weten meestal al intuïtief wat hij wil zeggen. Voor beginners is het echter soms lastig te begrijpen wat de hond bedoelt. Het is namelijk zeer complex. Misverstanden kunnen helaas ook ernstige gevolgen hebben, bijvoorbeeld als de hond geen andere uitweg ziet dan ineens te bijten. Dit artikel helpt je om de hondentaal beter te begrijpen.

4 min

Is het beter voor honden om met twee… of met drie te zijn?

In tegenstelling tot konijnen of papegaaien benodigen honden niet per se een andere soortgenoot, omdat je als houder de belangrijkste verzorger bent. Echter flirten veel hondenliefhebbers met een tweede of derde hond. De voordelen zijn vanzelfsprekend: De viervoeter heeft immers altijd iemand om mee te spelen, bij een wandeling door de duinen kan men op zijn minst twee goed opgevoede honden gemakkelijk los laten en ook zorg en voeren zijn vrijwel probleemloos.

9 min

Je hond laten inslapen: samen de laatste stap zetten

Afscheid moeten nemen van je beste en trouwste metgezel. Dat is een gedachte waar de meeste hondenbezitters liefst niet al te lang bij stilstaan. Toch is het belangrijk om al wat vroeger na te denken over euthanasie. In dit artikel lees je wat je kunt verwachten wanneer je jouw hond in moet laten slapen.

8 min

Kerst met je hond: tips voor een veilig kerstfeest

Hoe mooi Kerst voor ons ook is, voor honden kunnen de feestdagen een aantal gevaren opleveren. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijke risico's, hoe je ze kunt voorkomen en hoe je in geval van nood snel kunt helpen. Zo kun je samen met je hond veilig Kerst vieren!

2 min

Kerstcadeaus voor honden

Ho, ho, ho! De kerstdagen staan voor de deur en ook honden verheugen zich op spannende verrassingen onder de boom. Je viervoeter hoort ook bij je familie. Of het nu een hondendeken of speelgoed is, je hond zal je voor ieder kerstcadeau dankbaar zijn. Honden doen hun baasjes elke dag liefde en trouw cadeau. Wie graag cadeautjes geeft, vindt hier de beste ideeën voor kerstcadeaus voor honden.

9 min

Kleine of grote hond? De voor- en nadelen

Wil je dolgraag een hond en heb je nog geen keuze gemaakt voor een bepaald ras? De grootte van een hond is beslist belangrijk. Met name als het gaat om erg kleine (onder 6 kilo) en bijzonder grote honden (boven 40 kilo) heeft de grootte een invloed op het dagelijks leven met je hond.

6 min

Thuiswerken met de hond

De wereld digitaliseert en steeds meer mensen kunnen vanuit huis werken. Hieronder vallen bijvoorbeeld werknemers en freelancers. Ook is het door de ontwikkelingen rondom het coronavirus nodig om thuis te werken. Als je een hond hebt kan dit nog een uitdaging worden. Wanneer je echter goed plant en onze ideeën in je achterhoofd houdt, vormt je hond een verrijking voor je thuiskantoor. Met de volgende tips komen jij en je viervoeter ontspannen door de gezamenlijke werkdag.  

5 min

Tweede hond: welke hondenrassen passen goed bij elkaar?

Sommige hondenliefhebbers willen het liefst meteen met twee honden beginnen. Bij anderen trekt een tweede hond pas later in. Maar welke rashond past het beste bij een andere hond? Natuurlijk speelt bij deze zoektocht niet alleen hond het ras een rol, maar ook andere factoren zoals geslacht, leeftijd en socialisatie. Toch gaan sommige honden beter met elkaar om dan andere. Wij geven tips over hondenrassen die goed bij elkaar passen.

5 min

Valentijnsdag voor honden: tips en cadeau-ideeën

Op 14 februari, de dag ter ere van Sint Valentijn, draait (bijna) alles om onze dierbaren. Tegenwoordig doen veel mensen op Valentijnsdag niet alleen iets voor hun partner, maar ook graag voor goede vrienden. En daaronder vallen natuurlijk ook de hond of kat! Wij geven tips over cadeau-ideeën voor honden voor Valentijnsdag.

6 min

Verkoeling voor honden: 10 tips voor hete zomerdagen

Het is weer bijna zover, de warme zomerdagen staan voor de deur. Tussen 23 juli en 23 augustus bereikt de zomer hier zijn hoogtepunt. Al 's ochtends vroeg schijnt de zon de woning in en in de middag is de hitte voor onze honden niet meer uit te houden. Met een paar tips kun je er echter goed voor zorgen dat jouw hond ook de hete zomerdagen goed doorkomt. Hieronder lees je wat je hond bij hitte nodig heeft en hoe je het beste voor verkoeling kunt zorgen.

2 min

Wat is het nut van hondenkleding?

Hondenkleding, in de winter ziet men vaak kleine en grote honden, die hun eigen kleding dragen. Hondenjassen en hondentruien zijn steeds geliefer en verfraaien niet alleen kleine viervoeters, maar inmiddels ook de grote dieren. Het is dus geen wonder dat het aanbod aan hondenkleren groeit!

6 min

Zelf een hondenhok bouwen

Is je hond graag in de tuin en wil je hem een weerbestendig hondenhok geven? Met het juiste gereedschap en wat creativiteit bouw je zelf een hondenhok. Wij geven jou tips over hoe je zelf een hok kunt bouwen.

6 min

Zes redenen waarom je geen hond voor kerst moet geven

Veel kinderen willen niets liever dan een hond. Op verschillende wensenlijstjes staat dan ook gekrabbeld "Ik wil zo graag een hond!". Een puppy voor kerst? Klinkt misschien schattig, maar het is geen goed idee! Ook niet als speciaal cadeau voor volwassenen, trouwens. Lees op deze pagina zes redenen waarom het niet slim is om een hond als kerstcadeau te geven.

3 min

Zijn echte botten schadelijk voor honden?

Hond en bot gaan in de voorstelling van veel mensen hand in hand. Dat wordt ons al vroeg aangeleerd. Er zijn immers genoeg animatiehonden die maar wat graag op een bot kauwen. Dat is niet zo gek. Honden zijn ook in het echte leven gek op botten. Er lijkt niets te zijn waar honden liever op kauwen en knabbelen, behalve dan misschien je pantoffel.

Een hond uit het asiel halen

Wie een dier uit het asiel neemt, heeft een grote verantwoordelijkheid. Voor de opname van een dier uit het asiel gelden bepaalde voorwaarden. Ten eerste moeten alle gezinsleden het eens zijn met de gezinsuitbreiding. Als je een tuin hebt, moet deze zodanig zijn ontworpen dat het dier niet kan ontsnappen. Een dier uit het asiel is meestal al onderzocht, gevaccineerd, ontwormd en afhankelijk van de leeftijd gecastreerd. Als je kleinere kinderen hebt, moet je een hond met een evenwichtig karakter kiezen.

Eenkennig zijn is heel normaal

De hond komt bij jou thuis in een vreemde wereld terecht en heeft tijd nodig om eraan te wennen. Die tijd moet je hem geven. Als er al een dier bij je thuis woont, kan dit voor problemen zorgen. Het kan gebeuren dat de dieren niet aan elkaar wennen. Dan moet je misschien weer afstand doen van de nieuwkomer, wat voor iedereen pijnlijk is.

Het houden van honden kost veel tijd

Een hond in huis nemen betekent veel tijd reserveren voor de verzorging, wandelingen en samen spelen. Je moet goed voor de hond zorgen en hem niet urenlang alleen laten. Puppy's hebben extra tijd nodig voor de opvoeding, rashonden moeten in de hondenschool worden getraind.

Een hond houden kost geld

Toekomstige eigenaren moeten zich ervan bewust zijn dat een hond geld kost. Voer, zorg en dierenartsrekeningen moeten betaald worden. De hondenbelasting moet ook worden meegerekend. Een hond heeft ook basisuitrusting nodig zodat hij zich goed voelt. Hij heeft een slaapplaats, hondenriem en halsband, verzorgingsproducten en speelgoed nodig. Een hondendeken voor in de auto en een transportmand zijn ook handig. Dat is bij elkaar opgeteld een behoorlijk bedrag. Voordat je een hond aanschaft, moet je een voor- en nadelenlijst opstellen. Als je erachter komt dat je het financieel niet gaat redden om een hond te houden, zou je niet voor het in huis halen van een dier moeten kiezen.