Hond

ras Het hondenmagazine Het hondenmagazine: waardevolle en nuttige informatie over samenleven met je trouwe viervoeter en het laatste nieuws over het houden van een hond. Lees meer

9 min

Amerikaanse Akita

De Amerikaanse Akita ontwikkelde zich na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten brachten Japanse Akita's naar hun thuisland en begonnen de honden daar zelf te fokken. In vergelijking met zijn Japanse verwanten is de Amerikaanse Akita aanzienlijk groter                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 en sterker. Maar hij heeft tot op de dag van vandaag nog steeds het jachtinstinct van zijn Japanse voorouders.

8 min

Dwergkeeshond

De Dwergkeeshond wekt geen ontzag met zijn grootte, maar maakt dat allemaal goed met een gezonde dosis vriendelijkheid, zelfvertrouwen en energie. Geen wonder dus dat deze kleine Keeshondjes de harten van steeds meer hondenliefhebbers veroveren.

7 min

Bernedoodle

Bernedoodles zijn pluizige en opvallende charmeurs. Het zijn designer dogs, oftewel nageslacht van twee met elkaar gekruisde pure hondenrassen. Bij de Bernedoodle zijn deze twee rassen een Berner Sennenhond en een Poedel.

22 min

Alle hondensporten in één oogopslag

Wie ritselt, roest: Sporten is even belangrijk voor de gezondheid van mens en hond. Maar hondensport is veel meer dan alleen maar het bevorderen van een goede lichamelijke conditie. Het betekent plezier, beweging, hoofdwerk, wedstrijden, opvoeding en sociale interactie tegelijkertijd. Maar welke hondensporten zijn er überhaupt? We presenteren een aantal van de populairste hondensporten in één oogopslag.

9 min

Agility met kleine honden

Hoe groot moet je hond zijn? Nu we het over grootte hebben! Ook kleine honden kunnen veel plezier beleven aan agility. Ontdek hier of jouw kleine hond ook geschikt is voor deze wervelende hondensport en op welke vijf factoren je als hondenbegeleider moet letten.

5 min

Hartziekten bij honden

Bij de regelmatige controle van je hond let je dierenarts altijd op verdachte hartgeluiden. Veel hartziekten bij honden zijn tegenwoordig namelijk goed te behandelen als ze in een vroeg stadium worden herkend.

Als je hond een of meerdere van de volgende symptomen vertoont, moet je dit altijd tijdig laten onderzoeken door je dierenarts:

 • Kortademigheid
 • hoge ademhalingsfrequentie
 • hoest
 • flauwvallen
 • blauwgekleurde slijmvliezen
 • algemene slaaploosheid (prestatie-insufficiëntie).

Aangeboren hartziekten worden vaak al in de puppytijd merkbaar, maar talrijke andere symptomen vertonen pas later in het leven en in een gevorderd stadium.

 

Welke hartziekten zijn er bij honden? 

7 min

Gewrichtspijn bij honden

Over het algemeen kan gewrichtspijn optreden bij alle gewrichten van de hond. Er zijn echter enkele typische lokalisaties die hier bijzonder vaak last van krijgen. Daaronder vallen bijvoorbeeld de heupen of ellebogen van de hond.

5 min

Honden scheren

Een regelmatige vachtverzorging hoort bij het houden van soortspecifieke honden. Afhankelijk van het ras moet je de vacht minstens een keer per week borstelen. Met name tijdens de ruiperiode moet je de vacht van je hond vaker borstelen. In de zomer vragen veel hondenbaasjes zich af of ze de vacht van hun hond moeten scheren. Is scheren goed voor honden? Indien ja, waar moet je dan op letten?

8 min

Houd je puppy bezig

Is er een puppy in huis? Welkom, kleine harige vriend! Laat het nu in alle rust gebeuren. De overgang op een nieuwe omgeving is namelijk al heel spannend voor deze kleine viervoeter. In het begin is het belangrijk om je puppy veiligheid te geven. Maar uiterlijk na een paar dagen zul je merken dat je kleine huisgenoot een frisse drang om te doen voelt. De vraag is nu: Hoe houd je de puppy het beste bezig? Eén ding is zeker: Je zult je niet vervelen met je jonge hond!

7 min

De puppy-school

Sommige hondenbaasjes zorgen voor een plek in de puppy-school voor zichzelf en hun nieuwe viervoeter voordat hun nieuwe familielid verhuist. Het volgende hoofdstuk gaat over wat een puppy-school kan doen en hoe je een goede school kunt vinden die bij jou en je dierlijke metgezel past.

8 min

Speelsessie voor puppy’s: spelenderwijs leren voor het leven

Na de eerste paar spannende dagen voelt je puppy zich al helemaal thuis? Dan is dit het beste moment om naar een puppyspeelgroep (speelsessie voor puppy's) te gaan. We laten je zien waarom spelenderwijs leren onder toezicht van een hondentrainer belangrijk is, hoe je een goede puppyspeelgroep vindt en welke puppyspelletjes je thuis kunt spelen.

10 min

Honden op kantoor

Ze kunnen geen e-mails lezen en de telefoon evenmin beantwoorden. Toch kunnen honden op kantoor de productiviteit en het welzijn van werknemers aanzienlijk verhogen. Hoe dat werkt en welke rechten jij als hondenbaasje en werknemer hebt, lees je hier.

9 min

Kleine of grote hond? De voor- en nadelen

Wil je dolgraag een hond en heb je nog geen keuze gemaakt voor een bepaald ras? De grootte van een hond is beslist belangrijk. Met name als het gaat om erg kleine (onder 6 kilo) en bijzonder grote honden (boven 40 kilo) heeft de grootte een invloed op het dagelijks leven met je hond.

7 min

Hond vermist – wat moet je doen?

Weggelopen tijdens het uitlaten, ontsnapt uit huis of gestolen: alleen al in Duitsland werden in 2021 ruim 6000 honden als vermist gemeld bij de huisdierendatabank NDG. Wij geven je tips om je vermiste hond snel terug te vinden. 

11 min

Honden leren apporteren

"Neem de bal mee!" Apporteren is een van de klassieke bezigheden waar hond en baasje samen plezier van hebben. Veel honden apporteren instinctief en hebben een sterk 'apporteerinstinct'. Nog leuker is het spelen van het heen- en weer, als je de basis al goed hebt geleerd. We geven je tips over apporteren met je hond.

8 min

Houd je puppy bezig

Is er een puppy in huis? Welkom, kleine harige vriend! Laat het nu in alle rust gebeuren. De overgang op een nieuwe omgeving is namelijk al heel spannend voor deze kleine viervoeter. In het begin is het belangrijk om je puppy veiligheid te geven. Maar uiterlijk na een paar dagen zul je merken dat je kleine huisgenoot een frisse drang om te doen voelt. De vraag is nu: Hoe houd je de puppy het beste bezig? Eén ding is zeker: Je zult je niet vervelen met je jonge hond!

7 min

De puppy-school

Sommige hondenbaasjes zorgen voor een plek in de puppy-school voor zichzelf en hun nieuwe viervoeter voordat hun nieuwe familielid verhuist. Het volgende hoofdstuk gaat over wat een puppy-school kan doen en hoe je een goede school kunt vinden die bij jou en je dierlijke metgezel past.

5 min

Koudgeperst hondenvoer: de voor- en nadelen

'Koudgeperst' – dat kennen de meesten onder ons van olijfolie. Misschien heb je je wel eens afgevraagd wat er precies schuilgaat achter de naam 'koudgeperst hondenvoer'? We leggen het verschil uit met klassiek hondenvoer en geven tips om het juiste droogvoer voor honden te vinden.

10 min

De juiste hoeveelheid puppyvoer

Binnenkort een nieuwe puppy in huis? Dat is spannende tijd! Een van de belangrijkste dingen voor een gezonde ontwikkeling van je hond is de juiste voeding. Maar hoeveel puppyvoer mag een puppy eigenlijk eten? Wij geven tips over de juiste hoeveelheid voer voor puppy's en jonge honden.

5 min

Hoe kies je de beste hondenfietskar?

Fietsen met je harige metgezel was nog nooit zo eenvoudig! Comfortabel en veilig met je hond op pad? Met een hondenfietskar ga je lekker naar het bos, het park of waar je maar heen wilt. En het is nog goed voor je conditie ook!

6 min

Treinreis met je hond

Of het nu in het dagelijks leven is of op vakantie, reizen met de trein is voor velen een handige manier om van A naar B te komen. Om je reis zo soepel mogelijk te laten verlopen, is een ontspannen hond minstens net zo belangrijk als vertrek volgens de dienstregeling. Lees hieronder een aantal tips voor een ontspannen treinreis met je hond.

5 min

Op vakantie met je hond naar een vakantiepark

Er is niets zo heerlijk als op een welverdiende vakantie gaan. Een mooie bestemming zoeken, boeken, spullen pakken en gaan! Maar wat doe je met je hond? Hoe leuk op vakantie gaan ook is, het voelt soms verschrikkelijk om je trouwe viervoeter achter te moeten laten. Waarom ga je dus niet op vakantie of een weekendje weg met je hond? Je hond is zeker weten dolenthousiast om samen met jou een nieuwe omgeving te verkennen. Fietsen, wandelen, zwemmen of gewoon lekker ontspannen: jij en je hond maken vast en zeker goed gebruik van jullie tijd op een vakantiepark!

Onze meest behulpzame artikelen
Hond Hondengezondheid

Loopsheid van het teefje

De loopsheid bij teefjes is een heel normaal, natuurlijk verschijnsel. Toch maken veel hondenbezitters zich zorgen over het vreemde gedrag van het teefje. Ze ergeren ze zich aan vlekken op het nieuwe tapijt en zijn bang voor een ongewenst nestje. Hier lees je wat je over de loopsheid van jouw hond moet weten en hoe je de periode waarin de hond loops is zonder stress kunt doorstaan. Lees hier meer over de loopsheid van het teefje.

Hond Hondenverzorging

10 Tekenen die bewijzen dat je hond van je houdt

Houdt mijn hond van me? Als wij mensen van iemand houden, willen we natuurlijk ook weten of dit gevoel wederzijds is. Deze signalen willen we ook herkennen bij onze hond. We willen weten dat onze hond van ons houdt net zoals wij van hen houden. Honden hebben echter andere manieren om hun liefde te tonen. Ze kunnen "Ik hou van je" natuurlijk niet letterlijk uitspreken. Gelukkig kunnen ze ons op andere schattige manieren laten zien hoeveel ze van ons houden. Deze tekenen herkennen is gelukkig makkelijker dan je denkt.

Nieuwe artikelen
Hond Hondengezondheid

Hartziekten bij honden

Bij de regelmatige controle van je hond let je dierenarts altijd op verdachte hartgeluiden. Veel hartziekten bij honden zijn tegenwoordig namelijk goed te behandelen als ze in een vroeg stadium worden herkend.

Als je hond een of meerdere van de volgende symptomen vertoont, moet je dit altijd tijdig laten onderzoeken door je dierenarts:

 • Kortademigheid
 • hoge ademhalingsfrequentie
 • hoest
 • flauwvallen
 • blauwgekleurde slijmvliezen
 • algemene slaaploosheid (prestatie-insufficiëntie).

Aangeboren hartziekten worden vaak al in de puppytijd merkbaar, maar talrijke andere symptomen vertonen pas later in het leven en in een gevorderd stadium.

 

Welke hartziekten zijn er bij honden? 

Hond Honden opvoeden

Honden leren apporteren

"Neem de bal mee!" Apporteren is een van de klassieke bezigheden waar hond en baasje samen plezier van hebben. Veel honden apporteren instinctief en hebben een sterk 'apporteerinstinct'. Nog leuker is het spelen van het heen- en weer, als je de basis al goed hebt geleerd. We geven je tips over apporteren met je hond.

In het hondenmagazine informeert vind je alles over honden: van de verschillende karakters van hondenrassen tot handige informatie over de adoptie van je toekomstige lieveling. Wat is een hond? Hoe kies je hem of kiest hij jou? Wat is de beste voorbereiding en  hoe leert hij je het best kennen voordat hij bij je intrekt? Welke basisuitrusting heb je nodig en hoe verwelkom je je nieuwe hond?

Het hondenmagazine vertelt je waar je in elk geval op moet letten bij de opvoeding. Welke training is geschikt voor welke ras? Hoe kun je het gedrag van je hond speels en positief beïnvloeden? Welke tips zijn onmisbaar voor de opvoeding van puppy's, volwassen honden en oudere honden? Hoe reageer je het best op agressief gedrag zoals blaffen, grommen of happen. Wat kun je eraan doen?

Gezondheid, voeding, training voor honden en nog veel meer

Er wordt zowel advies gegeven over de gezondheid als de verzorging van je lieveling. In het magazine vind je info over ziektes, de eerste tekenen en veel voorkomende symptomen. Ontdek wat je kunt doen tegen parasieten en welke vaccinaties je hond ongetwijfeld nodig heeft. Het magazine behandelt kwesties die belangrijk zijn voor fokkers om te fokken. Daarnaast gaat het ook over de problemen van de individuele hondeneigenaar, zoals de lichamelijke verzorging. Hoe vaak moet je je dier wassen, borstelen of scheren?

Er worden ook belangrijke voedingstips gegeven en informatie over gangbaar hondenvoer en over specifieke diëten in geval van overgewicht, intoleranties en allergieën of ziektes.

Maar ook de onderwerpen reizen en transport worden niet buiten beschouwing gelaten. Hoe lang van tevoren moet je een reis voorbereiden met betrekking tot de verschillende vervoermiddelen: auto, trein, bus, vliegtuig? Welke grootte en gewicht mag je hond hebben om te vliegen? Moet je rekening houden met het klimaat en de traditionele gebruiken van een land als je met je hond reist?

Maar natuurlijk behandelt het hondenmagazine ook belangrijke alledaagse vragen, bijvoorbeeld over spel en sport. Hoe veel beweging heeft je viervoeter nodig, welk ras vind welke activiteiten leuk? Wat zijn de nieuwste ideeën en producten om met honden te spelen? Welke lijnen zijn geschikt om samen te joggen? Waarom wil je lieveling niet met andere honden spelen? Wat te doen als je viervoeter bang is voor soortgenoten?