Katten opvoeden

Ook jonge katten moeten naar school. Hun leraren zijn vaak de moeder of andere soortgenoten. Katten nemen toch niet al het gedrag over dat ze zien. Alleen het gedrag waarvan ze uit eigen beweging inzien dat het ze voordeel op kan leveren wordt in hun eigen gedrag ingebouwd. Katten worden bij het leerproces ondersteund door hun uitstekende gezichtsvermogen en hun behendigheid. Lees meer

Katten opvoeden

Als de jager in de kat naar boven komt

In jouw bijzijn gedraagt je huisdier zich poeslief, maar zodra hij een potentiële prooi ziet, neemt zijn innerlijke jager het over. Het normale proces van op de loer liggen, sluipen, vangen, doden en opvreten wordt alleen helemaal doorlopen als de kat écht honger heeft. Zo niet, dan komt het maar al te vaak voor dat de succesvolle jager je een halfdode muis als trofee op het tapijt aanbiedt.

Mijn kat is bang voor vuurwerk!

Katten hebben uitstekende zintuigen. Ze horen bijna drie keer beter dan mensen en zien veel meer in het donker dan wij. Daarom is het geen wonder dat de oorverdovende geluiden en de heldere flitsen van het vuurwerk tijdens oud en nieuw veel katten bang maken. Maar hoe kunnen we onze katachtige viervoeters helpen in deze stressvolle situatie?

Voor het eerst de wijde wereld in

Is mijn kitten klaar voor zijn eerste uitstapje naar de natuur? De zon verleidt iedereen om naar buiten te komen en de vrije natuur in te trekken – ook onze katten kunnen deze lokroep niet negeren. Als ze eenmaal buiten vrijheid hebben ervaren, zullen ze hier altijd naar blijven verlangen! Onbeperkte vrijheid is echter niet altijd raadzaam voor de kat.

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mamakat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op.

De bange kat

Katten zijn van nature erg nieuwsgierige dieren. Maar niet iedere kat zal mensen even snel vertrouwen – vooral niet als ze nog nooit eerder contact met tweevoeters hebben gehad of juist alleen slecht contact.

Gebrekkige hygiëne bij katten

Katten zijn van nature erg op hun hygiëne gesteld. Wanneer jouw miauwende makkertje de kattenbak niet meer juist gebruikt of als ze zich niet goed genoeg wast, is dit een ernstige aanduiding van zware problemen met haar fysieke of mentale gezondheid!

Kattenkruid

Het merendeel van de katten zijn gek op de geur van kattenkruid. Kattenkruid, in het Engels catnip, hoort botanisch gezien bij de lipbloemen. Kattenkruid heeft zijn naam gekregen doordat het onweerstaanbaar is voor geslachtsrijpe katten. De reactie op het kruid is afhankelijk van de genetische opmaak van de kat en slechts zo’n 50% van de katten reageren hier sterk op. Op kittens en erg oude katten is het effect niet zo sterk. Niet alleen de huiskat, maar ook grotere katachtigen worden hierdoor aangetrokken. Ratten worden naar verluid juist afgedreven door het aroma van kattenkruid.
Meest gelezen artikelen
Vis Vissoorten

Borstelneus (Antennemeerval)

Borstelneuzen – of antennemeervallen – zijn degelijke en vreedzame vissen, die erg goed met andere vissoorten uit het Amazonegebied kunnen opschieten. Natuurlijk moet er toch met het één en ander rekeningen worden gehouden, zodat de dieren ook lekker in hun schubben zitten.
Vis Vissoorten

Clownvis (Annemoonvis)

Hoewel deze vis ook wel bekend staat onder de naam anemoonvis, is die laatste naam eigenlijk de aanduiding van het geslacht Amphipiron. De twee soorten lijken heel erg op elkaar, maar moeten biologisch gezien uit elkaar worden gehouden: enerzijds de driebandanemoonvis (Amphiprion ocellaris), die het bekendste is, anderzijds de perculaclownvis (Amphiprion percula). De anemoonvisjes zijn van nature gevestigd in de Stille en Indische Oceaan en zijn niet met uitsterven bedreigd.
Hond Hondenverzorging en gezondheid

Mijten bij honden

Deze vervelende parasieten wachten op veel plaatsen op hun gastheer - de hond. Afhankelijk van de mijtensoort kunnen de symptomen en de manier van besmetting variëren. Hoewel mijten geen ziekten overbrengen zoals teken doen, kunnen ze nog steeds ernstige symptomen veroorzaken. In dit artikel lees je meer over de symptomen, diagnose, therapie en preventie van mijten bij honden!
Nieuwe artikelen
Hond Hondenvoeding

Droogvoer vs natvoer

Het aanbod van hondenvoer is vandaag de dag groter dan ooit. Hoewel een groot aandeel van de producten voor alle honden geschikt is, blijf je als baasje toch nog een aantal vragen zitten: welke voeding is nou de juiste voeding voor mijn dier? Is droogvoer beter dan natvoer of is het andersom?

Oefening baart kunst

Kittens doen al ervaring op door te kijken naar hun ouders en hun broertjes en zusjes. Dieren die geïsoleerd opgroeien zien in alle onbekende dieren in eerste instantie een soortgenoot. Ze moeten eerst nog het verschil tussen prooi en vijand leren. Om het jachtinstinct op te wekken hebben jonge katten eerst een vluchtend klein diertje nodig, waarbij het dier zijn of haar aangeboren jachtvaardigheiden kan aanscherpen: verstoppen, sluipen, op de loer liggen en de elegante sprong. Ook hier baart oefening kunst en stuwen fouten het leerproces alleen maar voort. Hoe sneller een kat het gedrag kan optimaliseren, des te eerder is ze een goede jager.

Leren in een huiselijke omgeving

Dankzij hun uitstekende ruimtelijke oriëntatievermogen en hun goede geheugen kunnen katten al na één enkele positieve ervaring een plek waar ze een muis hebben gevangen zonder problemen terugvinden. Maar ook leerprestaties die niet onontbeerlijk zijn voor het overleven zijn zonder meer mogelijk. Sommige begrijpen opeens hoe een deur opengaat. Gewoon omhoogspringen en met de poot de spleet verbreden. Andere hebben geleerd hoe ze een menselijk toilet moeten gebruiken. Of nemen we het dagelijkse voerritueel. Je hoeft op een gegeven moment maar de voerbak op te pakken, of de meeste katten begrijpen al dat het het zeker waard is om van de bank af te komen. Veel leerprocessen kunnen door zorgvuldige baasjes goed in de niet bepaald makkelijke opvoeding worden ingebouwd, om succes te behalen. Dat is dus niet alleen voor honden weggelegd!