Katten opvoeden

Ook jonge katten moeten naar school. Hun leraren zijn vaak de moeder of andere soortgenoten. Katten nemen toch niet al het gedrag over dat ze zien. Alleen het gedrag waarvan ze uit eigen beweging inzien dat het ze voordeel op kan leveren wordt in hun eigen gedrag ingebouwd. Katten worden bij het leerproces ondersteund door hun uitstekende gezichtsvermogen en hun behendigheid. Lees meer

Als de jager in de kat naar boven komt

In jouw bijzijn gedraagt je huisdier zich poeslief, maar zodra hij een potentiële prooi ziet, neemt zijn innerlijke jager het over. Het normale proces van op de loer liggen, sluipen, vangen, doden en opvreten wordt alleen helemaal doorlopen als de kat écht honger heeft. Zo niet, dan komt het maar al te vaak voor dat de succesvolle jager je een halfdode muis als trofee op het tapijt aanbiedt.

De bange kat

Katten zijn van nature erg nieuwsgierige dieren. Maar niet iedere kat zal mensen even snel vertrouwen – vooral niet als ze nog nooit eerder contact met tweevoeters hebben gehad of juist alleen slecht contact. In dit artikel lees je alles over de bange kat en hoe je deze kan helpen.

Gebrekkige hygiëne bij katten

Katten zijn van nature erg op hun hygiëne gesteld. Wanneer jouw miauwende makkertje de kattenbak niet meer juist gebruikt of als ze zich niet goed genoeg wast, is dit een ernstige aanduiding van zware problemen met haar fysieke of mentale gezondheid! In dit artikel lees je alles over gebrekkige hygiëne bij katten.

Katten trucjes aanleren: 10 trucjes voor slimme katten!

Onze geliefde katten zijn nieuwsgierige ontdekkingsreizigers en doen graag iets samen met hun baasje. Om ervoor te zorgen dat jouw kat niet verandert in een luilak, is het belangrijk om jouw kat geestelijk uit te dagen met verschillende opdrachten. Ook katten die veel buiten zijn, verheugen zich erop om samen met jou verschillende trucjes te beoefenen. In dit artikel lees je alles over katten trucjes aanleren.

Kattenkruid

Het merendeel van de katten zijn gek op de geur van kattenkruid, in het Engels catnip, hoort botanisch gezien bij de lipbloemen. Dit kruid heeft zijn naam gekregen doordat het onweerstaanbaar is voor geslachtsrijpe katten. De reactie op het kruid is afhankelijk van de genetische opmaak van de kat en slechts zo’n 50% van de katten reageren hier sterk op. Op kittens en erg oude katten is het effect niet zo sterk. Niet alleen de huiskat, maar ook grotere katachtigen worden hierdoor aangetrokken. Ratten worden naar verluid juist afgedreven door het aroma van kattenkruid.

Kittens opvoeden voor beginners

Kittens leren in de eerste weken van hun prille leventje erg veel van hun moeder en van hun broertjes en zusjes. Een menselijke hand in hun opvoeding is ook broodnodig: de mama-kat voedt haar kinderen natuurlijk niet naar menselijke maatstaven op. In dit artikel lees je alles over kittens opvoeden. Als menselijke huisgenoot is het dus aan jou om je kittens duidelijk te maken dat de gordijnen, het behang en banken er niet hangen en staan om de nageltjes aan te scherpen. Het helpt ongelofelijk als je de achterliggende redenen voor bepaalde gedragingen begrijpt. Als jouw kitten zijn nageltjes scherpt aan bijvoorbeeld het behang of de gordijnen, markeert hij met geurklieren op zijn pootjes zijn territorium. Mensen kunnen deze subtiele geur niet ruiken, maar andere katten en ook veel andere dieren wel. De kat scherpt op deze manier tegelijkertijd zijn nageltjes, maakt deze schoon en strekt zich eens lekker uit. Het scherpen van de nageltjes is dus doodnormaal gedrag. Jouw kat mag deze drang natuurlijk met plezier helemaal botvieren, maar niet aan het meubilair. Haal daarvoor een speciaal voor dit doel ontworpen krabpaal of krabplank in huis. Met een gezonde dosis empathie, kalmte en een beetje geduld zal jouw kitten dat in de meeste gevallen gewoon van je aannemen.

Mijn kat is bang voor vuurwerk!

Mijn kat is bang voor vuurwerk, dat is ook begrijpelijk aangezien katten uitstekende zintuigen hebben. Ze horen bijna drie keer beter dan mensen en zien veel meer in het donker dan wij. Daarom is het geen wonder dat de oorverdovende geluiden en de heldere flitsen van het vuurwerk tijdens oud en nieuw veel katten bang maken. Maar hoe kunnen we onze katachtige viervoeters helpen in deze stressvolle situatie?

Voor het eerst de wijde wereld in

De zon verleidt iedereen om naar buiten te komen en de vrije natuur in te trekken – ook onze katten kunnen deze lokroep niet negeren. Als ze eenmaal buiten vrijheid hebben ervaren, zullen ze hier altijd naar blijven verlangen! Onbeperkte vrijheid is echter niet altijd raadzaam voor de kat. In dit artikel lees je alles over, voor het eerst de wijde wereld in met jouw kat.

Oefening baart kunst

Kittens doen al ervaring op door te kijken naar hun ouders en hun broertjes en zusjes. Dieren die geïsoleerd opgroeien zien in alle onbekende dieren in eerste instantie een soortgenoot. Ze moeten eerst nog het verschil tussen prooi en vijand leren. Om het jachtinstinct op te wekken hebben jonge katten eerst een vluchtend klein diertje nodig, waarbij het dier zijn of haar aangeboren jachtvaardigheiden kan aanscherpen: verstoppen, sluipen, op de loer liggen en de elegante sprong. Ook hier baart oefening kunst en stuwen fouten het leerproces alleen maar voort. Hoe sneller een kat het gedrag kan optimaliseren, des te eerder is ze een goede jager.

Leren in een huiselijke omgeving

Dankzij hun uitstekende ruimtelijke oriëntatievermogen en hun goede geheugen kunnen katten al na één enkele positieve ervaring een plek waar ze een muis hebben gevangen zonder problemen terugvinden. Maar ook leerprestaties die niet onontbeerlijk zijn voor het overleven zijn zonder meer mogelijk. Sommige begrijpen opeens hoe een deur opengaat. Gewoon omhoogspringen en met de poot de spleet verbreden. Andere hebben geleerd hoe ze een menselijk toilet moeten gebruiken. Of nemen we het dagelijkse voerritueel. Je hoeft op een gegeven moment maar de voerbak op te pakken, of de meeste katten begrijpen al dat het het zeker waard is om van de bank af te komen. Veel leerprocessen kunnen door zorgvuldige baasjes goed in de niet bepaald makkelijke opvoeding worden ingebouwd, om succes te behalen. Dat is dus niet alleen voor honden weggelegd!